• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] pytania przed zakupem

ehh Zwykle tego nie robię żeby tu nie powstał klimat "elektrody" ale przypominam, że jest już wątek o spalaniu na 9 stron.

http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/159139-zuzycie_paliwa.html

WSZYSTKO tam już zostało powiedziane. Dokładne warunki, prędkość, te same trasy, zdjęcia z komputera, nawet jaka temperatura była i ile osób.

Imho to uczciwy silnik. Spala uczciwie dając sporo mocy. Jak dodamy do tego napęd Q4 albo opór powietrza kredensu w Stelvio to ciągle wychodzi przyzwoicie.
Jak ktoś chce oszczędzać to niech kupi diesla. 280KM musi z czegoś powstać.

Cześć wszystkim :)

Z racji tego że niedługo muszę zacząć się rozglądać za nowym samochodem to... zacząłem się zastanawiać nad przesiadką na Stelvio ze swojej Veloce :) Ciekawe czy w ogóle jest ktoś taki na tym forum? Jeździłem kilka razy już Stelvio, ale jak to bywa na jazdach próbnych, zwykle jest za wzniesienie i z powrotem, stąd też mam kilka pytań.

1. Jak z komfortem w tym samochodzie? Chodzi mi głównie o zawieszenie... Mam active suspension w swojej Veloce i o ile na krajówkach jest super, to jak wjadę do miasta (szczególnie w lato na RF) to czuję każdą studzienkę / nierówność. Chciałoby się mieć jeszcze jeden tryb "bardziej komfortowy" właśnie na miasto, lub gorsze lubelskie drogi, bo czasami to aż szkoda mi się robi tego samochodu...
To jak z tym jest w Stelvio? Ma ktoś lepsze porównanie Giulia / Stelvio? Mi ciężko to oceniać na podstawie kilkunastu kilometrów... I też z drugiej strony - czy da się rzeczywiście pojechać czasami szybciej po zakrętach, czy lepiej sobie odpuścić? Macie aktywne amortyzatory w swoich Stelvio?

2. Średnica zawracania. Macie problem z zawracaniem czy manewrowaniem w Stelvio? Ja w Veloce na parkingu czuję się czasami jakbym cofał Starem z przyczepką :) Nie jest z tym najgorzej, ale na pewno można lepiej.
3. Jak hałas przy wyższych prędkościach? Nie widziałem nigdzie narzekania, ale też nie śledzę tego forum zbyt często stąd pytanie.

No i ogólnie na koniec: Czy wzięlibyście Stelvio jeszcze raz? Ja sam chętnie zostałbym przy Alfie, ale brać znowu Veloce czy TI trochę mi się nie widzi...
Macie może jeszcze jakieś inne spostrzeżenia? Zwłaszcza w porównaniu Giulia vs Stelvio?

Cześć wszystkim :)

Z racji tego że niedługo muszę zacząć się rozglądać za nowym samochodem to... zacząłem się zastanawiać nad przesiadką na Stelvio ze swojej Veloce :) Ciekawe czy w ogóle jest ktoś taki na tym forum? Jeździłem kilka razy już Stelvio, ale jak to bywa na jazdach próbnych, zwykle jest za wzniesienie i z powrotem, stąd też mam kilka pytań.

1. Jak z komfortem w tym samochodzie? Chodzi mi głównie o zawieszenie... Mam active suspension w swojej Veloce i o ile na krajówkach jest super, to jak wjadę do miasta (szczególnie w lato na RF) to czuję każdą studzienkę / nierówność. Chciałoby się mieć jeszcze jeden tryb "bardziej komfortowy" właśnie na miasto, lub gorsze lubelskie drogi, bo czasami to aż szkoda mi się robi tego samochodu...
To jak z tym jest w Stelvio? Ma ktoś lepsze porównanie Giulia / Stelvio? Mi ciężko to oceniać na podstawie kilkunastu kilometrów... I też z drugiej strony - czy da się rzeczywiście pojechać czasami szybciej po zakrętach, czy lepiej sobie odpuścić? Macie aktywne amortyzatory w swoich Stelvio?

2. Średnica zawracania. Macie problem z zawracaniem czy manewrowaniem w Stelvio? Ja w Veloce na parkingu czuję się czasami jakbym cofał Starem z przyczepką :) Nie jest z tym najgorzej, ale na pewno można lepiej.
3. Jak hałas przy wyższych prędkościach? Nie widziałem nigdzie narzekania, ale też nie śledzę tego forum zbyt często stąd pytanie.

No i ogólnie na koniec: Czy wzięlibyście Stelvio jeszcze raz? Ja sam chętnie zostałbym przy Alfie, ale brać znowu Veloce czy TI trochę mi się nie widzi...
Macie może jeszcze jakieś inne spostrzeżenia? Zwłaszcza w porównaniu Giulia vs Stelvio?

ad1. Da się szybciej na zakrętach. Wiadomo nie jest to Julka ale łatwo zapomnieć że jedzie się suvem (do innych bardziej sportowych coupe nie ma sensu nawet porównywać)
ad2. Bez większych problemów. Ale pewnie zależy kto czym jeździ. Stelvio jest tez wystarczająco wysoko zawieszone żeby krawężniki nie były problemem, więc czasami można spokojnie zrobić z nich użytek.
ad3. Jest zauważalnie głośno. Głośniej niż w innych podobnego rozmiaru SUVach. Kwestia przyzwyczajenia.

Ostatnia edycja:
AD1) To zalezy jaka wersje kupisz. Ja jezdze Giulia Super na oponach z duzym profilem i nie czuje zadnych studzienek. Czasami dziwie sie, dlaczego ludzie zatrzymuja sie przed progiem, kiedy ja przed takim progiem wogole nie zwalniam. Zakladam, ze w Stelvio bedzie podobnie.
AD2) Tez zalezy od wersji. Rowniez w mojej RWD, jak sama nazwa wskazuje, przednia os nie jest napedowa i zawracanie to bajka. Lepiej niz w giuliettcie, ktora mialem poprzednio. Tylko czy kupowac Stelvio bez AWD??
AD3) Tutaj w obu przypadkach slychac wiatr pry progach powyzej 120km/h

AD2) Tez zalezy od wersji. Rowniez w mojej RWD, jak sama nazwa wskazuje, przednia os nie jest napedowa i zawracanie to bajka. Lepiej niz w giuliettcie, ktora mialem poprzednio. Tylko czy kupowac Stelvio bez AWD??

Pytanie laika: jak ma się dołączany napęd przedni do manewrowania i zawracania?

To bez znaczenia bo dołącza się tylko w konkretnych sytuacjach. 99% czasu masz napęd na tył i wszystkie z tym związane konsekwencje.

- - - Updated - - -

I też z drugiej strony - czy da się rzeczywiście pojechać czasami szybciej po zakrętach, czy lepiej sobie odpuścić?

Oczywiście, że się da Nawet trzeba :) Prowadzi się świetnie a jak na crossovera to rewelacyjnie.

btw dlaczego rozglądasz się za crossoverem?

Z tego co zauważyłem, wersje RWD mają dużo mniejszy promień skrętu, koledzy z AWD narzekają chyba wszyscy na trudności w manewrowaniu na parkingach. Ja posiadam tylny napęd i niczego takiego nie zauważyłem, wg mnie jest lepiej pod tym względem niż w 159. Być może ma to jakiś związek z inną budową samochodu związaną z dodatkowym przednim napędem.

Być może ma to jakiś związek z inną budową samochodu związaną z dodatkowym przednim napędem.

tylko i wyłącznie różnice związane z przeniesieniem napędu. To ze jest dołączany nie zmienia faktu że cały układ napędowy jest. A to w sposób naturalny blokuje możliwości techniczne skrętu kół (jeśli chcemy zachować "własnościwości jezdne" i sensowną trwałość całości).

to sa Stelwiusze bez AWD?

to sa Stelwiusze bez AWD?[/QUOTE]

Tak słabsze diesle tj 150-180 KM lub nowsze tj euro 6 temp 160-190 KM.

btw dlaczego rozglądasz się za crossoverem?

To nie jest tak, że musi być crossover, ale jak chcesz zostać przy Alfie to nie masz zbytniego wyboru :) Nie wiem czy zdecydowałbym się na kolejną Giulię. Szczerze mówiąc, jestem też trochę zawiedziony, bo liczyłem na jakiś lifting, nowe silniki (ta słynna miękka hybryda 350 hp), czy jakieś zmiany w wyposażeniu, itp. A tu nic. Dołożyli jakieś 'carbonium' i zrobili Veloce TI...
Stąd też pomysł na Stelvio, bo niby bardziej praktyczne i komfortowe, miejsca trochę więcej no i można przycisnąć jak się chce :) A do latania bokiem czy po torze, zawsze można dokupić jakiegoś gruza, bo w Giuli i tak TC nie wyłączysz ¯\\\_(ツ)\_/¯
Nie wiem, szczerze mówiąc ostatnio pojawiło lub pojawi się tyle nowości, że już sam nie wiem czego chcę :P Póki co powiedzmy że "sonduję rynek".

Poza tym, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnie samego Stelvio - jest tu może ktoś kto ma adaptacyjne zawieszenie i może mi powiedzieć jak się sprawuje?

ale jak chcesz zostać przy Alfie to nie masz zbytniego wyboru :)

Nawet jak nie chcesz zostac przy Alfie to i tak za bardzo nie ma wyboru. Przed wzieciem Giulii jezdzilem BMW 420, Audi S4, Arteon. Do mercedesa i volvo nawet nie zachodzilem bo wiedzialem czego sie spodziewac. Moj wniosek jest taki, ze producenci poszli w gadzety pozostawiajac inne aspekty w takim samym stanie jak nawet w tamtym stuleciu.

Moze Ghibli? Taka przedluzona Giulia

No ale właśnie panowie jedna rzecz, audi wszystkie serie "S" to teraz diesle...

Możecie powiedzieć jak się sprawują w użytkowaniu fotele sportowe?
Po przymiarkach do kilku modeli Stelvio i jeździe próbnej sportowe zdecydowanie najbardziej mi pasują ze względu na komfort i trzymanie ale pełna skóra nie jest imho idealnym rozwiązaniem. Brak wentylacji na lato a na podgrzewanie zimą widziałem wiele narzekań że słabo działa i długo startuje. Idealnie by było z alcantarą w środku fotela ale takie rozwiązanie dostępne tylko w wersji Q...
Proszę użytkowników foteli sportowych o komentarz. Czy perforacja środka fotela wystarcza żeby latem nie pocić się i nie przyklejać do skóry? Czy na nagranie fotela zimą faktycznie długo się czeka i jest ono mało wydajne?
W obecnym aucie mam fotele z tapicerką materiałówą i 3stopniowym podgrzewaniem. Od momentu odpalenia zimnego auta i uruchomienia grzania stołków mija dosłownie kilkanaście sekund kiedy przez zimową odzież dociera już przyjemne ciepełko...
Jesteście zadowoleni z tych foteli czy macie może jakieś własne patenty na upały i na zimę? Poza garażem oczywiście ;) bo chodzi o sytuacje kiedy wsiadam do auta po pracy gdzie stoi cały dzień pod chmurką.

Z tego co masz do wyboru (nie licząc wersji Q), to sportowe fotele są najlepszym wyborem. Ich wady i zalety znasz, bo je już sam wymieniłeś. Jak startujesz przy -10 i włączasz od razu wszystkie ogrzewacze (nadmuch, lusterka, tylna szyba, spryskiwacze, kierownica i fotele) to działanie ogrzewania foteli poczujesz po 2 minutach, a po 5 minutach sam je wyłączysz, bo odczujesz już komfort termiczny w całej kabinie. W lecie jest trochę gorzej, szczególnie jeśli wsiadasz w krótkich spodenkach :). Musisz odczekać, aż klimatyzacji schłodzi Ci wnętrze auta, ale to dotyczy wszystkich wersji foteli dostępnych w Giulii/Stelvio. Mnie bardziej denerwowało, że nikt jeszcze nie opracował chłodzonej kierownicy :P

ja nie narzekam na jasnobrazowe skory w giulii, w 159 mialem czarne i bez dziurek i tam bylo bardzo zle w lecie, w zimie tez gorzej niz w giulii. teraz mam szybe z filtrem ir (pakiet komfot) tez w lecie to pewnie poprawia komfort

Jednym z głównych powodów zmiany super na Veloce były dla mnie fotele. Już wiele razy się wypowiadałem na temat standardowych i nie chcę do tego wracać. Nie chcę się denerwować :D

Fotele Veloce są warte każdych pieniędzy i powinny byś w standardzie.

Grzeją ... jak to w Alfach trzeba poczekać :)
W lecie jest ok. Z trwałością jest super. Na serwisie dziwili się, że fotel kierowcy może tak wyglądać po 1.5roku codziennego używania. Dodam, że jeżdżę w niebieskich jeansach. Tylko od razu przed wyjazdem z salonu zabezpieczyłem.

[MENTION=73165]azar[/MENTION] - czym zabezpieczałeś? jaki masz kolor foteli?

Dzięki za wszystkie info!
Hmm 2 minuty trochę długo, szkoda...
Startując zimą spod chmurki nie włączam nic więcej poza światłami radiem i właśnie grzaniem fotela więc może będzie troszkę szybciej ;)
[MENTION=6129]Krzysztof[/MENTION] tak na serio to maty grzejne nie mają dużego poboru prądu więc to raczej kwestia słabych parametrów mat w Alfie albo dużej bezwładności cieplnej tapicerki skórzanej. Jeśli jest ktoś kto ma w Gulii/Stelvio grzane stołki materiałowe to mógłby powiedzieć jak to wówczas wygląda.
No nic, zalety tych foteli i tak przeważają i tego będę się trzymał :)
Aaa nie mam teraz grzania kiery więc pewnie będzie to gwoździem programu ;)
Jeśli na zagrzanie wnętrza potrzeba 5 minut to o krótkim obiegu czy nagrzewnicy elektrycznej można tu zapomnieć?
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] ten filtr ir w Gulii to jest to samo co filtr uv szyby przedniej w Stelvio? (dostarczany z pakietem Convenience). Faktycznie odczuwasz różnicę? Bo uv to na komfort termiczny wpływu nie ma z tego co wiem.
Swoją drogą kompozycja tego pakietu to dla mnie jakiś odlot - wstawki drewniane plus tajemniczy czujnik jakości powietrza z zewnątrz plus szyba przednia z filtrem uv plus keyless... Dobrze że manetek zmiany biegów przy kierownicy nie trzeba zamawiać z dachem panoramicznym...
[MENTION=73165]azar[/MENTION] ja też proszę o info czym dobrze zabezpieczyć skórę w aucie.

Ostatnia edycja:
Swoją drogą kompozycja tego pakietu to dla mnie jakiś odlot - wstawki drewniane plus tajemniczy czujnik jakości powietrza z zewnątrz plus szyba przednia z filtrem uv plus keyless... Dobrze że manetek zmiany biegów przy kierownicy nie trzeba zamawiać z dachem panoramicznym...

A gdzie niby w specyfikacji tego pakietu dla Stelvio widzisz drewno? ;)

Amortyzatory
Powrót