Przyszłość Giulia/Stelvio i całej Alfą Romeo

Nie kupa, a całkowity gwóźdź do trumny.

W tej chwili mocne silniki i fajny napęd na 4 koła to jedyne, co jeszcze przyciąga to tej marki i ....
To miałem na myśli :⁠-⁠)
Aczkolwiek tak sobie myślę, że dołożenie mild'a w dobie eko-szaleństwa to fajny pomysł na wyeliminowanie lagów na starcie, plus nawet start-stop zaczyna mieć jakiś sens a nie być tylko irytującą kaszaną rozwalającą dodatkowo ładowanie.
Te same odczucia co mówisz odnośnie Peżota, Cytryny czy też Reno. Tragiczny down-size.

Najprościej to mild, takie jakie jest w Ghibli czy Grecale
I zgodnie z tym co wyżej napisałem wydaje się być sensowne. Przynajmniej w S60 to działa całkiem fajnie.

Ostatnia edycja:
To miałem na myśli :⁠-⁠)
(...) I zgodnie z tym co wyżej napisałem wydaje się być sensowne. Przynajmniej w S60 to działa całkiem fajnie.

Grecale ma tę samą platformę co giulia/stelvio - więc "miękką hybrydę" mogą przełożyć błyskawicznie. W zapowiedziach nic jednak o tym nie mówili. W przygotowaniu jest w pełni elektryczna wersja platformy giorgio (nowe maserati granturismo folgore). I na tej już elektrycznej wersji (STLA Large) ma powstać następna giulia. Ghibli to już nierozwojowa konstrukcja. Zresztą ma go w ogóle nie być - czyli ta elektryczna nowa giulia będzie większa/pozycjonowana wyżej? I za ile ;)?

https://en.wikipedia.org/wiki/Maserati_M156_platform
https://de.wikipedia.org/wiki/FCA_Giorgio-Plattform
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Stellantis_platforms

Ale Mild-hybrid czy pełna hybryda? Jak pełna to pewnie wyleci Q4 i wsadzą silnik elektryczny dla tylnej osi tak jak wGrandlandzie czy innych Bełgotach - czyli kupa.

Nie kupa, a całkowity gwóźdź do trumny.

Przecież hybrydowe grecale można kupić. O elektrykach nawet nie mówię - maserati granturismo folgore ma mieć poniżej 3 s do setki. Gwarantuję, nie dostanie napędu i zawiechy z 308 ;)

Ostatnia edycja:
Dziwne jakieś info bez kitu. Nigdzie nic o tym nie mówią. Kiedy to ma mieć miejsce. Najprościej to mild, takie jakie jest w Ghibli czy Grecale

Też się zdziwiłem, ale chyba mają to w wewnętrznej korespondencji. Ja to zrozumiałem jako mild hybrid.
Dla mnie to naturalne, z ghibli jest już taki sam napęd. Szczerze mówiąc dziwi mnie, że jeszcze tego nie ma.

Tak żeby było jasne. Ja już nie jedną bajkę od dealerów słyszałem, oszczędności bym nie obstawił że tak będzie :)

Dziś zaszedłem do salonu. Ponoć nadciągają stelvio i giulia w hybrydzie ala maserati.
Rozmawiałem ze znajomymi z dwóch salonów Alfy, w obu nic nie słyszeli i są zdziwieni. [MENTION=72470]Trevor[/MENTION], a mogę zapytać, jaki to salon konkretnie?

Napiszę Ci priv. Nie chcę Pani robić problemów :)

Cały ten lift jest jakiś wybrakowany, bo nie obejmuje np. Quadrifoglio, które nadal jest teoretycznie dostępne, ale w konfiguratorze mają stare światła. Mówię teoretycznie, bo cennik Quadrifoglio na rok 2023 wydaje się nie istnieć - odnośnik na stronie przekierowuje do cennika wersji zwykłych. Prasówka twierdzi też, że ma być wersja diesel 160KM z RWD, a takiej pozycji nie ma ani w cennikach, ani w konfiguratorach. Cała oferta ma dla mnie coraz mniej sensu im więcej o niej czytam.

Jeden akapit cytuję:
Dynamika jazdy nowych Alf Romeo Giulii i Stelvio po raz kolejny została potwierdzona jako najlepsza w swojej klasie w poszczególnych segmentach. Oferuje ona pełne emocji wrażenia z jazdy w najbardziej autentycznym duchu Alfy Romeo, co przekłada się na zachowanie właściwej równowagi pomiędzy włoskim designem, najnowocześniejszymi silnikami, idealnym rozkładem masy, unikalnymi rozwiązaniami technicznymi i doskonałym stosunkiem masy do mocy

Już jestem na kolanach. A to tylko dwa zdania.

Dynamika jazdy nowych Alf Romeo Giulii i Stelvio po raz kolejny została potwierdzona jako najlepsza w swojej klasie w poszczególnych segmentach.
nowa definicja dynamiki to lagowanie po wciśnięciu gazu.... zero reakcji przez sekundę :mad:

Cały ten lift jest jakiś wybrakowany, bo nie obejmuje np. Quadrifoglio, które nadal jest teoretycznie dostępne, ale w konfiguratorze mają stare światła. Mówię teoretycznie, bo cennik Quadrifoglio na rok 2023 wydaje się nie istnieć - odnośnik na stronie przekierowuje do cennika wersji zwykłych. Prasówka twierdzi też, że ma być wersja diesel 160KM z RWD, a takiej pozycji nie ma ani w cennikach, ani w konfiguratorach. Cała oferta ma dla mnie coraz mniej sensu im więcej o niej czytam.

Sprawdziłem konfigurator w wersji polskiej, niemieckiej i włoskiej. Rzeczywiście, Quadrifoglio jest tylko MY2022. Nie wiem, czy zmodernizują. Pamiętam AR 156 GTA / AR 147 GTA - one do końca zachowały stary przód.
Przy okazji spójrzcie na ceny - nie patrzyłem czy są różnice w finansowaniu, ale na pierwszy rzut oka Quadrifoglio za Odrą jest 10 tys. euro tańsza, a we Włoszech jeszcze kilka tysięcy... :confused:

https://www.alfaromeo.pl/konfigurator/giulia-quadrifoglio-my22/#/version
https://www.alfaromeo.de/konfigurator/giulia-quadrifoglio/#/version
https://www.alfaromeo.it/configuratore/giulia-quadrifoglio/#/version/83620QRR3000/exteriors

Sprawdziłem konfigurator w wersji polskiej, niemieckiej i włoskiej. Rzeczywiście, Quadrifoglio jest tylko MY2022. Nie wiem, czy zmodernizują

Jeżdzą już Q po lifcie. Mają wrócić do cenników w drugiej połowie roku

Jeżdzą już Q po lifcie. Mają wrócić do cenników w drugiej połowie roku

Tak też mi się wydawało, że na prototypach w BB widziałem koniczynkę, ale w oficjalnych komunikatach cisza. Obyś miał rację, akurat zaczynam dochodzić do miejsca, gdzie Q wydaje się osiągalne.

Tymczasem zwija się dealer Fiata, Alfy i Jeepa w Opolu. To znaczy zmienia ofertę, przechodzi na chińszczyznę. Obecnie wystawia dwie marki: Maxus i Seres. Uważa, że dzięki temu więcej zarobi, jako dealer...
Wnioski każdy może wyciągać sam. Ja się zgarbiłem, jak goście udowadniali, że jakieś kompletnie nieznane wynalazki z Chin będą się lepiej sprzedawać...
To szerszy problem Stellantisa. Mówili też o tym Balkan i Paruszewski w Tok fm. Stellantis zajmuje się obecnie obłędnym zawyżaniem cen aut ze swojej palety, jednocześnie jakby w ogóle nie dbając o szerokość oferty. Ja wiem, że auta podrożały ale całkiem niedawno Giulię Business oferował mi dealer za 135 tys (chyba w 2021), a obecnie jakakolwiek wersja Giulii startuje od 235 tys.... Co z tego, że na wejsciu lepiej wypasiona. Za to mniej kolorów, prawie żaden wybót felg itd. Słowem plusy i minusy....ale SKOK CENY o ponad 75 procent?
Mniej się chyba dziwię dealerowi z Opola... Gość mi mówił: Panie, kto zaakceptuje takie skoki cen? U nas prawie ruchu nie było, szło troche jeepów i tipo. Tonale wystawili latem, stał przed salonem kilka miesiecy, NIKT nie wykazał chęci kupna, w ogóle.
Ciekawe, jak będzie z Maxusem i Seresem....

Tonale nie tylko bym nie kupił - nawet nie wsiądę do środka żeby zobaczyć jak tam jest. Wystarczy mi wygląd zewnętrzny, cena i technika: ocena -100/6...
Na sprzedaży chińszczyzny podejrzewam, że w Polsce można się przejechać. W kraju, w którym 99% tych co stać co najwyżej na nową Dacię kupuje zamiast nowej Dacii złoma z niemieckiego/francuskiego/amerykańskiego szrotu - liczy się tylko to co widać, czyli kolor lakieru na centymetrowej szpachli i znaczek marki. Dopóki na zachodnich (a w zasadzie - gdziekolwiek na świecie) szrotach jest chociaż kawałek Audi albo BMW (albo ćwiartka Giulii) - nie zainwestowałbym w dealera chińskich marek w Polsce, chociaż ogólnie w Europie Seresy i temu podobne mają się coraz lepiej - zwłaszcza elektryki.

Ostatnia edycja:
Gorsi są ci, których stać na Alfę, czy nawet Peżota, a kupują skodę. Trudno sobie wyobrazić gorszą patologię. Jeśli to się nie zmieni, to będzie jak jest.

Amortyzatory
Powrót