• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przyszłość Giulia/Stelvio i całej Alfą Romeo

Trójka i C mają się oczywiście nijak jako konkurencja do Stelvio i Tonale. Popularność Suvów się pogłębia, sedanów spada. Same bajery Giuli niewiele pomogą, ale w erze drogich paliw jakiś ekonomiczny silnik ze 150KM może by coś podbił w sprzedaży. 150KM i tylne Q4 (tzn żaden haldex z przodu na tył) brzmi dobrze jak do "zwykłego" jeżdżenia a wciąż samochód by się czymś wyróżniał od jednolitej masy haldexow właśnie która zalewa rynek.

Gulię może uratować przede wszystkim nadwozie kombi/shoutingbrake lub liftback. Praktyczność Gulii jest bliska zeru przez bagażnik sedana z bardzo małym otworem.

I jako użytkownik Giulii z obrotowym fotelikiem rwf stwierdzam, ze jej użyteczność jest naprawdę nikła. Auto cudownie jeździ i wyglada, ale praktyczność w tym aucie prawie nie istnieje. Ale i tak uwielbiam ją :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gulię może uratować przede wszystkim nadwozie kombi/shoutingbrake lub liftback. Praktyczność Gulii jest bliska zeru przez bagażnik sedana z bardzo małym otworem.

Tez tak uważam.
Całkiem ładnego Arteona rozszerzyli o shooting brake i dobrze schodzi pomimo bardzo wysokiej ceny. Alfa mogłaby zrobić takie ładne kombi, dołożyć ze dwa silniki, pare bajerow, troszkę agresywniej wejść mocną kampanią reklamową i mogłoby pyknać. Coraz więcej ludzi powoli przekonuje się do Alfy, choćby na podstawie praktycznie każdej ostatniej recenzji na YouTube, która jest zawsze pozytywna. Te auta są dobre i nic w nich nie szwankuje w porównaniu do VAGa.

Czyli mamy potwierdzenie - znika 2.0 200km, znika Quadrifoglio, zostaje 2.0 280KM i drogi diesel. Niby odświeżenie powinno wstrzyknąć trochę życia w model, a mam wrażenie, że stało się dokładnie przeciwnie. Z pozytywów z tego co widzę na pokrętle DNA pojawiła się opcja wyłączenia kontroli trakcji, ale nie spodziewam się, żeby spowodowało to szturm na salony.

Czyli mamy potwierdzenie - znika 2.0 200km, znika Quadrifoglio, zostaje 2.0 280KM i drogi diesel. Niby odświeżenie powinno wstrzyknąć trochę życia w model, a mam wrażenie, że stało się dokładnie przeciwnie. Z pozytywów z tego co widzę na pokrętle DNA pojawiła się opcja wyłączenia kontroli trakcji, ale nie spodziewam się, żeby spowodowało to szturm na salony.

Albo leniwi graficy wzięli do wizualizacji pokrętło z Tonale.
Gdzie to znalazłeś ?

Tak. W końcu dostałem social i 500+. Będzie i pralka i lodówka.
No właśnie, większa dziura by się przydała :⁠-⁠). Oczywiście żartuję. Ale zastanawia mnie sprzedawalność Camry gdzie samochód podobnie spory a bagażnik załadunkowo to jakiś chory dramat z tą dziurą dramatycznie małą. Reklama? Renoma niezawodności? Lepsza ekonomia (7 po mieście spoko się daje)? Czego Alfie brakuje z tych trzech? Wszystkiego...?

Ostatnia edycja:
No właśnie, większa dziura by się przydała :⁠-⁠). Oczywiście żartuję. Ale zastanawia mnie sprzedawalność Camry gdzie samochód podobnie spory a bagażnik załadunkowo to jakiś chory dramat z tą dziurą dramatycznie małą. Reklama? Renoma niezawodności? Lepsza ekonomia (7 po mieście spoko się daje)? Czego Alfie brakuje z tych trzech? Wszystkiego...?

W Europie Camry się sprzedaje równie dramatycznie albo gorzej niż Giulia.

W Stanach, Toyota ma wypracowaną pozycję od lat, nie jest egzotykiem jak AR.
Camry startuje od jakichś 25-27k$, czyli jest względnie tanim sedanem, a Giulia? 40k$? Trochę duży przestrzał w cenach.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

U nas oficjalnie cena Camry startuje od 165tys, no fakt nie wziąłem różnicy w cenie od uwagę. Podają wielkość sprzedaży ok 4000 sztuk za pierwsze pół roku czyli też rzeczywiście szału nie ma. Pewnie przez ten beznadziejny bagażnik :⁠-⁠). Nie ma co tego drążyć.

U nas oficjalnie cena Camry startuje od 165tys, no fakt nie wziąłem różnicy w cenie od uwagę. Podają wielkość sprzedaży ok 4000 sztuk za pierwsze pół roku czyli też rzeczywiście szału nie ma. Pewnie przez ten beznadziejny bagażnik :⁠-⁠). Nie ma co tego drążyć.
Przede wszystkim Camry nigdy nie była europejskim modelem i zawsze była postrzegana jako model na rynek amerykański.

Z resztą to widać po sprzedaży, w Stanach tego sprzedają po 300-400 tysięcy sztuk rocznie.

Camry ze względu na hybrydę naprawdę mało pali. Jest w zasadzie o numer większa od Giulii, zupełnie inne auto. Przy tej cenie dziwne, że nie sprzedaje się lepiej.

Camry ze względu na hybrydę naprawdę mało pali. Jest w zasadzie o numer większa od Giulii, zupełnie inne auto. Przy tej cenie dziwne, że nie sprzedaje się lepiej.
Camry nawet w wersji bez elektrycznego wspomagacza bardzo mało pali.
Zrobiliśmy takim jakieś 6500km, głównie prędkości autostradowe, trochę wielkiego miasta i górskich podjazdów. Średnie spalanie z całej trasy to niecałe 6.5l... W sedanie segmentu D z 2.5 litrowym wolnossakiem. I nikt się nie bawił w jazdę o kropelce.

Camry większa, tańsza, oszczędniejsza, marka z lepszą opinią jeśli chodzi o trwałość. Nawet ma LEDy... A i tak się nie sprzedaje.
Giulia lepiej jeździ, lepsza skrzynia, więcej mocy, napęd na 4. I też sprzedaż leży.
Punkt wspólny który oba przypadki zabija to niepraktyczność i że oba to sedany?
Jeśli tak, to Giulii nic nie pomoże. Żadne gadżety nic poważnie nie zmienią.

Camry większa, tańsza, oszczędniejsza, marka z lepszą opinią jeśli chodzi o trwałość. Nawet ma LEDy... A i tak się nie sprzedaje.
Giulia lepiej jeździ, lepsza skrzynia, więcej mocy, napęd na 4. I też sprzedaż leży.
Punkt wspólny który oba przypadki zabija to niepraktyczność i że oba to sedany?
Jeśli tak, to Giulii nic nie pomoże. Żadne gadżety nic poważnie nie zmienią.

Patrząc na sprzedaż chociażby Volvo to całkiem realne.
S60 - ok. 4500 sztuk w 2021
V60 - ok. 45000 sztuk w 2021.

Albo leniwi graficy wzięli do wizualizacji pokrętło z Tonale.
Gdzie to znalazłeś ?

Z pokrętłem ciekawa kwestia, bo znowu na wszystkich grafikach dotyczących asystentów, trybów jazdy, itp. jest pokazana wersja sprzed liftu, na ujęciu całego wnętrza pokrętło DNA nie ma tej dodatkowej opcji, czyli mamy niezły miszmasz. Swoją drogą kompletnie nie rozumiem po co jest aż 5 wersji wyposażenia.

Jeśli chodzi o Q to były plotki o tym, że wycofują, na prezentacji po lifcie jej nie było, w cenniku tej wersji też nie ma, a link do cennika wersji Q przekierowuje do cennika zwykłej wersji. Czyli albo model wycofują, zapomnieli o nim, albo chwilowo nie wiedzą co z nim zrobić.

Jeżdżę Giulią 3 rok, jest super. zrobiłem ok 60k km, dużo jeździmy z całą rodziną (jest nas trójka), często dobieramy jakąś babcię/dziadka na wyjazdy i stwierdzam:
gdyby było kombi już bym nim jeździł. Ten bagażnik to dramat, ale dzięki bogu boli tylko przez krótką chwilę.
Co do ekonomii to tego się spodziewałem więc nie mogę krytykować, natomiast, cóż 11,7l/100km z 60k, fakt dużo po Wwa (duże miasto = korki ), no jest przyspieszenie i wielka frajda, ale ja jako typowy Polak chce mieć ciastko i zjeść ciasto a najlepiej jeszcze w międzyczasie sprzedać ciastko. Także ma być szybko, przyjemnie z przyspieszeniem oraz poproszę nie więcej jak 10l /100 km :)
oni nie zrobą kombi ani żadnego innego nadwozia do Giuli :(

Mnie tez w Giulii boli trochę miejsce z tylu i te małe drzwi mocno sprofilowane bokiem, przez co niełatwo mi 3 latka włożyć/wyjąc z rwf. Sedany umierają albo już umarły, to fakt. Wielka szkoda, ze nie zrobili liftbacka, a samo auto nie jest o 8-10 cm dłuższe. Wtedy sprawdziłoby się jako rodzinne.

Amortyzatory
Powrót