• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przyszłość Giulia/Stelvio i całej Alfą Romeo

Jeszcze, chyba, Alfa nie zginęła:

www.jdpower.com/business/press-releases/2022-us-sales-satisfaction-index-ssi-study

Mimo krytyki (wąska gama modeli, "brak kombi", mało wersji silnikowych, coraz węższa możliwość personalizacji) - wygląda na to, że strategia Alfy działa - a jest to konsekwencja pozycjonowania marki w segmencie "premium" (cokolwiek to oznacza) - a to oznacza, że standardowe wyposażenie będzie całkiem niezłe (brak słabo wyposażonych wersji wyposażenia w standardzie,), niestety - podwyżkę cen, i chyba "włoską specyfikę" jaką jest kontrola nad wyglądem samochodu (kombinację: określone/limitowane kolory nadwozia oraz kolorystyka wnętrz), chociaż to też wiąże się z oszczędnościami - nie oszukujmy się. :)
Odpuszczają sobie klasyczne segmenty C, B, A - w Stellantis adresowane są przez inne marki.

Ale w tym badaniu chodzi tylko i wyłącznie o sam proces sprzedaży i nic więcej (co i tak jest szokujące, jak się porówna z tym, jak to wygląda u nas).

Ja to tutaj pisałem wiele razy - i dobrze, że wypadła z oferty Giulia/Stelvio Business 200 km. Niech te auta będą jakoś wyglądać w środku i na zewnątrz, doszedł ten drobny lifting i może jakoś to będzie się kulać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja to tutaj pisałem wiele razy - i dobrze, że wypadła z oferty Giulia/Stelvio Business 200 km. Niech te auta będą jakoś wyglądać w środku i na zewnątrz, doszedł ten drobny lifting i może jakoś to będzie się kulać.

Gdyby nie było w ofercie Giulii Business, to ja bym jej nie kupił. I pewnie jeszcze trochę innych osób. Ale przecież Alfa ma taką sprzedaż, że może sobie na to pozwolić :).

Ale w tym badaniu chodzi tylko i wyłącznie o sam proces sprzedaży i nic więcej (co i tak jest szokujące, jak się porówna z tym, jak to wygląda u nas).

Własnie to jest szokujące. ;)
Jeżeli dodamy, znaną wcześniej infromację, że niby osiągnęli próg rentowności - to wydaje się, że dramatu nie ma - "będą żyć".

- - - Updated - - -

Gdyby nie było w ofercie Giulii Business, to ja bym jej nie kupił. I pewnie jeszcze trochę innych osób.

Dzięki temu masz Giulie w dobrej cenie i masz szansę na względnie dobry wynik z perspektywy utraty na wartości.
Tylko się cieszyć.

Może w USA jest jakaś inna kultura kupowania

Jeżeli chodzi o sprzedaż - to z pewnością.

Natomiast, tutaj istotne jest jeszcze coś innego - przesunięcie AR o 8 pozycji w górę r/r. ;) - i to jest równie "szokujące". :)
To pokazuje, że jakaś praca została wykonana i przynosi efekty. To dotyczy rynku USA,ale można spodziewać się, że coś się dzieje (albo zadzieje) rónież w UE.

W 2021 to wyglądało tak:
www.jdpower.com/business/press-releases/2021-us-sales-satisfaction-index-ssi-study

Chyba szykują Giulię Coupe. Giulia SWB Zagato. SWB to najpewniej short wheel base, czyli że skrócona niby.

Takie zajawki na oficjalnym profilu:
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

Może w USA jest jakaś inna kultura kupowania... Ja wszystkie swoje Alfy (3 sztuki) kupiłem przez internet i sprzedawcę widziałem pierwszy raz na oczy w dniu odbioru samochodu. Dzięki temu oszczędziłem sobie nerwów :).
Ja raz nawet na telefon :) A przy okazji pytanko: CZY KUPIŁBYŚ/-ABYŚ AR W WERSJI CZYSTO ELEKTRYCZNEJ (nie hybrydę)? Ja chyba zmieniłbym markę....

Ostatnia edycja:
Zagato? Już się boję - więcej modeli nieudanych niż udanych (i to nie tylko w przypadku Alfy, ale ogólnie).

Czy kupiłbym elektryczną Alfę? Na chwilę obecną nie wyobrażam sobie siebie w elektryku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie wiem, czy to dobrze. Na pewno taniej dla producenta.
Generalnie wydaje się , że silnik 200KM jest optymalny na dzisiejsze czasy i calkowicie zadowalajacy w jakimkolwiek ruchu miejskim i pozamiejskim tak w Stelvio co organoleptycznie potwierdzam jak i w Giulii. Zobaczymy za jakis czas opinie 200KM vs 280KM na rynku wtórnym. Oczywiscie lepiej miec 280 KM niz 200KM i to raczej bezdyskusyjne.

Nie wiem, czy to dobrze. Na pewno taniej dla producenta.
Generalnie wydaje się , że silnik 200KM jest optymalny na dzisiejsze czasy i calkowicie zadowalajacy w jakimkolwiek ruchu miejskim i pozamiejskim tak w Stelvio co organoleptycznie potwierdzam jak i w Giulii. Zobaczymy za jakis czas opinie 200KM vs 280KM na rynku wtórnym. Oczywiscie lepiej miec 280 KM niz 200KM i to raczej bezdyskusyjne.

Zwłaszcza że różnica w spalaniu jest znikoma i wynika głównie z dodatkowej masy w postaci napędu Q4 w wersjach 280KM.

Różnica w spalaniu 280 do 200KM to wg mnie ok 1l.
Nie wynika z masy wg mnie. Q4 chyba mniej waży niż jeden nie specjalnie wypasiony pasażer.
I pewnie większość 200KM to też Q4.

Różnica w spalaniu 280 do 200KM to wg mnie ok 1l.
Nie wynika z masy wg mnie. Q4 chyba mniej waży niż jeden nie specjalnie wypasiony pasażer.
I pewnie większość 200KM to też Q4.

weź pod uwagę, że oprócz dodatkowej masy Q4 i pewnie jakiś mini oporów/strat które wprowadza w napędzie nawet niezałączone jeszcze, to wersje Q4 po prostu zwykle są lepiej wyposazone, a to też swoje waży - ot choćby elektryczne fotele, jakieś alu na panelach, zbierzesz jeszcze trochę drobiazgów i zrobi Ci się kolejne 50kg. Do tego częściej jeżdżą na 19

Ja akurat porównywałem w ten sam dzień na tej samej trasie RWD 200HP i swoją Veloce jeśli chodzi o spalanie - mi wychodziło raczej ok 0.5L wiecej - ale tu pisze o tempomat na 100km/h w jedną i 140km/h w drugą stronę. Na mieście czy średnie będzie więcej zapewne

weź pod uwagę, że oprócz dodatkowej masy Q4 i pewnie jakiś mini oporów/strat które wprowadza w napędzie nawet niezałączone jeszcze, to wersje Q4 po prostu zwykle są lepiej wyposazone, a to też swoje waży - ot choćby elektryczne fotele, jakieś alu na panelach, zbierzesz jeszcze trochę drobiazgów i zrobi Ci się kolejne 50kg. Do tego częściej jeżdżą na 19

Ja akurat porównywałem w ten sam dzień na tej samej trasie RWD 200HP i swoją Veloce jeśli chodzi o spalanie - mi wychodziło raczej ok 0.5L wiecej - ale tu pisze o tempomat na 100km/h w jedną i 140km/h w drugą stronę. Na mieście czy średnie będzie więcej zapewne

Dlatego spalanie nie jest tu głównym kryterium, poniewaz objawi się różnica po wykorzystaniu dodatkowych 80 KM czyli w górnym rejestrze obrotów przy obciążeniu np. góry czy prędkość. Za darmo nie będzie tej mocy - czysta fizyka.
Po prostu zakładam większą żywotność i bezawaryjność jednostki 200KM a to właśnie zweryfikuje czas i rynek wtórny czyli trzeba poczekać - jeszcze za wcześnie moim zdaniem. A ponieważ osiągi silnika 200KM są więcej niż wystarczające i szczerze dla wiekszosci uzytkowników na co dzień zadowalające to dalej pozostawiam kwestię otwartą czy to dobrze, że znika z oferty. Nie sprawdzałem, czy tylko na naszym rynku, czy też wszędzie i we wszystkich wersjach - choć byłbym zdziwiony gdyby znikła z rynku włoskiego - tam sie liczy cavalli fiscale czyli podatek od mocy. Ale ktos na pewno nas oświeci w tym temacie.

Pełna zgoda.
Ja wogole nie planowałem 280 wychodząc z założenia że 200 mi wystarczy. Ale 200-ki są właśnie nędznie wyposażone, dokładnie jak epsonix mówi, chora polityka. No i 200-tek nie było ze stocku do wzięcia.
Ogólnie wolałbym samochód z lepszym odejściem od zera niż kilkanaście km szybszy.

Ja kupiłem w tym roku stelvio 200 konną z pełnym wyposażeniem oprócz obszytej skórą deski rozdzielczej i spokojnie twierdzę że 200 konny silnik jest wystaczający fakt na rynku/stokach były tylko 280ki, ja po swoją jechałem na drugi koniec polski.

Szczerze mówiąc bardzo podobają mi się Giulia i Stelvio na 2023 rok. Wreszcie są LED-y, a to, że dali digitale, to akurat uważam za zmianę na lepsze. Jeśli te auta mają się sprzedawać i być konkurencyjne, to było to niezbędne.

Nie mam pojęcia, ale udało mi się już zamówić Stelvio 2023 w wersji Competizione. Strasznie jestem ciekaw tych nowości.

Amortyzatory
Powrót