• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przekręt na podatku VAT przy sprzedaży auta - PRZECZYTAJ nim kupisz samochód.

Witajcie,
Przeczytałem cały wątek (planuję zakup auta), wielkie dzięki za poruszenie tematu, super sprawa!
Pozwoliłem sobie specjalnie się zarejestrować i dopytać o pewną rzecz - czy jest szansa, żeby w skrócie podsumować jak nie władować się w potencjalne problemy z US? Np. w takiej formie (prosiłbym o poprawienie jeśli coś źle zrozumiałem):

ZAKUP BEZ RYZYKA:
- faktura VAT 23%, zero ryzyka
- faktura VAT marża, jeśli auto kupione za granicą od osoby fizycznej (Jak to sprawdzić? Gdzie powinny być dane właściciela?)
- .......

ZAKUP RYZYKOWNY:
- faktura VAT marża, jeśli auto kupione za granicą od firmy
- kupno od osoby fizycznej, jeśli ona kupiła sprowadzone z zagranicy auto (?)
- .......

Z góry dziękuję jeśli ktoś (...może Tomek_KRK :)) mógłby takie podsumowanie stworzyć.
Pozdrawiam.

Witam, mam pytanie na szybko, jeżeli auto sprzedaje firma w polsce na fakture vat marża, a gość mówi że auto kupił u niemców od osoby prywatnej, auto stoi na niemieckich blachach nie na zjazdówkach to istenieje opcja przekrętu? Czy polska firma kupująca od prywatnej osoby nie ponosi kosztów vatu i czy w dowodzie jak bedzie wpisany wpłasciciel niemiec to wystarczy sprawdzić?

Poproś o umowę z Niemcem, sprawdź dane z dowodem. Jeśli będą się zgadzać to powinno być ok.

Powiedział że umowy z niemcem nie pokaże bo tam jest kwota za którą kupił itp, dowód bez problemu. Auto jest od 1 własciciela, 9letnie.

Dzień dobry
Mam do Panów dużą prośbe. Całkowicie pogubiłem się już w tych wywodach i potrzebuje pomocy. Chciałbym zakupić auto we Francuskim komisie, którego jak wynika z Francuskiego dowodu rejestracyjnego właścicielem jest firma leasingowa Credipar. Komis wystawia na mnie fakturę zakupu z zapisem "TVA non recuperable" i wykazaną kwotą zapłaty "total TTC" 2000E solde 0,00E " a także z zapisem na fakturze " Prix exprime TTC, liveraison effectuee dans le cadre de la 7eme Directive ARTICLE 297 A". Dodam, że jestem osobą fizyczną i auto chce samodzielnie zarejestrować w PL. Czy mogę sie spodziewać, że na aucie może jeszcze zalegać Vat a jeżeli nie to jak to potwierdzić.

A czy zagraniczna firma/osoba kupujaca nowe auto z salonu w Polsce ma możliwość odliczenia podatku VAT?

A czy zagraniczna firma/osoba kupujaca nowe auto z salonu w Polsce ma możliwość odliczenia podatku VAT?
Sprawa jest dość skomplikowana. Niestety ale polskie organy podatkowe potrafią sprawę nieco skomplikować. Z drugiej strony dla wielu firm jest to bardzo korzystna sytuacja tak więc dokonują rejestracji w Polsce chociażby po to aby dokonywać odliczania podatku. Jest wiele firm, które powinny sobie z tym poradzić tak więc polecam się nad tym zastanowić.
Na stronie masz artykuł na czym to mniej więcej polega:
http://www.roedl.com/pl/pl/warto_wi...ypadku_braku_sprzedazy_na_terenie_polski.html

Hej, przeczytałam cały wątek i już zgłupiałam odnośnie sytuacji z VAT 0% lub zw.
Auto, którym się interesuję zostało przez polskiego handlarza prowadzącego działalność gospodarczą kupione z niemieckiego ASO Mazdy. Tam auto było zostawione w rozliczeniu przez osobę prywatną. Handlarz kupił auto w cenie brutto ze zwolnionym vatem. Nam chce sprzedać na Vat-marżę. W dokumentach auta widnieje podobno tylko osoba prywatna (pierwszy własciciel).Co myślicie o takim przypadku? We wtorek poproszę handlarza o wgląd do dowodu rejestracyjnego i do jego FV. Facet wygląda na normalnego, nie cwaniaka. Wydaje mi się, ze jest naprawdę w porządku. Prowadzi firmę 5 lat, wcześniej sprowadzał prv. Generalnie 10 lat na rynku.
Pomóżcie..

Hej, przeczytałam cały wątek i już zgłupiałam odnośnie sytuacji z VAT 0% lub zw.
Auto, którym się interesuję zostało przez polskiego handlarza prowadzącego działalność gospodarczą kupione z niemieckiego ASO Mazdy. Tam auto było zostawione w rozliczeniu przez osobę prywatną. Handlarz kupił auto w cenie brutto ze zwolnionym vatem. Nam chce sprzedać na Vat-marżę. W dokumentach auta widnieje podobno tylko osoba prywatna (pierwszy własciciel).Co myślicie o takim przypadku? We wtorek poproszę handlarza o wgląd do dowodu rejestracyjnego i do jego FV. Facet wygląda na normalnego, nie cwaniaka. Wydaje mi się, ze jest naprawdę w porządku. Prowadzi firmę 5 lat, wcześniej sprowadzał prv. Generalnie 10 lat na rynku.
Pomóżcie..

Jeżeli w dokumentach masz osobę prywatną i zakup jest na fakturę z adnotacją o braku możliwości odliczenia VAT, lub na umowę kupna sprzedaży od tego właściciela, to na 99% masz mieć fakturę VAT-marża.

Witam.
Chciałbym opowiedzieć o swoim kłopocie,a także przestrzec innych przed zakupem aut z fakturą VAT.

W 2013 roku szukałem auta, czytałem fora internetowe i tematy o vacie i akcyzach.
Mając wiedzę omijałem auta z fakturą VAT marża i ,,do opłat" ,więc nabyłem samochód Citroen C5 w komisie przy jednym z salonów citroena.
Samochód sprowadzony był z Niemiec, w briefie jeden właściciel - firma gmbh, auto po opłatach i sprzedawca wystawiał fakturę VAT 23%.firma na rynku od 2006 roku.
Fakturę wrzuciłem w koszta firmy i przez rok był spokój.
po roku przyszło pismo z US, abym przesłał fakturę zakupową i inne dokumenty związane z autem (dowód rejestracyjny, karta pojazdu).
Początkowo myślałem ze chodzi o kontrolę krzyżową, wiec spokojnie podchodziłem do sprawy, jednak w 2015 zostałem wezwany do US w celu złożenia wyjaśnień, więc opowiedziałem co i jak, podpisałem protokół i do domu.
Potem dostałem pismo, ze odliczyłem VAT niezapłacony przez sprzedawcę! No i problem, bo cały podatek mam do zwrotu plus odsetki ,plus postępowanie skarbowe i mandat.
Z adwokatem ustaliliśmy, ze takich osób jak ja jest więcej i ,ze sa osoby fizyczne, które nie wrzucały zakupu w koszta, a tez są obarczone podatkiem i takimi samymi konsekwencjami.
Prokurator nie podjął tematu mówiąc o braku przesłanek, a sprawa cywilna zapewne będzie trwała, wiec nie wiem jaki finał będzie sprawy.
najlepsze co usłyszałem w urzędzie skarbowym to to, że nie miałbym problemów gdybym... kupił auto na Fakturę VAT marża! Myślałem ze sie przewróce,jak mi to biurwa powiedziała.
wiec uważajcie, bo i faktura VAT nic nie gwarantuje.

Ciekawe, zawsze wydawało mi się, że jest tak jak pisze autor wątku w pierwszym poście...

(...)

1. Jeżeli firma sprzedaje auto na fakturę z 23% VAT - temat jest prosty - w 100% firma odpowiada za obowiązek odprowadzenia podatku z faktury, którą wystawiła. Fiskus może ścigać wtedy tylko i wyłącznie sprzedawcę (zakładamy, że samochód nie pochodzi z kradzieży, bo wtedy jakkolwiek by go nie sprzedawać - będzie to nielegalne). W tej sytuacji kupujący nie musi się martwić o sprawę podatku VAT.

Btw. o jakim wrzucaniu w koszta mówisz w przypadku zakupu samochodu na f-vat w przypadku osób fizycznych.

napisał ze jest osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą, C5 jest samochodem osobowym wiec nie mogłeś całego VATu wrzucić w koszta i tu powinieneś oddać ten VAT dla US jak najbardziej słusznie.

Jaką konkretnie podali podstawę prawną? Które paragrafy?

Ostatnio sprawdzałem auto u jednego handlarza - w sierpniu tego roku zapłacił karę do US właśnie za auta firmowe sprzedawane osobom fizycznym. Prawie 100 tys. PLN - twierdził że go księgowa tak wymanewrowała :)

wiec uważajcie, bo i faktura VAT nic nie gwarantuje.

Nie do końca rozumiem tą sytuację... Skoro sprzedawca dokonał sprzedaży auta księgując to fakturą VAT ze stawką 23% to on jest odpowiedzialny za odprowadzenie należnego podatku od towarów i usług do właściwego US. Jaką bowiem masz prawną możliwość sprawdzenia czy sprzedawca odprowadził należny podatek od transakcji sprzedaży?

Jak sprawa się dalej potoczyła?

Amortyzatory
Powrót