Przekręt na podatku VAT przy sprzedaży auta - PRZECZYTAJ nim kupisz samochód.

Tak jest.
Nie odliczałem Vatu a mam go do zapłaty.

To jakaś bzdura jest. Jeżeli nie odliczałeś VAT-u, to nie możesz drugi raz go zapłacić. Nie ma na razie takiej podstawy prawnej, żeby od kogoś ponownie ten podatek ściągnąć, JEŻELI NIE NASTĄPIŁO ODLICZENIE TEGO PODATKU. I tyle.

Jaką konkretnie podali podstawę prawną? Które paragrafy?

udział w wyłudzeniu zapewne.

Ja myślę że chodzi o ten przepis lub podobny, generalnie nie jeden kupujący musiał już płacić VAT za sprzedającego, gdy wiedział o tym, że sprzedający nie płaci VAT, nie wiem czy ten link najwłaściwszy, ale podam:
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/...sc-nabywcy-za-rozliczenia-VAT-sprzedawcy.html

Ale ktoś musiał mocno to naciągnąć w tym konkretnym przypadku, albo [MENTION=65699]AdamOp[/MENTION] nie powiedział nam dokładnie wszystkiego (Tomek_KRK napisał dlaczego). Inna sprawa, że jak polski US się czegoś czepi to ciężko się walczy.

Ja myślę że chodzi o ten przepis lub podobny, generalnie nie jeden kupujący musiał już płacić VAT za sprzedającego, gdy wiedział o tym, że sprzedający nie płaci VAT, nie wiem czy ten link najwłaściwszy, ale podam:
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/...sc-nabywcy-za-rozliczenia-VAT-sprzedawcy.html

Ale ktoś musiał mocno to naciągnąć w tym konkretnym przypadku, albo @AdamOp nie powiedział nam dokładnie wszystkiego (Tomek_KRK napisał dlaczego). Inna sprawa, że jak polski US się czegoś czepi to ciężko się walczy.

Tu się tego nie da naciągnąć:

"Zgodnie z nowym art. 105a ustawy o VAT podatnik VAT na rzecz którego dokonano dostawy towarów".

Masz wyraźnie napisane PODATNIK VAT. Osoba fizyczna podatnikiem VAT nie jest. Kwestia nieodprowadzonego VAT-u przy transakcjach b2b przy jednoczesnym jego odliczeniu przez jedną ze stron transakcji nie jest też żadnym novum na rynku. Przecież od wielu lat jedne z największych przewałów robi się na nieodprowadzeniu kwoty VAT przez sprzedawcę, którą nabywca sobie odlicza.

Przymierzam się do zakupu auta i sprawa wygląda następująco auto zostało sprowadzone do kraju w roku 2011 przez komis (samochód roczny z dość dużym przebiegiem). samochód został kupiony przez osobę prywatną na vat marże (cena zdaje mi się dość okazyjna 73 tys na e90 w dieslu w m pakiet w roku 2011) ta osoba jeździ tym samochodem niecałe 5 lat i chciałbym od niej kupić na umowę kupna. Przeglądając dokumenty udało się wyrwać dowód z Francji i tu są moje podejrzenia auto zostało zakupione w leasingu a w górnym rogu pisze że auto zostało wyeksportowane do Rumunii (ale było czy nie było czy to po prostu słup lub zapisek z niczym nie związany). Data wyrejestrowania to 11.07.11 w fr a rejestracja w Polsce z początkiem września 11r. Czy auto jest przewalone na vat?? czy sprawa już jest na tyle stara że nikt nie będzie szukał?? Aktualnie właściciel komisu ma dwa komisy w tej samej miejscowości założone w 2011r i 2012r prosperujące do dzisiaj( dane z krs) patrząc na aukcje ma same lepsze auta ale bez fr vat 23.

Pozdrawiam

Przymierzam się do zakupu auta i sprawa wygląda następująco auto zostało sprowadzone do kraju w roku 2011 przez komis (samochód roczny z dość dużym przebiegiem). samochód został kupiony przez osobę prywatną na vat marże (cena zdaje mi się dość okazyjna 73 tys na e90 w dieslu w m pakiet w roku 2011) ta osoba jeździ tym samochodem niecałe 5 lat i chciałbym od niej kupić na umowę kupna. Przeglądając dokumenty udało się wyrwać dowód z Francji i tu są moje podejrzenia auto zostało zakupione w leasingu a w górnym rogu pisze że auto zostało wyeksportowane do Rumunii (ale było czy nie było czy to po prostu słup lub zapisek z niczym nie związany). Data wyrejestrowania to 11.07.11 w fr a rejestracja w Polsce z początkiem września 11r. Czy auto jest przewalone na vat?? czy sprawa już jest na tyle stara że nikt nie będzie szukał?? Aktualnie właściciel komisu ma dwa komisy w tej samej miejscowości założone w 2011r i 2012r prosperujące do dzisiaj( dane z krs) patrząc na aukcje ma same lepsze auta ale bez fr vat 23.

Pozdrawiam

No ja bym odpuścił - import do Polski przez Rumunię ;-)
Stanu faktycznego nie ustalisz, a kłopoty (jeżeli się pojawią) spadną na Ciebie.

Witam

Jestem świeżo upieczonym kierowcą i mam zamiar kupić autko ale... Naczytałem się w tym temacie o oszustach.
Jeśli ktoś mógłby napisać cokolwiek o komisie 'Auto Garaż' z Lublina ul.Wallenroda 2i, byłbym wdzięczny.

Mogę polecić. Przyjechałem, dali mi kluczyki do obejrzenia auta, jak powiedziałem, że chce się przejechać to wsiadła (chyba żona właściciela) ze mną.
Ogólnie auta wyglądały dobrze, nie są najtańsze ale to wiadomo chyba dlaczego. Auta są przez nich sprawdzane dość przyzwoicie więc nie ma czegoś takiego jak miałem raz, że "masz pan kluczyki i oglądaj, ja nic nie wiem o aucie, co pan zobaczy to pana".
W sumie to jeden z lepszych komisów jakie do tej pory widziałem, ale to tylko moje zdanie po jednej wizycie.

Ta mnie to na Spółdzielczości Pracy to w...o z komisu jak za dużo pytań zadałem,a po sąsiedzku na pytanie o jazdę próbną to pan komisant zapytał ,,kupujesz pan czy chcesz się przejechać?,,a po odpowiedzi mojej ,że nie wiem czy kupię to dostałem odpowiedź ,,no to żadnych jazd próbnych

To znowu ja. Dziękuje za odpowiedzi.
A teraz chciałem prosić o ocenę tego autka:
http: //otomoto.pl/oferta/mitsubishi-eclipse-2-0-benzyna-150km-manual-klima-alu-ksiazka-serwisowa-bdb-stan-ID6ylT1P.html#
Ile wyniesie ostateczny koszt tego autka? I czy warto?
Linka nie mogłem dodać bo mało postów. Dałem spacje po http: :)

Panowie, może ktoś się orientuje w temacie. Jeżeli sprzedający chce wystawić na auto fakturę z VAT-em 0% to co to oznacza później dla kupującego?

Trochę mało szczegółów. Czy auto jest z Polski, UE, czy z poza UE (np. szwajcaria)? kupujesz jako osoba fizyczna (prywatnie), czy na działalność gospodarczą? I najważniejsze, to jest faktura VAT ze stawką 0%, faktura VAT-marża?

Dzięki za zainteresowanie.

To jest auto z polskiego salonu. Kupuję jako osoba fizyczna, będzie wystawiona faktura VAT ze stawką 0%. Nie chcę władować się przez nieuwagę w jakiś "kanał" więc wolę dokładnie wybadać temat. Jeżeli było ono wcześniej wzięte np. na działalność gospodarczą to nie zostanę później np. obciążony obowiązekiem uiszczenia podatku?

Ostatnia edycja:
dla osoby fizycznej nie ma większego znaczenia jaki będzie vat na dokumencie sprzedaży, także tym się nie przejmuj. a podatki za auto z działalności gospodarczej płaci sprzedający (kwota sprzedaży wlicza mu się w dochód).

Nie ma czegoś takiego jak 0% VAT dla osoby fizycznej. Oczywiście upraszczając.
Może to jest faktura VAT marża?

Pytanie wyłącznie do zorientowanych w temacie (nie "misię").
Czy kupując sprowadzone osobiście przez handlarza auto dostawcze (większość takich aut była własnością firm) za sprawy związane z odprowadzeniem VAT odpowiada handlarz czy ostateczny użytkownik który kupił od niego na VATmarża i zarejestrował na siebie.
Czy w przypadku jeśli za auto nie został odprowadzony VAT to nasz urząd skarbowy będzie ścigał handlarza (który faktycznie sprowadził auto - zakupił je na placu za granicą) czy mnie -ostatniego użytkownika na którego jest zarejestrowane ?

Podkreślam że chodzi mi o sytuacji gdzie handlarz sam kupuje samochód za granicą i dalej odsprzedaje go w Polsce na VATmarża.
I nie ma jakiś znikających "słupów-pośredników" itp.

Z góry dzięki za info.

teoretycznie powinien ścigać pierwszego właściciela w Polsce (czyli handlarza). ale w praktyce zależy to od zwyczaju lokalnego urzędu skarbowego. mogą ścigać tego z którego łatwiej ściągnąć, więc mogą o ciebie zahaczyć. pewnie się z tego wybronisz, ale będzie potrzebny prawnik, sprawa będzie się toczyć parę lat itd. jak chcesz mieć pewność i święty spokój to dobrze byłoby mieć wgląd w zagraniczny dokument zakupu. będziesz mógł zweryfikować numer nip sprzedawcy (jeśli to firma, bo równie dobrze mógł oryginalny dokument sprzedaży wywalić do śmietnika, a do oclenia i tobie przedstawić "sztukę") i będziesz widział, czy kupił z VAT-em, czy bez i czy jest obowiązek odprowadzenia VAT-u. auto pochodzi z terenu Unii?

Witam,
Odświeżam temat.

Mam takie auto, vw, 4 letnie.
W dowodzie imię i nazwisko Niemca. Jako 1 właściciela.
Jak wpisuje jednak nazwisko, adres - wyświetla się firma. Szkoła jazdy.na zdjęciach znalezionych w necie, widzę nawet to dokładnie auto- użytkowane w firmie, ale tak jak mówię w dowodzie jest osoba prywatna.

Książka serwisowa z pobliskiego serwisu vw, wchodząc na stronę serwisu vw okazuje się, ze zajmują się tez sprzedażą aut.

Sprzedawca sprzedaje to auto na fakturę marze.
Do dokumentów dołącza oświadczenie ze suto sprowadził i kupił w roku 2019.

Sprzedawca twierdzi, ze kupił auto w cenie brutto.

Odpuścić? Czy jest ok? BARDZO PROSZĘ O POMOC.

No ogólnie widzisz, że coś jest nie tak. Skoro w dowodzie jest napisane imie i nazwisko, a wyświetla się firma to coś tu nie gra.
Nie wygląda to zbyt uczciwie moim zdaniem.

jeśli ktoś prowadzi małą jednoosobową działalność to normalne, że w dowodzie jest imię i nazwisko, na nie nazwa firmy.

Amortyzatory
Powrót