• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem z turbo?

ja mam cały czas przeładowanie ... na postoju ok tylko podczas jazdy, zwłaszcza przyśpieszanie = przeładowanie. tylko podczas wypalania DPF-u jest oko mierzone ciśnienie i ciśnienie oczekiwane są o podobnych wartościach.
Podejrzewam że ten efekt jest pokłosiem tunera który wyrzucił klapki i wyłączył egr - taki samochód już kupiłem. Może też masz "podkręcone" ciśnienie a ktoś zapomniał wyłączyć ograniczenie?

ja mam cały czas przeładowanie ... na postoju ok tylko podczas jazdy, zwłaszcza przyśpieszanie = przeładowanie. tylko podczas wypalania DPF-u jest oko mierzone ciśnienie i ciśnienie oczekiwane są o podobnych wartościach.
Podejrzewam że ten efekt jest pokłosiem tunera który wyrzucił klapki i wyłączył egr

Mam identycznie. Przy wypalaniu DPF wartości się idealnie pokrywają.
A w każdej innej sytuacji nie. I też myślę, że to po strojeniu klapek i EGR.

Nie wiem <wstydzi się>. Słychać cichy dźwięk podobny do odkurzacza, taki sam niezależnie od obrotów silnika. Ten dźwięk znika po zdjęciu gumowego wężyka z takiego plastikowego zaworka nad chłodnicą.

Czy to może być przepływka?
Nie.

A czy nie zastanawia Ciebie, że ten dźwięk to może być nieszczelność w układzie?

Chyba ssać :) Można spróbować zrobić podciśnienie dużą strzykawką i zobaczyć czy sztanga pracuje. Dobry spec, który wymienia części na pałę ;)

Chyba ssać :) Można spróbować zrobić podciśnienie dużą strzykawką i zobaczyć czy sztanga pracuje. Dobry spec, który wymienia części na pałę ;)
o
Coraz więcej takich, liczy się kasa.
W 2019 roku byłem u siostry w Rzymie. Przed wizytą mówiła mi że jej samochód ( alfa 156 : 2,4 -175 km ) dymi , syczy i jest słaby. Okazało się , że wąż od turbo ma nacięcie o długości około 1cm od spodu. wymieniłem i samochód do tej pory śmiga ąż miło. ALe do rzeczy - parę tygodni wcześniej była u mechanika w związku z inną sprawą...... I nie wierzę , ze takie proste krótkie nacięcie zrobiło się samo. Po prostu jakaś kobieta przyjechała i można ją naciągać !!!! . Niestety zauważam to także Polsce i nie tylko w mechanice ale takze w budowlance. etc
:(

Amortyzatory
Powrót