• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem z turbo?

filip516

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT
Cześć mam problem z moją 159 2.0jtdm 136km 2011r, podczas jazdy turbo słabo pompuje a na postoju praktycznie wcale tak jak na zdj. Co może być nie tak? Na komputerze nie pokazuje żadnych błędów, po odpięciu przepływomierza nie ma żadnej reakcji auto działa tak samo na podpiętym i odpiętym przepływomierzu. Czy to oznacza że uszkodzony w 100% przepływomierz czy może być winna zablokowanego zaworu EGR?

Załączniki

• Screenshot_20211021-105031~2.jpg
    Screenshot_20211021-105031~2.jpg
    9.7 KB · Wyświetleń: 27
  • Screenshot_20211021-105248~2.jpg
    Screenshot_20211021-105248~2.jpg
    12.2 KB · Wyświetleń: 33
Czy ktoś lub coś "kombinował z ekologia", błedy powinny wyskoczyć, chyba , ze zostały wycięte z programu. Weź kogoś do pomocy, laptop w rękę i sprawdź parametry silnika.

Nic mi nie wiadomo żeby ktoś coś kombinował z ekologia ostatnio paliła się kontrolka z wypalaniem DPF także chyba wszystko jest na miejscu ale ręki sobie nie dam uciąć, poprzedni właściciel nie miał żadnych problemów z autem sprzedał tylko dlatego że miał nim wypadek a ja powoli je naprawiam, świeciły się poduszki powietrzne i myślałem że to przez to turbo się nie wkręca ale winny był pas kierowcy

- - - Updated - - -

A parametry silnika to co masz dokładnie na myśli ?

Jak świeciła się kontrolka od dpfu to nie powiedziałbym ze z nim wszystko ok. U mnie wypalał się bez kontrolki jak kontrolka się zapali to dpf jest zatkany i to bardzo i dlatego auto nie chce jechać.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Kontrolka od DPF sama się zapaliła i później po wypaleniu sama zgasła, spaliny normalnie wylatywały z wydechu, możliwe że był bardziej przytkany bo auto było mało odpalane i na niedługi czas.

- - - Updated - - -

A czy jeżeli DPF jest zatkany na tyle że auto nie chce przez niego jechać to możliwe żeby nie pokazało na komputerze ani liczniku błędu ?

Nie wiem tego podlacz pod kompa i sprawdź stan dpfu. Dziwne ze nie ma reakcji jak odpiales przeplywke

Ostatnia edycja:
A jeszcze pytanie czyli generalnie jeżeli wszystko jest ok to turbo na postoju na tym wskaźniku przy dokładaniu gazu powinno normalnie też się wkręcić do chociaż 1 bara tak ?

Na luzie nie będzie takiego doładowania. Bo nie ma obciazenia. Ale podczas jazdy przy 4000 masz zdecydowanie za małe doładowanie

Nieszczelności w układzie nie ma? sprawdź wężyki (podciśnienia), zaworek overboost (n75), czujnik doładowania , pompa vacum, filtr powietrza(syf, starość)
Zakładając, że turbo jest sprawne, komputer nie wywala błędów. Tutaj bym szukał problemu ;)

Moze faktycznie sprawdz map sensor jest w kolektorze ssacym. Może jest zaebany mułem.

[QUOTE
A parametry silnika to co masz dokładnie na myśli ?[/QUOTE]

Wartość oczekiwana vs zmierzona,
Paliwa, powietrza, doładowania

Nie słychać syczenia podczas przyśpieszania ?

Czy wszystkie wtyczki oraz wężyki sa na swoim miejscu? po "dzwonku" mogło się komuś coś pomylić !

Okazuje się że jednak jest reakcją na przepływomierz, turbo zaczęło jako tako pompować ale nie mam pojęcia czy tak jak powinno, jeśli chodzi o lewe powietrze to sprawdzałem wszystko ok, może ktoś podrzucić filmik jak powinno się wkręcać turbo na tym wskaźniku, tak żeby było widać obrotomierz i ten wskaźnik? Byłbym bardzo wdzięczny

- - - Updated - - -

Dodatkowo jak dzisiaj wkręciłem ją dość mocno wywaliło błąd "P0238 Ciśnienie ładowania turbosprężarki" i zapalił się check wie ktoś czy to wina czujnika czy jakiegoś nastawnika czy może samej turbiny? Błąd bez problemu się usunął po podłączeniu komputera, możliwe że odwala jej przez to że długo stała? Czy raczej w cuda nie wierzyć ?

U mnie przy dodawaniu gazu wskazówka leci na 1.6 bara i trzyma. W czasie jazdy oczywiscie

Bo masz auto po chipie. Seria idzie do max 1.4.

A co do błędu z tytułu to obstawiam dziurę w dolocie. Pewnie jakiś miękki przewód pękł. Ostatecznie N75 lub podciśnienie.

Przed chpiem tez szło do 1.6

Będzie trzeba sprawdzić jeżeli znowu wyskoczy ten błąd, spróbuję dokładniej przejrzeć te przewody a później przeanalizuje to co podesłał macinek102 ale wydaje mi się że wszystkie przewody są ok. Możecie mi podesłać filmik jak powinno się wkręcać turbo ?

Do tego nie trzeba ci filmiku. Wskazówka powinna dosc dynamicznie wejść na zadane ciśnienie i tyle w temacie. Ja akurat jestem trochę zasmarkany więc nie wyjdę niestety zeby to nagrać.

Czyli jednak chyba coś u mnie jest nie tak a z tym filmikiem to na spokojnie bo jeszcze trochę innej roboty mam i z tym się nie pali, chodzi tylko i wyłącznie o to że jakby ktoś mógł przy okazji jakiegoś wyjazdu do sklepu czy pracy nagrać i wrzucić dla porównania

Spoko jak tylko będę mog to nagram co to jak to np. U mnie wygalda

Amortyzatory
Powrót