• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem z turbo?

Sprawdzenie szczelności to podstawa. Nie zapominaj o intercoolerze i połączeniach z nim, jedyna metoda to zatkać układ i napompować przynajmniej 1bar i obserwować manometr.

Mieliście rację jest mała nieszczelność na przewodzie za intercoolerem udało się ją zlokalizować dzięki zaślepieniu i napompowaniu turbo, mam nadzieję że to tylko 1 dziura po naprawie dam znać czy pomogło, ale filmik i tak się przyda do porównania jak powinno działać

Na pewno poczujesz różnice [emoji16][emoji106]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

A powiedz jak zatkałes układ zeby napompować

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Mam nadzieję, wąż zamówiony ma przyjść w środę to zobaczymy czy to było to, zatkałem turbinę tak jak na zdj potrzebna była tylko uszczelka która oryginalnie tam jest, butelka do mieszania lakieru chyba 500ml opaska skręcana no i pistolet na powietrze z niedużym ciśnieniem

Załączniki

• IMG_20211022_182645890.jpg
    IMG_20211022_182645890.jpg
    111.6 KB · Wyświetleń: 13
  • IMG_20211022_182652511.jpg
    IMG_20211022_182652511.jpg
    77.8 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnia edycja:
Niestety wymiana węża nie pomogło znów błąd wrócił następne co to spróbuję wyczyścić czujnik i wymienić może overboost chyba że ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?

- - - Updated - - -

Błąd P0238 ciśnienie ładowania turbosprężarki

Czy kupiłeś auto już z tymi objawami?

Trzeba podpiąc multiecuscana i pomierzyć ciśnienie doładowania zmierzone i oczekiwane, czwarty bieg i gaz w podłoge. Inaczej to będziesz wymieniał i szukał na ślepo.

Auto kupiłem uszkodzone już prawie jest skończone i od początku był z tym problem

Patrzyłeś czy wężyki do overboosta są prawidłowo podpięte? Out na turbo.

Szczerze mówiąc to nie pomyślałem że mogą być źle podłączone będę musiał zobaczyć, jest tam napisane przy którymś wężu który gdzie ma iść ?

Out jest nieco grubszy i powinien iść w kierunku turbo. In przychodzi z pompy vacuum.

Czyli jest dobrze podpięty, dzisiaj wyciągnąłem czujnik od turbo był dość brudny zamówię go i wymienię razem z tym overboost zobacze może to będzie to

Wymiana czujnika i overboosta nic nie zmieniła błąd "P0238 ciśnienie ładowania turbosprężarki"

Tam też się okazało że nieszczelność, u mnie wychodzi że jest szczelne, jutro jeszcze popatrzę może coś z bezpiecznikami

- - - Updated - - -

Kolego przeczytaj mój post #28 ze zrozumieniem.

Przeczytałem ale niestety jedynie do czego mogę podpiąć auto to "fake Delphi" i nawet nie wiem czy tam jest taka opcja a do żadnego elektromechanika nie mam jak podjechać bo auto jest rozebrane

Panowie, pozwólcie że się wtrącę w ten wątek, bo mam podobny problem, chociaż nie mam żadnego błędu.
Moja sprężarka nie pompuje w ogóle. Wskazówka w kabinie pokazuje ZERO.

Kolego przeczytaj mój post #28 ze zrozumieniem.

Jeśli jest różnica między wartościami oczekiwanymi a zmierzonymi, to o czym to świadczy?
U mnie (na postoju, na biegu jałowym) po przygazowaniu jest różnica w ilości powietrza: 1000 mg oczekiwane i 200 mg zmierzone. Takie same proporcje w doładowaniu.

W tym przy przypadku to jakiś czujnik. Ile wynosi zmierzone ciśnienie atmosferyczne?

Nie wiem <wstydzi się>. Słychać cichy dźwięk podobny do odkurzacza, taki sam niezależnie od obrotów silnika. Ten dźwięk znika po zdjęciu gumowego wężyka z takiego plastikowego zaworka nad chłodnicą.

W tym przy przypadku to jakiś czujnik
Czy to może być przepływka?

Amortyzatory
Powrót