[MiTo] Problem z mocą 1.4 multiair Turbo 135KM

Punciarz

Nowy
Auto
punto evo
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Posiadam co prawda Fiat Punto Evo ale silnik jest ten sam co w Mito oraz wiem, że forum posiada dużą bazę prawdziwych wyjadaczy.

Mój problem polega na tym, że auto czasami traci moc oraz pojawiają się po ostrzejszej jeździe w okolicy turbo oraz rury intercoolera. Po wciśnięciu gazu w podłogę auto przyspiesza ładnie i w pewnym momencie jakby coś go dławiło, nie pozwoliło osiągnąć maksymalnej mocy. Błędów w MES żadnych. Dodatkowo podczas schodzenia z obrotów słychać bardzo nieprzyjemne brzęczenie zaworu westgate. Czy to mogą być objawy kończącej się turbosprężarki? Bardzo lubię to auto i chciałbym doprowadzić to do porządku.

Czy spotkał ktoś z was się z takim problemem lub zbliżonym w tym silniku? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc z waszej strony.
Pozdrawiam, Alan.

Posiadacie może na forum kogoś ogarniętego kto potrafi zregenerować turbinę? Turbo puszcza już i niestety jestem zobowiązany je zregenerować lub wymienić. Oleju pod samochodem jest od groma kilka ogromnych plam. Co w przypadku regeneracji takiego turbo należy wziąć jeszcze pod uwagę do wymiany?

Wyjmij Turbine jeśli umiesz sam,popatrz na wirnik czy jest luz żeby Cie nie oszukali przy regeneracji bo tak to będziesz miał cały rdzeń do wymiany ale z tego co widze Turbo jeszcze nie gwizda?.Jeśli tylko puszcza olej to nie ma tragedii trzeba tylko wrzucić zestaw naprawczy.Przy okazji regeneracji olej + filtr powietrza i sprawdzenie śrubki filtra dopływu oleju do turbiny jeśli taka występuje.Pozdrawiam

[MENTION=78901]Wacenty[/MENTION], słychać delikatnie pogwizdywanie już. Dodatkowo poza olejem auto nie ma już mocy. Podczas wyprzedzania auta jakby ktoś nagle wcisnął hamulec. Sprawdziłem parametry "ciśnienie doładowania" oraz "oczekiwane ciśnienie doładowania" według wykresów turbina dmucha dużo mniejszym ciśnieniem niż jest wymagane.

A jak rozwiązać problem z brzęczeniem przy zaworze westgate. To cięgno jakby wpada w wibracje. Czytałem, że należy dokręcić o 1 lub 2 obroty lecz wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł ponieważ zmieni się ilość ciśnienia. Jeżeli nie mam racji prosiłbym o poprawienie mnie.

Ostatnia edycja:
Przy Westgate sam nic nie grzeb jeśli tego nie ogarniasz całe turbo trzeba wyjąc do regeneracji czyszczenia i to jak najszybciej bo jeśli będziesz z tym jeżdził pewnego dnia klęknie całkowicie.Oddasz do regeneracji to Ci to ogarną w dzień lub 2.Pozdrawiam

A jak rozwiązać problem z brzęczeniem przy zaworze westgate. To cięgno jakby wpada w wibracje. Czytałem, że należy dokręcić o 1 lub 2 obroty lecz wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł ponieważ zmieni się ilość ciśnienia. Jeżeli nie mam racji prosiłbym o poprawienie mnie.
Zaznacz i dokręć jeden obrót.Jak nie pomoże to drugi obrót.
Będzie żle to wrócisz do poprzednich ustawień.

Ale jesteś pewien, że to turbina? Skoro pod autem jest olej, to znaczy że układ nie jest szczelny. Gdzieś jest dziura przez którą ucieka powietrze + olej.

Wydaje mi się, że to turbo. Wydaje mi się, że turbo puszcza. Słyszałem w ASO, że słabym elementem jest właśnie turbina w tym silniku ale nie wiem ile w tym prawdy. Oleju jest w naprawdę sporych ilościach. Olej pojawia się z dwóch stron auta od turbo i prawdopodobnie z okolicy intercooler. Wszystkie rury przepatrzyłem są strasznie przepocone i mokre, opaski gdzie się dało zmieniłem ale bez skutku.

Witam ponownie!
Został stwierdzony oraz zlikwidowany duży luz w turbo w tym miejscu przez co zawór nie działał prawidłowo 900-00049-000a.jpg
Dodatkowo wymieniony intercooler ponieważ wyciekał olej.
Niestety naprawa tego luzu nie zlikwidowała problemu z mocą i ładowaniem turbiny. Auto ciągnie i w pewnym momencie czuć odcięcie mocy po jakimś czasie moc wraca i tak cały czas faluje. Auto nie jest w stanie osiągnąć maksymalnej mocy. Porobiłem wykresy MES'em i według mnie widać dosyć spore rozbieżności pomiędzy "ciśnieniem doładowania" a "oczekiwanym ciśnieniem doładowania". Do tego linia zmierzonego ciśnienia jest strasznie poszarpana.12.jpg 77.jpg 133.jpg 44444.jpg Czytałem coś o zaworze pierburg ale nie jestem pewny czy to ten zawór. Macie jakieś pomysły co może być powodem? Proszę o pomoc bo już brakuje mi pomysłów.

Porobiłem wykresy MES'em i według mnie widać dosyć spore rozbieżności pomiędzy "ciśnieniem doładowania" a "oczekiwanym ciśnieniem doładowania". Do tego linia zmierzonego ciśnienia jest strasznie poszarpana
.

Jeżeli z rozbieżnościami chodzi Tobie o pierwszy log z biegu jalowego to tam jest 50mb :), bym się tym nie przejmował . Na drodze widać, że turbo podąża za zadanym ciśnieniem (te zabki to 10-20mb dla mnie są ok, nigdy nie jest idalnie). Chyba większym problemem jest ten overboost (200-300mb) z 3 logu, nieststy nie widać zaraz po nim, czy została zdjęta noga z gazu, czy sterownik ściągnął z uwagi na ubogą miekszankę,

Przewertowałem forum wzdłuż i wszerz i nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Auto ma problem na wyższych biegach i zauważyłem. Doskonale to czuć kiedy włączamy 3,4 lub 5 bieg i pedał w podłogę poniżej obrotów przy których załącza się turbina. Z początku ciągnie i w pewnym momencie czuć, że auto przestaje ciągnąć dopiero zdjęcie gazu, redukcja i ciągnie. Wrażenie jakbym ciągnął przyczepę. Już mi przychodzi do głowy, że to może coś z multiair. Błędów brak, wymieniałem teraz olej zrobiłem wszystkie kalibracje wraz z dyspersją uniair ale bez efektów.

Czujnik doładowania ? Może on szwankuje i podaje błędne odczyty :)

W sumie jest.
I raczej większość mechaników powinno sobie poradzić

Autko zostało dnia dzisiejszego hamowane i sytuacja wygląda tak, że problem nie zawsze występuję zazwyczaj po kilku próbach przy prędkości obrotowej powyżej 4000RPM na 3,4 biegu. Auto raz wypluwa prawie 140 koni, a kiedy problem się uaktywnia moc spada w okolice 105-104 konie. Ciśnienia turbiny sprawdziliśmy i wygląda na to, że są w normie.
Wrażenie jakby przestawiało zapłon. Czy szukać może w module multiair problemu?

Jedz do Cinsoft. Póki ten samochód jeździ.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót