[159] Problem z czujnikami parkowania

a czy ten czujnik parkowania da się jakoś rozmątować na pół, żeby tą starą górną cześć w kolorze zostawić, a resztę podmienić na nową?

nie chce lakierować samego czujnika :/ tymbardziej, że niechętnie lakiernicy chcą.

Chyba sie nie da, ale ja bym kupil oryginalny lakier w malej puszeczce i maznal to pistoletem. Przy takim malym pierdziulstwie nie bedzie widac zbytnio roznicy.

pojawia się pytanie- czy czujnik będzie wtedy prawidłowo działał jeśli maźniesz zbyt grubo?

pojawia się pytanie- czy czujnik będzie wtedy prawidłowo działał jeśli maźniesz zbyt grubo?
Nie powinno być problemu. Ja mam dość duży zaciek na jednym czujniku i czujnik działa bez problemu.

BTW. Ja kupiłem niedawno czujnik na allegro z aut z rozbiórki, poprosiłem o czujnik w moim kolorze i prawie udało im się trafić z doborem. Przy ciemnych kolorach chyba nie powinno być problemu. Ja mam Grigio vesuvio, który łatwo pomylić z bardziej złotych kolorem z 147 i z bardziej grafitowym z 159.

FES podaje mi 2 razy blad: 1) czujnik zewnetrzny lewy tyl - ok rozumiem, do wymiany czujnik lub sprawdzic polaczenie. 2) Wewnetrzny lewy przod - gdzie szukac problemu, przeciez nie ma czujnika wewnetrznego ? A Biper piszczy z przodu i z tylu normalnie, wiec to nie sygnalizatory.

FES podaje mi 2 razy blad: 1) czujnik zewnetrzny lewy tyl - ok rozumiem, do wymiany czujnik lub sprawdzic polaczenie. 2) Wewnetrzny lewy przod - gdzie szukac problemu, przeciez nie ma czujnika wewnetrznego ? A Biper piszczy z przodu i z tylu normalnie, wiec to nie sygnalizatory.
Wewnętrzny czyli środkowy, a że lewy to już dokładnie wiadomo który.
Przynajmniej ja to tak rozumuję.
Pozdrawiam.
- Rafał

Również przechodziłem problemy z przednimi i tyłem małe problemy,z przodu winna była wiązka,śmiało można by powiedzieć że była nadgryziona zębem czasu ;) ,natomiast z tyłu jeden czujnik był wymieniany, bo padł.Gdy jeden czujnik wariuje cały system nie działa,można łatwo sprawdzić po prostu palcem.Podczas błędu aktywujemy czujniki i delikatnie opuszkiem palca dotykamy wszystkie czujniki(delikatny dotyk) czuć wtedy drgania czujnika,oczywiste jest że ten nie działający nie drży,sprawdzone osobiście.

Witam
dokładnie tak u mnie też było. wariował jeden czujnik, bo ktoś na parkingu mi go po prostu wcisnął do środka i od tego czasu jak mu coś odbiło to przestawał działać ni i cały system. Czasem kiedy robiło się wilgotno np. padał deszcz, to wariował na maxa. Zdenerwowałem się i zakupiłem nowy. Po wymianie problem znikł. Radzę zrobić tak samo a będziesz miał spokój. Oczywiście nie zaszkodzi przepatrzeć wiązkę i przeczyścić najpierw styki.
Pozdrawiam

Witam.
Mam taki problem że czujnikami parkowania straciły moc , tzn. nie łapią na dalszą odległość tylko jak już zbliżę się do przeszkody na tyle blisko że według wskazań czujników powinienem w nią uderzyć jest ciągły pisk. Zauważyłem to dopiero nie dawno.
Czy czujniki parkowania mają swoją żywotność , trzeba je wymieniać co jakiś czas ?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam :)

sprawdź czy masz dobrze podłączony przewód oraz masę, bo tak się będzie działo, że za późno działają. Może też masz uszkodzoną centralkę??? trzeba podpiąć pod kompa i sprawdzić. Kiedyś ktoś też mówił że można je kalibrować. Poszukaj też tego tematu. Miłej zabawy

czy mógłby mi ktoś pomóc otóż przy kupnie auta zderzak przedni ma oryginalne dziury na czujniki. Wiązka przód też jest jednak według ASO bielsko biała twierdzi że powinienem mieć tylko tył natomiast ASO Łódź twierdzi że przód i tył. Aktualnie czujniki tył wszystkie działają komunikacja głosowa brak wizualizacji. Natomiast przód w miejsce oryginalnych ktoś włożył jakieś zamienniki które z resztą nie są podłączone (związane kabelki zaraz za nim.

Gdzie znajduje się centralka przód?? W aso dowiedziałem się że powinna mieć numer 60693882 tył zaś 50504760. Głównie mie interesuje gdzie jest ta przednia może coś zostało odłączone i brak tylko jest czujników sam już nie wiem

Gdzie znajduje się centralka przód?? W aso dowiedziałem się że powinna mieć numer 60693882 tył zaś 50504760. Głównie mie interesuje gdzie jest ta przednia może coś zostało odłączone i brak tylko jest czujników sam już nie wiem

Centralka jest jedna w bagażniku po prawej stronie za tapicerką. Nr 60693882 - przód + tył; 50504760 - tylko tył. Jeśli masz seryjnie okablowanie na przód to zobacz jaką masz nr centralki. Może wystarczy podmienić centralkę i wsadzić czujniki z wiązką. Tu temat z włoskiego forum - http://www.159ownersclub.it/public/forum/forums/thread-view.asp?tid=8864&start=1 i skondensowane fotostory - http://www.159ownersclub.it/public/forum/photos/photo-thumbnails.asp?albumid=1270&Page=1

O to jeszcze coś nowego. ASO podało że są dwie centralki, a może faktycznie jest jedna tylko ten gamoń bez szkoły co tam pracuje o tym nie wiem hmmm... a powiedz mi co to w takim układzie jest ta centralka ma numer inny niż te które podałem a dokładnie 50511623
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-centralka-modul-pdc-i4033966166.html

czy możliwe jest że montowane były w zależności od modelu/rocznika

O to jeszcze coś nowego. ASO podało że są dwie centralki, a może faktycznie jest jedna tylko ten gamoń bez szkoły co tam pracuje o tym nie wiem hmmm... a powiedz mi co to w takim układzie jest ta centralka ma numer inny niż te które podałem a dokładnie 50511623
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-centralka-modul-pdc-i4033966166.html

czy możliwe jest że montowane były w zależności od modelu/rocznika

Wygląda na to, że w zależności od wersji fabrycznego wyposażenia (przód + tył lub sam tył) montowano jedna albo drugą centralkę.

Dodano po 17 minutes:

Co u Ciebie pokazuje eper? U mnie są 2 numery centralek. :confused:
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?...E=-1&WINDOW_ID=1&SGS_COD=55501/00&DRW_NUM=5|0

Dodano po 4 minutes:

[TABLE="class: part_details"]
[TR]
[TD="align: right"]50511623[/TD]
[TD="class: part_details_value, colspan: 2"]CENTRALKA ELEKTRONICZNA[/TD]
[TD]
261.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR="bgcolor: #efefef"]
[TD="class: part_details_label"]Rodzina: [/TD]
[TD="class: part_details_value, colspan: 3"]FA40 - CENTRALKA ODGAŁĘZIENIA [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: part_details_label"]Dostępność:
[/TD]
[TD="class: part_details_value"]Produkt zastępczy [/TD]
[TD="class: part_details_label"]Ilość minimalna w opakowaniu: [/TD]
[TD="class: part_details_value"]1
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: part_details_label"]Makro rodzina: [/TD]
[TD="class: part_details_value"]M [/TD]
[TD="class: part_details_label"]Symbol skonta: [/TD]
[TD="class: part_details_value"] n/a [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: part_details_label"]Waga w gramach: [/TD]
[TD="class: part_details_value"]75 [/TD]
[TD="class: part_details_label"]Cena: [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: part_details_label"]Jednostka miary: [/TD]
[TD="class: part_details_value"]Num [/TD]
[TD="class: part_details_label"]Cena z VAT-em: [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ostatnia edycja:
U mnie wyskoczyły inne jaja. Nie działa ani światło cofania ani czujniki parkowania, co najdziwniejsze po wyjęciu żarówki cofania czujniki działają.

U mnie wyskoczyły inne jaja. Nie działa ani światło cofania ani czujniki parkowania, co najdziwniejsze po wyjęciu żarówki cofania czujniki działają.
Jeżeli n ie dział Ci światło cofania to możliwe, ze masz połamaną wiązkę kabli pomiędzy karoserią a klapą bagażnika. Tylne czujniki też są z tym powiązane. Prawdopodobnie przy wyjmowaniu żarówki poruszałeś klapą i czujniki zaczęły działać. Poruszaj w górę i w dół klapą i i wiązką i obserwuj działanie obu układów. Poszukaj na forum opisywałem swój przypadek.

Amortyzatory
Powrót