• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Problem z czujnikami parkowania

W Radomiu gdzie rozbierają Alfy gość mi powiedział że do przed lifta kładli główna wiązkę kompletną. Jak znajdziesz przewód od halogenow to w tym samym miejscu znajdziesz do czujników

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Jak zdejmiesz nadkole powinno się ją znaleźć jednak do instalacji musisz zdjąć zderzak z samego faktu wpiecia czujników/tudzież kupna zderzaka z otworami oryginalnymi pod PDC

Jak zdejmiesz nadkole powinno się ją znaleźć jednak do instalacji musisz zdjąć zderzak z samego faktu wpiecia czujników/tudzież kupna zderzaka z otworami oryginalnymi pod PDC
No właśnie, Zastanawiam się czy kupować i przemalowywać zderzak pod PDC - łączny koszt pewnie z 600zł extra, czy spokojnie wywiercić dziury pod PDC, pomalować same sensory (i tak będe robił poprawki tylnego zderzaka (otarcie), to za jednym razem bym to lakiernikowi zlecił) i wklejać PDC jakoś. Jakiś patent masz/znasz/możesz podpowiedzieć na mocowanie PDC (oryginalnych) w wierconym zderzaku.

Z tego co wiem to zderzak pod PDC ma przyklejone czy przygrzane specjalne miejsca na PDC, może je same można do zderzaka nowego przenieść (możnaby pewnie za grosz kupić z połamanego zderzaka, zamiast kupować cały pod PDC)?

Kombinuję żeby nie malowac zderzaka i nie kupować całego zderzaka.

To już twoja decyzja ja bym rzeźby nie robił bo później z tego kwiatki wyjdą. Poprostu szukaj i jak się trafi to bierz. Bez czujników też auto jeździ.

Dzięki, jak się szuka googlami to się wykopuje różne starocie:) W między czasie przeczytałem parę innych wątków, i właśnie gryzę sie przez jeden w którym sie udzielasz, więc już prawie wszystko wiem. Gdzie dokładnie powinna byc wtyczka do podłączenia czujek przednich? Gdzieś wyczytałem że z prawej strony, a gdzie indziej że w wersjach High powinna być instalacja - da się to potwierdzić bez sciągania nadkola/zderzaka czy osłony silnika?

wychodzi na to że ePer jest do bani - dla poprzedniej 159 z czujkami przód/tył, dla VINu ZAR93900007005252 wychodzi mi jedna centralka tak jakby miałaby być gdzieś z przodu (rysunek z czujkami z przodu), a druga w bagażniku - obie nie są wykreślone. Dla obecnej ta tylko ta tylna nie jest wykreślona. w sumie się nie dziwię że komuś kto pytał w ASO powiedzieli że są 2 centralki - ePer wprowadza w błąd.

Jesli to maja byc czujniki na tyl to nie lepiej zamiast bawienia sie w kable itp zamontowac kamerke cofania w ramke?
Wyjdzie prosciej wg mnie.

Czujniki czy kamerka sie przydaje. Ja mam ciemne szyby z tylu i w nocy czujniki sie przydadza, choc nie ufam im do konca. Kamerka juz ten problem rozwiazuje bo widzisz co jest z tylu :)

Jesli to maja byc czujniki na tyl to nie lepiej zamiast bawienia sie w kable itp zamontowac kamerke cofania w ramke?
Wyjdzie prosciej wg mnie.

Czujniki czy kamerka sie przydaje. Ja mam ciemne szyby z tylu i w nocy czujniki sie przydadza, choc nie ufam im do konca. Kamerka juz ten problem rozwiazuje bo widzisz co jest z tylu :)
Nie, czujniki na przód bo z tyłu mam - wcześniej pisałem o tym, ale faktycznie w ostatnim pości napisałem że musze poprawki lakiernicze zrobić tylnego zderzaka - miałem na myśli że za jednym zamachem lakiernik malnąłby mi czujniki na przód i może obyłoby się bez malowania przedniego zderzaka - filozofia tylko wywiercić dziury tak żeby lakier do okoła sie nie uszczerbił I nie trzba było malowac przedniego zderzaka. zrobiłbym tylko zaprawkowo(pędzelkiem) lakierem boki otworów, tak żeby też wzmocnić lakier oryginalny na krawędziach dziur (żeby sie z czasem nie uszczerbił bo może być osłabiony na krawędziach otworu), potem mała polerka i chyba powinno być OK.

- - - Updated - - -

To już twoja decyzja ja bym rzeźby nie robił bo później z tego kwiatki wyjdą. Poprostu szukaj i jak się trafi to bierz. Bez czujników też auto jeździ.
niby jeździ, ale jak wcześniej miało się wersję na pełnym wypasie I były czujniki przód, xenony, spryskiwacze, a teraz tego nie mam, to kombinuję jak to dołożyć.

Myślę zatem również o dołożeniu spryskiwaczy, ale tak jak to inni koledzy robili raczej tylko na światła mijania. xenony narazie sobie podaruję - za duże koszty, przeróbka instalacji, choc kto wie, może jak znajdę nie za drogo to wrócę do tematu. obecne lampy sa w b.dobrym stanie to pewnie z odsprzedarzą nie będzie problemu.

Dołożyłem ostatnio sobie czujniki parkowania na tył VALEO i jestem bardzo zadowolony. Myślę o dołożeniu na przód. Mam tylko pytanie jak się uaktywnia przednie?

Mam oryginalne przód i tył - aktywują się automatycznie, po wrzuceniu wstecznego, lub włączeniu przyciskiem w lampce podsufitki. Dezaktywują się automatycznie po przekroczeniu 20km/h lub przyciskiem w lampce podsufitki.

Mam oryginalne przód i tył - aktywują się automatycznie, po wrzuceniu wstecznego, lub włączeniu przyciskiem w lampce podsufitki. Dezaktywują się automatycznie po przekroczeniu 20km/h lub przyciskiem w lampce podsufitki.

Dokładnie, ale inaczej jest w dokładanych. O ile z tyłem nie ma problemu bo się aktywuje jak się wbije wsteczny to z przodem już tak prosto nie jest.

Witam,

ma problem z "parking help not availible". Problem zaczął pojawiać mi się sporadycznie po operacji ściągnięcia zderzaka w warsztacie. Teraz jest już cały czas. Komputerem odczytałem iż błąd dotyczy prawego czujnika z tyłu (przednich nie mam). Znalazłem pod zderzakiem złączkę (6 przewodów) jak na zdjęciu. Wszystko z nią ok, czy czujnik ma jeszcze gdzieś przed samym końcem złączkę?

Czy widoczna druga złączka też jest od czujników? Czy może od podświetlenia tablicy?

Czytałem, żeby zmienić czujniki kolejnością (np. prawy z lewym zamienić), ale jak tego dokonać skoro wtyczka jest w całości (6 - pinów których nie da się inaczej wpiąć)

183211-problem_z_czujnikami_parkowania-bez_tytu_u.jpg

Załączniki

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    60.3 KB · Wyświetleń: 116
każdy z czujników ma osobno wpinaną wtyczkę więc możesz kombinować z zamianą.Osobiście jednak raczej szukałbym problemu właśnie we wtyczce "prawego czujnika"tego którego wskazał komp.Pewnie podczas montażu wtyczka nie została prawidłowo wpięta i masz PHNA. Jak będzie ok to błąd sam zginie po włączeniu wstecznego.
pzdr

Da się tam dostać bez odkrecania zderzaka? Wtyczka jest zaraz przy czujniku po wewnętrznej stronie zderzaka? Jest tam dostęp bezpośrednio ręką?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Wielkie dzięki za wyjaśnienie tematu

Sent via mobile

Miałem taki przypadek jak kolega 89ozzy jakoś tak w połowie ubiegłego roku, czyli komunikat "parking help not available" i ciągły pisko po wrzuceniu wstecznego. Po podłączeniu do kompa wyszedł błąd centralki czujników. Po wykasowaniu błędu o dziwo wszystko wróciło do normy i od tamtej pory problem nie powrócił. Do dzisiaj nie wiem co tam w tej elektronice zaszwankowało. Zawsze twierdziłem, że Alfa lubi żyć własnym życiem :o

witam mam 159 2006 rok ,wieczny problem z czujnikami parkowania... raz dzialaja potem 2 ms cisza i znow dzialaja, teraz calkowicie wszystko siadlo ,po wrzuceniu wstecznego pisk i tyle. bylem u mechanika stwierdzil zeby zaczac od wymiany sterownika .... tak to moge pol auta wymienic... ma ktos jakies sugestje co moglbym rozsadnego zrobic?

witam mam 159 2006 rok ,wieczny problem z czujnikami parkowania... raz dzialaja potem 2 ms cisza i znow dzialaja, teraz calkowicie wszystko siadlo ,po wrzuceniu wstecznego pisk i tyle. bylem u mechanika stwierdzil zeby zaczac od wymiany sterownika .... tak to moge pol auta wymienic... ma ktos jakies sugestje co moglbym rozsadnego zrobic?
Podłącz komputer, sprawdź jakie błędy zostały zapisane. W przypadku awarii choćby jednego czujnika cały układ pada.

Amortyzatory
Powrót