• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Problem z czujnikami parkowania

Wygląda na to, że w zależności od wersji fabrycznego wyposażenia (przód + tył lub sam tył) montowano jedna albo drugą centralkę.

Dodano po 17 minutes:

Co u Ciebie pokazuje eper? U mnie są 2 numery centralek. :confused:
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?...E=-1&WINDOW_ID=1&SGS_COD=55501/00&DRW_NUM=5|0

Dodano po 4 minutes:

[TABLE="class: part_details"]
[TR]
[TD="align: right"]50511623[/TD]
[TD="class: part_details_value, colspan: 2"]CENTRALKA ELEKTRONICZNA[/TD]
[TD]
261.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR="bgcolor: #efefef"]
[TD="class: part_details_label"]Rodzina:[/TD]
[TD="class: part_details_value, colspan: 3"]FA40 - CENTRALKA ODGAŁĘZIENIA[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: part_details_label"]Dostępność:
[/TD]
[TD="class: part_details_value"]Produkt zastępczy [/TD]
[TD="class: part_details_label"]Ilość minimalna w opakowaniu:[/TD]
[TD="class: part_details_value"]1 [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: part_details_label"]Makro rodzina:[/TD]
[TD="class: part_details_value"]M[/TD]
[TD="class: part_details_label"]Symbol skonta:[/TD]
[TD="class: part_details_value"] n/a[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: part_details_label"]Waga w gramach:[/TD]
[TD="class: part_details_value"]75[/TD]
[TD="class: part_details_label"]Cena:[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: part_details_label"]Jednostka miary:[/TD]
[TD="class: part_details_value"]Num[/TD]
[TD="class: part_details_label"]Cena z VAT-em:[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

w eperze wyskakuje że już tego numeru nie robią i jest zamiennik jak się zamiennik sprawdzi to wyskakuje że to centralka od gulietty więc chyba ta co jest na aukcji http://allegro.pl/alfa-romeo-159-cen...033966166.html to nie jest do 159. Jeśli to by się potwierdziło to było by już wszystko jasne że Nr 60693882 - przód + tył; 50504760 - tylko tył.

w eperze wyskakuje że już tego numeru nie robią i jest zamiennik jak się zamiennik sprawdzi to wyskakuje że to centralka od gulietty więc chyba ta co jest na aukcji http://allegro.pl/alfa-romeo-159-cen...033966166.html to nie jest do 159. Jeśli to by się potwierdziło to było by już wszystko jasne że Nr 60693882 - przód + tył; 50504760 - tylko tył.
Myślę ze teraz najlepiej było by namierzyć fizycznie centralkę i sczytać z niej numer. Możliwe, ze wówczas będzie wiadomo czy ktoś wcześniej miał z przodu czujniki czy tylko wstawił zderzak z czujnikami bo taki kupił po jakiejś przygodzie.

Jeżeli n ie dział Ci światło cofania to możliwe, ze masz połamaną wiązkę kabli pomiędzy karoserią a klapą bagażnika. Tylne czujniki też są z tym powiązane. Prawdopodobnie przy wyjmowaniu żarówki poruszałeś klapą i czujniki zaczęły działać. Poruszaj w górę i w dół klapą i i wiązką i obserwuj działanie obu układów. Poszukaj na forum opisywałem swój przypadek.
Eksperymentowałem bez zamykania klapy: jest żarówka - czujniki nie banglają, wyciągam żarówkę - czujniki banglają :/ i tak w kółko.
Ale sprawdzę wiązkę w pokrywie.

Jeden z moich elektryków twierdzi że uszkodzona centralka B&M może powodować anomalie, bo jest na tej samej szynie can. Na chwilę obecną poszukuję sprawnej centralki, jeśli nie załatwię to trzeba będzie ją odłączyć i zamieszać FES'em żeby jej nie widział.

czy ktoś potrafi wykonać osiowanie proxy, najlepiej okolice Łodzi. Dzisiaj będę wymieniał centralkę na przód i tył. Sam jestem ciekaw czy bez osiowania centralka zostanie rozpoznana i przód sam się załączy.

a więc tak dodałem oto takie składniki

Zderzak na czujniki przód
czujniki 4 szt
wiązka pod zderzak
centralka obsługująca przód i tył
brzęczyk

przed podłączeniem posiadałem czujniki tył i działały prawidłowo

po odpaleniu auta i wrzuceniu biegu wstecznego słychać długi pisk ok 4 sek i tyle. Więcej nic się nie dzieje między zegarami błędu nie ma.Byłem u pewnego znajomego, gdzie po podłączeniu do komputera wykazał obecność czujników czołowych. Rzekomo wykonał procedurę proxy ale nic to nie zmieniło. Jednakże że wcześniej tego nie robił, można uznać że procedura ta nie została wykonana prawidłowo. Czy ktoś byłby w stanie to ogarnąć i podjąć się wyzwania.

Czy osiowanie proxy polega tylko na wykonaniu komendy takiego jakby restartu komputera? Wydaje mi się że w mojej sytuacji należało by jeszcze wgrać program

jeśli ktoś już robił osiowanie proxi to proszę o pomoc jakim programem??

z moich poszukiwań znalazłem i pobrałem multiecuscan 1.7 w wersji full. Kabel elm 327 wystarczy?? jeśli tak to krok po kroku może ktoś podpowiedzieć jak to się robi

olo
Zobacz do pliku loga z osiowania proxy jakie elementy zostały dodane (ew. wyrzucone) z setupu kompa. Czy jest tam Valeo parctronic. 4 sekundowy sygnał oznacza błąd w działaniu jakiegoś elementu parktronika lub jego brak. Dowiesz się jaki po podpięciu się przez multiscana pod centralkę czujników parkowania Valeo. Jesteś pewny, że jedna centralka obsługuje czujniki przód i tył? Hmmm. Trzeba by to sprawdzić w eLearn.

jestem pewien na 99,99% tym bardziej że na forum włoskim podanym kilka stron wcześniej jest podane jak to zrobić. Program multiecuscan 1,7 mam pozostaje mi kabelek zorganizować ELM 327. Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym co podłączał i rzekomo robił proxy to już wiem że miało prawo to nie działać bo nie był to ani program MES ani FES ani kabel elm 327. Co dokładnie ma to nie wiem ale mało to istotne. w elearn znajdziesz tylko jedną centralkę która znajduje się w bagażniku za zmieniarką.

a więc temat gryzę dale i są postępy otóż zacząłem od zakupu kabla elm 327 w wersji 1,5 przynajmniej tak podano.
Z aukcji http://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-elm327-1-5-cd-pl-fv-i4242266678.html

przypomnę że mam multiecuscan wersja 1,7 pełna.

Zadowolony że komplet jest, podpinam do auta i był pierwszy problem brak komunikacji z elm 327. Test przechodził pozytywnie w MES niestety przy próbie połączenia do ECU wywalał taki błąd "niepewne połączenie elm". Kochany wujek Google wyszukał mi takie o to informacje http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=286908029&Main=286906644

po rozebraniu ELM nożem wyciąłem owy rezystor (przecinając styki SMD). Nie powiem ręka lekko mi zadrżała przy podłączaniu takiego modyfikatora do auta... ale co tam adrenalina robi swoje. Chwila grozy i sukces połączyłem się z bellą. W pierwszej kolejności wykonałem włączenie czujników przód i następnie procedura proxy. Trwało to dłuższą chwilę, na ekranie jak i na laptopie zgłaszamy się wszystkie moduły. Na koniec wyłączenie zapłonu i chwila nadziei. Niestety tutaj chwilowo utknąłem otóż pomimo że centralka wyraziła w końcu wolę pracy z czujnikami przód jednak kończąc błędem "parking help not available". Teraz przy uruchomieniu auta między zegarami mam komunikat wraz z ikonką, wcześniej przed aktualizacją takiego błędu nie było czujniki w tedy nie działały ale też nie było kontrolki błędu jedynie długi pisk ok 3-4 sek. Aktualnie przy ponownym podłączeniu komputera po złączu elm uzyskuje błąd "czujniki 1,2,3,4 nie zgłaszają sygnału do ECU" nie pamiętam dokładnie treści ale mniej więcej tak. Wykluczam że wszystkie 4 nie działają więc przyczyna leży zapewne w wiązce i najprawdopodobniej na złączce przynajmniej tak to widzę. Pozostaje zdjąć znów zderzak i szukać.

Fakt spec od rozbierania aut mnie uprzedził że wtyczka nie używana i nie zabezpieczona posiadająca aluminiowe styki dość szybko potrafią się utlenić. Uznałem to za swego rodzaju bajkę i nie sprawdziłem czy wtyczka jest sprawna. Niebawem się to okaże czy to wtyczka liczę że tak

ups coś mi z tymi gifami nie wyszło (i teraz nie mogę ich wykasować) ehh...

ale namieszałem dobra nic już nie piszę :)

Załączniki

• ravel2.jpg.gif
    ravel2.jpg.gif
    7.6 KB · Wyświetleń: 521
  • crazy-thumbs-up-movie-compilation.jpg
    crazy-thumbs-up-movie-compilation.jpg
    4.3 KB · Wyświetleń: 184
Ostatnia edycja:
nie wiem gdzie są poprzednie wpisy więc pozwolę napisać jeszcze raz czujniki dołożone i wszystko działa akustyka i wizualizacja między zegarami. Jak ktoś chce dołożyć czujniki przód to nie jest to nie możliwe.

nie wiem gdzie są poprzednie wpisy więc pozwolę napisać jeszcze raz czujniki dołożone i wszystko działa akustyka i wizualizacja między zegarami. Jak ktoś chce dołożyć czujniki przód to nie jest to nie możliwe.
Czyli co w końcu było przyczyną problemów - zaśniedziałe styki czy coś innego trzeba jeszcze zrobić?

W ostatnim zdaniu miałeś na myśli dołożyć tylko czujniki przód to nie jest możliwe, albo tył albo tył + przód - o to Ci chodziło?

BTW, zaglądnąłem do ePera - i popatrzyłem wg VINów, moja poprzednia 159 (która miała czujniki przód i tył), ma centralkę 60693882 z przodu i 50504760 z tyłu, natomiast obecna (która ma tylko tył) ma jedynie centralkę 50504760 z tyłu.

To kłuci się z tym co kilka osób wcześniej powiedziało, że niby jest jedna centralka więc jak się ma/chce przód+tył to ma być założona 60693882 (tylko). Możesz to proszę skomentować.

Ale wykopałeś kotleta. Jeśli chcesz dołożyć czujniki to wymienisz centralke na taką co ma w lewym górnym rogu napisane ANT i jak pamiętam ma numer zaczynający się od cyfry 6, ten co podałeś zapewne ten. Wymieniasz tz. Wyjmujemy stara i w miejsce to wpinamy nową Fizycznie potrzebne są

Głośniczek przód, wiązka (do zderzaka) czujniki 4 szt. Montujemy i włączamy w MES dalej proxy aligment ( chyba tak to się pisze)

Co do centralki to tak jak napisałeś numer 60693882 powinien być poprawny

Zasniedziale styki to są wysoce prawdopodobne we wtyczce do której wpinamy wcześniej zakupioną wiązkę pod zderzak łączącą czujniki. Otóż główna wiązka zakończona wtyczką nie jest zabezpieczona więc proponuję Odrazu ja wymienić lub zrobić na sztywno

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Ale wykopałeś kotleta. Jeśli chcesz dołożyć czujniki to wymienisz centralke na taką co ma w lewym górnym rogu napisane ANT i jak pamiętam ma numer zaczynający się od cyfry 6, ten co podałeś zapewne ten. Wymieniasz tz. Wyjmujemy stara i w miejsce to wpinamy nową Fizycznie potrzebne są

Głośniczek przód, wiązka (do zderzaka) czujniki 4 szt. Montujemy i włączamy w MES dalej proxy aligment ( chyba tak to się pisze)

Co do centralki to tak jak napisałeś numer 60693882 powinien być poprawny

Zasniedziale styki to są wysoce prawdopodobne we wtyczce do której wpinamy wcześniej zakupioną wiązkę pod zderzak łączącą czujniki. Otóż główna wiązka zakończona wtyczką nie jest zabezpieczona więc proponuję Odrazu ja wymienić lub zrobić na sztywno

Dzięki, jak się szuka googlami to się wykopuje różne starocie:) W między czasie przeczytałem parę innych wątków, i właśnie gryzę sie przez jeden w którym sie udzielasz, więc już prawie wszystko wiem. Gdzie dokładnie powinna byc wtyczka do podłączenia czujek przednich? Gdzieś wyczytałem że z prawej strony, a gdzie indziej że w wersjach High powinna być instalacja - da się to potwierdzić bez sciągania nadkola/zderzaka czy osłony silnika?

wychodzi na to że ePer jest do bani - dla poprzedniej 159 z czujkami przód/tył, dla VINu ZAR93900007005252 wychodzi mi jedna centralka tak jakby miałaby być gdzieś z przodu (rysunek z czujkami z przodu), a druga w bagażniku - obie nie są wykreślone. Dla obecnej ta tylko ta tylna nie jest wykreślona. w sumie się nie dziwię że komuś kto pytał w ASO powiedzieli że są 2 centralki - ePer wprowadza w błąd.

Zwróć uwagę że w eper tam gdzie jest rysunek przodu auta nie ma odnośnika że Centralka się tam znajduje. Myślę że autor szkicu chciał przedstawić że instalacja przednia jest obecna tylko w przypadku centralki przód/tył

Wtyczka znajduje się po prawej stronie na pasie podłużnym. Skierowana do góry są tam w zasadzie dwie na jednym przewodzie jedna od halogenow druga od czujników. Jeśli rozgryziesz który przewód we wtyczce od czego to wiązkę można zrobić samemu. Na allegro wpisz wtyczka Pdc. Ja jak szukałem gratow to najwięcej czasu pochłoneło znalezienie właśnie tej wiązki. Ostatecznie udało mi się ją odkupić od gościa co miał zderzak do sprzedania i na zdjęciu dopatrzylem się że jest z kablem

Zwróć uwagę że w eper tam gdzie jest rysunek przodu auta nie ma odnośnika że Centralka się tam znajduje. Myślę że autor szkicu chciał przedstawić że instalacja przednia jest obecna tylko w przypadku centralki przód/tył
pewnie coś autorem kierowało, powinni wykreślić jednak z listy dla rysunku tyłu centralkę 50504760, a ePer ją u mnie tez pokazuje dla auta z czujkami przód + tył.
Nieważne jak ePer myli, ważne że koledzy na forum pomogą rozwiać wątpliwości.

A co do tej wtyczki czujników z przodu, gdzie ona jest dokładnie i czy można potwierdzić jej istnienie (a zatem i gotowej instalacji) bez rozbierania auta?

EDIT, znalazłem linka do włoskiej strony, jest jakieś zdjęcie. Tłumaczenie z googla:

Istniejące ustawienia sterowania:
sprawdzić, czy złącze na zdjęciu jest obecny w samochodzie. Złącze o której mowa, techniczne Nazwa D013 6-pin, i jest umieszczony jak również złącza mgły, Nad latarnia pasażera za przednim zderzakiem. UWAGA Podczas usuwania zderzak, KABLE mgły jest krótki.

:)

Ciągle jednak nie wiem co musze rozmontować żeby potwierdzić istnienie tej wtyczki.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót