[159] Problem po zaslepieniu klap wirowych

Po prostu ciekawi mnie co to jest za zawór dolotowy w którym występuje klapka wirowa... Wygoogluj zdjęcie tego czegoś w necie.

Po prostu ciekawi mnie co to jest za zawór dolotowy w którym występuje klapka wirowa... Wygoogluj zdjęcie tego czegoś w necie.

Wygooglowałem specjalnie dla Ciebie fajne zdjęcie.

Przechwytywanie.JPG

Już tłumaczę i objaśniam... Głowica - taki kawał metalu, w którym są zawory zarówno ssące, jak i wydechowe - po 8 szt, łącznie 16. Na każdy cylinder po 4, czyli dwa takie, przez które wpada powietrze do cylindra i dwa, którymi wylatują spaliny. Do głowicy przykręcony jest ten drugi element, czyli kolektor dolotowy, w którym są magiczne klapy wirowe. Kolektor występuje w dwóch wersjach - plastikowy i aluminiowy. Kolektor ma 8 kanałów, po dwa na cylinder, ale klapka jest tylko w jednym, czyli łącznie 4 klapki w kolektorze. Do 1500 obrotów klapka jest zamknięta i powietrze trafia do cylindra przez kanały otwarte. Dzięki temu powietrze wpadające do cylindra tworzy swego rodzaju wir. Po przekroczeniu 1500 obrotów, klapki się otwierają i wszystkimi kanałami powietrze trafia do cylindrów. U mnie jest problem z zaworem, który jest w kanale z klapką. Jeśli chcesz, to nawet mogę Ci zrobić gifa pokazującego pracę zaworów i klapek, ale powiem szczerze, nie chce mi się ;)
Prościej nie potrafię Ci tego przedstawić :)

[MENTION=25095]magil[/MENTION], nie ma co się kolegi czepiać,że nie wie co to za zawór. pewnie N75 albo nieszczelne rurki podciśnień przy turbinie. cała sytuacja świadczy tylko o tym, że mechanicy spotykając osobę mało techniczną wolą skasować parę stówek za z dupy diagnozę i spuścić pacjenta. szkoda, że niektórym podobno alfistom się dupach poprzewracało. Niestety jest coraz mniej mechaników którym się chce i mają wiedzę. większość jest zapatrzona w logi komputera jak w jakieś bóstwo.

[MENTION=43510]loozik[/MENTION], ale z tego co pisałeś, to ci klapy wywalili. czy coś źle zrozumieliśmy. bo teraz piszesz, że miałeś nieszczelności na ośkach klap.

Ostatnia edycja:
[MENTION=25095]magil[/MENTION], nie ma co się kolegi czepiać,że nie wie co to za zawór. pewnie N75 albo nieszczelne rurki podciśnień przy turbinie. cała sytuacja świadczy tylko o tym, że mechanicy spotykając osobę mało techniczną wolą skasować parę stówek za z dupy diagnozę i spuścić pacjenta. szkoda, że niektórym podobno alfistom się dupach poprzewracało. Niestety jest coraz mniej mechaników którym się chce i mają wiedzę. większość jest zapatrzona w logi komputera jak w jakieś bóstwo.

[MENTION=43510]loozik[/MENTION], ale z tego co pisałeś, to ci klapy wywalili. czy coś źle zrozumieliśmy. bo teraz piszesz, że miałeś nieszczelności na ośkach klap.
/
Klapy miałem wywalone wcześniej, ośka została, która nie trzymała szczelności. Czy sugerujesz, że mniej wiem o tym silniku, niż Ty? Hehe dobre :D

/
Klapy miałem wywalone wcześniej, ośka została, która nie trzymała szczelności. Czy sugerujesz, że mniej wiem o tym silniku, niż Ty? Hehe dobre :D
Ja nie sugeruję, że nie wiesz... Kawałek książki przepisałeś. Ale nadal nie wiem o jakim zaworze piszesz. Ty chyba też nie ;)

- - - Updated - - -

Do 1500 obrotów klapka jest zamknięta i powietrze trafia do cylindra przez kanały otwarte. Dzięki temu powietrze wpadające do cylindra tworzy swego rodzaju wir. Po przekroczeniu 1500 obrotów, klapki się otwierają i wszystkimi kanałami powietrze trafia do cylindrów
[MENTION=18522]criss[/MENTION] możesz mapkę podejrzeć? Wydawało mi się, że klapki chodzą w szerszym zakresie.

Ja nie sugeruję, że nie wiesz... Kawałek książki przepisałeś. Ale nadal nie wiem o jakim zaworze piszesz. Ty chyba też nie ;)

- - - Updated - - -

Nie jestem pewny, ale chyba jest odwrotnie. [MENTION=18522]criss[/MENTION] możesz mapkę podejrzeć?

Jaki kawałek książki? :D Wyjaśnić Ci to na większej ilości obrazków? Janusze forumowe się odezwały :D Nie masz ochoty czytać, albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, to przejdź na inny temat :)
Wiedzy na temat tego silnika raczej też nie masz za dużej, więc lepiej doucz się proszę zanim skomentujesz.

...i muszę Ci podziękować za komplement :) "Kawałek książki przepisałeś" hehe nie sądziłem, że mam takie "książkowe" słownictwo :D

Ostatnia edycja:
[MENTION=43510]loozik[/MENTION], jak z mechanikami rozmawiałeś tak jak z nami, to wiele tłumaczy tych twoich perypetii warsztatowych (pewnie na pytanie jak tam klapy szło info do mechaników, że wywalone, więc nikomu nie chciało się tam zaglądać, a jakiś janusz zaoszczędził i wyrwał same klapy ośki zostawiając. przy okazji wprowadzając w błąd warsztaty. dobrze, że trafiłeś na kogoś dociekliwego i mam wrażenie cierpliwego). coś tam wiesz że dzwoni, ale nie gdzie dokładnie to już nie. zawór a ośka klapki to jakby nie patrzeć dość duża różnica. ale co tam my janusze forum się nie znamy. naucz nas, o Panie, prosimy. :)

Ostatnia edycja:
[MENTION=43510]loozik[/MENTION], jak z mechanikami rozmawiałeś tak jak z nami, to wiele tłumaczy tych twoich perypetii warsztatowych. coś tam wiesz że dzwoni, ale nie gdzie dokładnie to już nie. zawór a ośka klapki to jakby nie patrzeć dość duża różnica. ale co tam my janusze forum się nie znamy. naucz nas, o Panie, prosimy. :)

A gdzie ja mówiłem, że ośka robi problem? Napisałem, że była nieszczelna, a zawór dolotowy nie trzyma. Czego nie rozumiesz?

Po pierwsze, nie obrażaj innych forumowiczów.
Po drugie - tak, uważam że nie wiesz o czym piszesz (sam fakt, że jesteś taki mądry, a jeździsz po mechanikach. Upss...) . Wciąż nie wyjaśniłeś czym jest ten zawór dolotowy.

[MENTION=25095]magil[/MENTION], czas wziąć colę i popcorn. chyba się nauczymy nowych rzeczy :P ( chyba, że koledze chodzi o EGR??????)

A gdzie ja mówiłem, że ośka robi problem? Napisałem, że była nieszczelna, a zawór dolotowy nie trzyma. Czego nie rozumiesz?

Loozik coś za przeproszeniem i z poszanowaniem pier*olisz. Jak to możliwe skoro klapa jest zamknięta tworzy wir? Zdaje się że właśnie poprzez ruch tej klapeczki tworzy się zawirowanie powietrza dostajacego się do cylindra i po przez ten cykl, powietrze w cylindrze jest wystarczająco wymieszane.No i kwestia zaworka w kanale z klapką... Nie ma żadnych "zaworów", masz tam tylko (albo aż) klapkę przymocowaną do oski (twoja fotografia to wyjaśnia). Więc nie wiem skąd czerpiesz wiedzę... Ale więcej poczytaj. I będzie ok. Aa i przestań się tak ordynarnie zachowywać.Bo troszkę nerwowy jesteś, chyba za bardzo. Każdy tutaj stara się zrozumieć twój problem,więc z lekkim szacunkiem przyjmij parę kwestii.

[MENTION=43510]loozik[/MENTION], o ile zrozumialem przyczyną problemow bylo wypalone gniazdo zaworu ssącego lub uszkodzony sam zawór, akurat ten do którego prowadzil kanal w ktorym była jedna z klap wirowych. Tak?

[MENTION=43510]loozik[/MENTION], o ile zrozumialem przyczyną problemow bylo wypalone gniazdo zaworu ssącego lub uszkodzony sam zawór, akurat ten do którego prowadzil kanal w ktorym była jedna z klap wirowych. Tak?
Zawór dolotowy" Kolega loozik tak to ujął ujął.

Chodzi o to samo przecież.
Ale nie było tego widąc po dawkach korygujących?

Po pierwsze, nie obrażaj innych forumowiczów.
Po drugie - tak, uważam że nie wiesz o czym piszesz (sam fakt, że jesteś taki mądry, a jeździsz po mechanikach. Upss...) . Wciąż nie wyjaśniłeś czym jest ten zawór dolotowy.

Oj Janusze, Janusze. Widzę, że duma Wasza została naruszona :D
Jeśli uważasz, że nie wiem o czym piszę, to znaczy, że sam nie wiesz, na czym polega praca silnika tłokowego :D Tyle w temacie ;)
A w kwestii "dochodzenia do prawdy", podpytajcie Darka z Będzina, ile czasu spędził nad diagnostyką mojej alfy i ile zrzuciliśmy przy tym logów. Problemy pojawiły się, gdy zrzucił mi klapy i wymienił rozrząd... a winny jest cholerny zawór ssący.

ale Panowie, to jest grubsza rozkmnika. kolega pisze, że zawór jest za klapą (czyli w głowicy). w następnym zdaniu, że wystarczyło zrzucić kilka węży, żeby się dostać i naprawić(czyli przed kolektorem dolotowym). WTF????

Dokładnie tak. Wraca wiara w ludzi, chociaż Ty czytasz ze zrozumieniem :)

- - - Updated - - -

ale Panowie, to jest grubsza rozkmnika. kolega pisze, że zawór jest za klapą (czyli w głowicy). w następnym zdaniu, że wystarczyło zrzucić kilka węży, żeby się dostać i naprawić(czyli przed kolektorem dolotowym). WTF????

A czy ja napisałem, że jest naprawione? No sorry, 2 tysie za zrzucenie głowicy i zrobienie gniazd z wymianą zaworów, to trochę jest.
Jak już pisałem - czytaj ze zrozumieniem.

- - - Updated - - -

Loozik coś za przeproszeniem i z poszanowaniem pier*olisz. Jak to możliwe skoro klapa jest zamknięta tworzy wir? Zdaje się że właśnie poprzez ruch tej klapeczki tworzy się zawirowanie powietrza dostajacego się do cylindra i po przez ten cykl, powietrze w cylindrze jest wystarczająco wymieszane.No i kwestia zaworka w kanale z klapką... Nie ma żadnych "zaworów", masz tam tylko (albo aż) klapkę przymocowaną do oski (twoja fotografia to wyjaśnia). Więc nie wiem skąd czerpiesz wiedzę... Ale więcej poczytaj. I będzie ok. Aa i przestań się tak ordynarnie zachowywać.Bo troszkę nerwowy jesteś, chyba za bardzo. Każdy tutaj stara się zrozumieć twój problem,więc z lekkim szacunkiem przyjmij parę kwestii.

Oj, tu duże braki. Kolego, lepiej skasuj ten post, zanim i Ciebie zjadą za banialuki :) Klapa albo jest zamknięta albo otwarta i nie ruch powoduje zawirowanie, tylko powietrze wpadające przez jeden zawór tworzy wir w cylindrze :)
[MENTION=25095]magil[/MENTION], dzięki za blokadę konta. Teraz do woli możesz najeżdżać ;)
[MENTION=18522]criss[/MENTION], jak mi to zrobisz za tysiaka, to w przyszłym tygodniu jestem u Ciebie!

Ostatnia edycja:
otwarcie klap nie jest zależne tylko od prędkości obrotowej silnika ale też od dawki wtrysku na tej podstawie są sterowane klapy wirowe ,do tego dochodzi obciążenie silnika ,wszystko jest w sofcie. 2000zł za zrzucenie głowicy i naprawa, musze cennik podnieść

Ostatnia edycja:
[MENTION=43510]loozik[/MENTION]
Krotko i na temat.
Zdobyłeś pierwsze punkty.

Najpierw napisałeś, że zawory ssące zostały wymienione wcześniej. Teraz piszesz, że jednak winny był zawór ssący...

W dodatku na temat pracy klap wirowych piszesz bzdury. Daruj sobie, bo jeszcze innych mądrych inaczej sprowadzisz na złą drogę.

Współczuję mechanikom takich klientów.

- - - Updated - - -
[MENTION=18522]criss[/MENTION] podesłał mapę. Widać w jakim zakresie pracują klapy.

Pokaż załącznik 259438

[MENTION=43510]loozik[/MENTION]
Krotko i na temat.
Zdobyłeś pierwsze punkty.

Najpierw napisałeś, że zawory ssące zostały wymienione wcześniej. Teraz piszesz, że jednak winny był zawór ssący...

W dodatku na temat pracy klap wirowych piszesz bzdury. Daruj sobie, bo jeszcze innych mądrych inaczej sprowadzisz na złą drogę.

Współczuję mechanikom takich klientów.

- - - Updated - - -
[MENTION=18522]criss[/MENTION] podesłał mapę. Widać w jakim zakresie pracują klapy.

Pokaż załącznik 259438

Pokaż mi proszę, gdzie napisałem, że zawory ssące miałem wymieniane?

- - - Updated - - -

Tu masz pięknie narysowane, jak działają i po co są klapki wirowe.
Przechwytywanie3.JPG

Amortyzatory
Powrót