Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Po prostu ciekawi mnie co to jest za zawór dolotowy w którym występuje klapka wirowa... Wygoogluj zdjęcie tego czegoś w necie.

/[MENTION=25095]magil[/MENTION], nie ma co się kolegi czepiać,że nie wie co to za zawór. pewnie N75 albo nieszczelne rurki podciśnień przy turbinie. cała sytuacja świadczy tylko o tym, że mechanicy spotykając osobę mało techniczną wolą skasować parę stówek za z dupy diagnozę i spuścić pacjenta. szkoda, że niektórym podobno alfistom się dupach poprzewracało. Niestety jest coraz mniej mechaników którym się chce i mają wiedzę. większość jest zapatrzona w logi komputera jak w jakieś bóstwo.
[MENTION=43510]loozik[/MENTION], ale z tego co pisałeś, to ci klapy wywalili. czy coś źle zrozumieliśmy. bo teraz piszesz, że miałeś nieszczelności na ośkach klap.
Ja nie sugeruję, że nie wiesz... Kawałek książki przepisałeś. Ale nadal nie wiem o jakim zaworze piszesz. Ty chyba też nie/
Klapy miałem wywalone wcześniej, ośka została, która nie trzymała szczelności. Czy sugerujesz, że mniej wiem o tym silniku, niż Ty? Hehe dobre![]()
[MENTION=18522]criss[/MENTION] możesz mapkę podejrzeć? Wydawało mi się, że klapki chodzą w szerszym zakresie.Do 1500 obrotów klapka jest zamknięta i powietrze trafia do cylindra przez kanały otwarte. Dzięki temu powietrze wpadające do cylindra tworzy swego rodzaju wir. Po przekroczeniu 1500 obrotów, klapki się otwierają i wszystkimi kanałami powietrze trafia do cylindrów
Ja nie sugeruję, że nie wiesz... Kawałek książki przepisałeś. Ale nadal nie wiem o jakim zaworze piszesz. Ty chyba też nie
- - - Updated - - -
Nie jestem pewny, ale chyba jest odwrotnie. [MENTION=18522]criss[/MENTION] możesz mapkę podejrzeć?
[MENTION=43510]loozik[/MENTION], jak z mechanikami rozmawiałeś tak jak z nami, to wiele tłumaczy tych twoich perypetii warsztatowych. coś tam wiesz że dzwoni, ale nie gdzie dokładnie to już nie. zawór a ośka klapki to jakby nie patrzeć dość duża różnica. ale co tam my janusze forum się nie znamy. naucz nas, o Panie, prosimy.![]()
A gdzie ja mówiłem, że ośka robi problem? Napisałem, że była nieszczelna, a zawór dolotowy nie trzyma. Czego nie rozumiesz?
Zawór dolotowy" Kolega loozik tak to ujął ujął.[MENTION=43510]loozik[/MENTION], o ile zrozumialem przyczyną problemow bylo wypalone gniazdo zaworu ssącego lub uszkodzony sam zawór, akurat ten do którego prowadzil kanal w ktorym była jedna z klap wirowych. Tak?
Po pierwsze, nie obrażaj innych forumowiczów.
Po drugie - tak, uważam że nie wiesz o czym piszesz (sam fakt, że jesteś taki mądry, a jeździsz po mechanikach. Upss...) . Wciąż nie wyjaśniłeś czym jest ten zawór dolotowy.
[MENTION=43510]loozik[/MENTION], o ile zrozumialem przyczyną problemow bylo wypalone gniazdo zaworu ssącego lub uszkodzony sam zawór, akurat ten do którego prowadzil kanal w ktorym była jedna z klap wirowych. Tak?
ale Panowie, to jest grubsza rozkmnika. kolega pisze, że zawór jest za klapą (czyli w głowicy). w następnym zdaniu, że wystarczyło zrzucić kilka węży, żeby się dostać i naprawić(czyli przed kolektorem dolotowym). WTF????
Loozik coś za przeproszeniem i z poszanowaniem pier*olisz. Jak to możliwe skoro klapa jest zamknięta tworzy wir? Zdaje się że właśnie poprzez ruch tej klapeczki tworzy się zawirowanie powietrza dostajacego się do cylindra i po przez ten cykl, powietrze w cylindrze jest wystarczająco wymieszane.No i kwestia zaworka w kanale z klapką... Nie ma żadnych "zaworów", masz tam tylko (albo aż) klapkę przymocowaną do oski (twoja fotografia to wyjaśnia). Więc nie wiem skąd czerpiesz wiedzę... Ale więcej poczytaj. I będzie ok. Aa i przestań się tak ordynarnie zachowywać.Bo troszkę nerwowy jesteś, chyba za bardzo. Każdy tutaj stara się zrozumieć twój problem,więc z lekkim szacunkiem przyjmij parę kwestii.
[MENTION=43510]loozik[/MENTION]
Krotko i na temat.
Zdobyłeś pierwsze punkty.
Najpierw napisałeś, że zawory ssące zostały wymienione wcześniej. Teraz piszesz, że jednak winny był zawór ssący...
W dodatku na temat pracy klap wirowych piszesz bzdury. Daruj sobie, bo jeszcze innych mądrych inaczej sprowadzisz na złą drogę.
Współczuję mechanikom takich klientów.
- - - Updated - - -
[MENTION=18522]criss[/MENTION] podesłał mapę. Widać w jakim zakresie pracują klapy.
Pokaż załącznik 259438
Loozik coś za przeproszeniem i z poszanowaniem pier*olisz. Jak to możliwe skoro klapa jest zamknięta tworzy wir? Zdaje się że właśnie poprzez ruch tej klapeczki tworzy się zawirowanie powietrza dostajacego się do cylindra i po przez ten cykl, powietrze w cylindrze jest wystarczająco wymieszane.No i kwestia zaworka w kanale z klapką... Nie ma żadnych "zaworów", masz tam tylko (albo aż) klapkę przymocowaną do oski (twoja fotografia to wyjaśnia). Więc nie wiem skąd czerpiesz wiedzę... Ale więcej poczytaj. I będzie ok. Aa i przestań się tak ordynarnie zachowywać.Bo troszkę nerwowy jesteś, chyba za bardzo. Każdy tutaj stara się zrozumieć twój problem,więc z lekkim szacunkiem przyjmij parę kwestii.