[Giulietta] Porady eksploatacyjne

Najwięcej co mi weszło przy wymianie to 3.8 litra, poziom na bagnecie pod maksimum.

Wejść to wejdzie i 5L, miska olejowa ma dużo większa pojemność niż 3,5L, kwestia tego, ze jest za dużo :/
Przy okazji prośba o potwierdzenie czy zakres min-max na bagnecie to w przypadku Giulietty te kratkowane wgłębienie pole? Jestem prawie pewny, ze tak, ale przyda się dodatkowe potwierdzenie ;)

Dziekuje

EDIT:

Okazało się, że było 0,9L za duzo oleju w silniku, wychlapało się troche uszczelniaczem wału, w warsztacie twierdzą, że to "jednorazowy" przypadek i że nic sie nie bedzie działo, ale to chyba bujda, nie? jak przeszło przez uszczelniacz, to kwalifikuje sie do wymiany?

Dzieki.

Ostatnia edycja:
fajnych masz mechaników- uszczelniacz do wymiany

Cześć, nie chce zakładać osobnego tematu do takiej pierdoły, mianowicie podczas słuchania muzyki przez bluetooth z telefonu czasami zdarza się dwukrotne piknięcie i głośniki się na chwilę przyciszają? Wie ktoś co jest tego przyczyną, zazwyczaj zdarza mi się to raz/dwa na 30min jazdy, ale mimo to nadal denerwuje.

Hejka
Wymiana oleju na 5w40 Motyl x clean C3 8100 będzie ok + filtry
Jakiej firmy rozrząd polecacie kompletny?
Co jeszcze wymienić?
1,4 TB 120 konia;)

Hejka
Wymiana oleju na 5w40 Motyl x clean C3 8100 będzie ok + filtry
Jakiej firmy rozrząd polecacie kompletny?
Co jeszcze wymienić?
1,4 TB 120 konia;)

Motul , Ravenol , Millers , Pentrite - te są dobre , mają dobre parametry
Rozrząd tylko oryginał ( OE rolka, pasek, pompa - lub pompa Hepu ) - przerabiam właśnie temat z reklamacją rozrządu INA - głośna praca rolki i paska zębatego , po zdjęciu i założeniu OE hałas ustał.

Motul , Ravenol , Millers , Pentrite - te są dobre , mają dobre parametry
Rozrząd tylko oryginał ( OE rolka, pasek, pompa - lub pompa Hepu ) - przerabiam właśnie temat z reklamacją rozrządu INA - głośna praca rolki i paska zębatego , po zdjęciu i założeniu OE hałas ustał.
Ok dzięki
A jakiś filtr oleju na turbinie jest ?

Dzięki, poczytam.
Ja wymieniłem po 60tkm. Przy weryfikacji na przeglądzie w ASO okazało się, że filterek zapchany.
Zamówiłem i wymieniłem sam bo oni jak twierdzą nigdy tej śruby nie wymieniają...

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Nie pytalem. Nawet gosciu z ASO mi sugerowal nie zabierac sie za wymiane uszczelki, bo bedzie to droga zabawa. Z drugiej strony jakby caly dach byl na stole to od razu zrobilbym kompleksowy remont(slizgi,prowadnice,smarowanie mechanizmow) co pewnie z 2 tys zl spokojnie by mnie pochlonelo. Poki co szukam waskiej uszczelki zeby "zaslepic" i wpasowac ja w te szczeline i nie moge znalezc.
Nie znacie innej strony, w ktorej mozna by zamowic ta uszczelke do Julki? Sklep ponizej nie posiada tej uszczelki, o ktora sie rozchodzi. Ona idzie w poprzek pomiedzy dwoma szybami, jesli wiecie o co mi chodzi. Fotka tej szczeliny pare postow wyzej(str.73). Temat chodzi za mna i nie daje mi spokoju niestety, bo brzydko to wyglada.
www.fiat-autoparts.com/pl/katalog/częśći/701/22/10/1/X7/0/0/CC1.6/CMBDS/GSX/daszek-otwierany-

Ostatnia edycja:
Hej.Panowie powiedzcie mi jaki najlepiej lać olej do 1.4 170km ? 5w40 ? Zamierzam zmieniać co max.10 tys.km.

Hej.Panowie powiedzcie mi jaki najlepiej lać olej do 1.4 170km ? 5w40 ? Zamierzam zmieniać co max.10 tys.km.

Kolego cofnij się do głównej strony i na forum ogólnym masz podwieszony temat o olejach. Lektura do piwka i na pewno wszystkiego się dowiesz.

0w40 tak jak w instrukcji. Zmiana co 15 tys. km.

Jasne, według instrukcji :) tak samo jak wcześniej co 30 tys :D

Jak chcecie się cieszyć z bezawaryjnej jazdy, a zwłaszcza MA to polecam wymieniać co 8-10K, koszt żaden, a prawdopodobieństwo uniknięcia awarii modułu wzrasta, ew. moze sporo odwlec w czasie. A jak beda kwity, ze wymiana systematycznie co 8-10K to zawsze to plus w momencie sprzedaży.

0w40 tak jak w instrukcji. Zmiana co 15 tys. km.

W instrukcji MY2013 to jest 0W30 !!! , oczywiście najlepszym dla tego silnika byłby 0W40 bo jest najbardziej uniwersalny i tak jak piszą wszyscy w wielu postach a nawet mechanicy z niezależnych serwisów Alfy , wymiana max do 10 tys km !!!

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót