• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Porady eksploatacyjne

No ale co 15 tys jest zalecane,, ale nieobowiązkowe.

No widzisz, właśnie nie. Poczytaj trochę różnych publikacji na ten temat, poczytaj też forum, bo tutaj są też przypadki podane. Nie do końca jest tak jak producent pisze. I to nie tylko ten nasz producent.

Ostatnia edycja:
Renault również zalecało wymiany oleju, co 30 tkm i niestety w większości przypadków kończyło się to przedwczesnym obróceniem panewki. Nawet w wolnych od tej wady 2.0 dci zdarzają się przypadki, że ją obróci, a w 1.9 nagminnie padało turbo i również panewka.Bezpieczniej skrócić interwał do maksymalnie 15tkm.

No widzisz, właśnie nie. Poczytaj trochę różnych publikacji na ten temat, poczytaj też forum, bo tutaj są też przypadki podane. Nie do końca jest tak jak producent pisze. I to nie tylko ten nasz producent.

Podaj choć jedną taką publikację. Chętnie poczytam.

- - - Updated - - -

Renault również zalecało wymiany oleju, co 30 tkm i niestety w większości przypadków kończyło się to przedwczesnym obróceniem panewki. Nawet w wolnych od tej wady 2.0 dci zdarzają się przypadki, że ją obróci, a w 1.9 nagminnie padało turbo i również panewka.Bezpieczniej skrócić interwał do maksymalnie 15tkm.

Skąd wiadomo, że przyczyną był olej?

Napisał bronek90
Skąd wiadomo, że przyczyną był olej?
Bo nissan przy tym samym silniku zalecał max co 15 tyś i takich problemów nie mieli.

No i co z tego?
Skąd wiadomo, że silniki były produkowane w tej samej fabryce, przez tych samych ludzi, z tych samych materiałów?
Skąd wiadomo, że w obu samochodach montowane były dokładnie z tym samym osprzętem, z tymi samymi filtrami itd?
Skąd wiadomo, że oba samochody składano w tej samej fabryce?
Skąd ...
Porównywać można dwie dokładnie identyczne rzeczy.

No i co z tego?
Skąd wiadomo, że silniki były produkowane w tej samej fabryce, przez tych samych ludzi, z tych samych materiałów?
Skąd wiadomo, że w obu samochodach montowane były dokładnie z tym samym osprzętem, z tymi samymi filtrami itd?
Skąd ...

Dopiero zaczynam przygodę z forum Alfy ale widzę, że na rzeczowe dyskusje z Tobą nie ma co liczyć. Wszystko tak kwestionujesz ?

Dopiero zaczynam przygodę z forum Alfy ale widzę, że na rzeczowe dyskusje z Tobą nie ma co liczyć. Wszystko tak kwestionujesz ?

Ja też niedawno, po zakupie Giulietty zacząłem odwiedzać ten wątek, ale od razu widać, że gość ma problemy emocjonalne i lepiej nie wchodzić z nim w dyskusję, bo rzeczowa na pewno nie będzie.

Po co karmić tego trolla i odpisywać? Nie raz już udowodnił, że dyskusja z nim prowadzi do niczego...

No i co z tego?
Skąd ...

Czy jest tu jakiś moderator?

Noszę się z zamiarem zmiany felg na lato.
Czy w takich ogłoszeniach jak to poniżej felgi są oryginalne czy to jakaś chińskie badziewie ?

Chinol. W takiej cenie kupowałem w ubiegłym roku oryginalne 18' z fakturą z ASO ;)

Sugerujesz, że w ASO mają takie dobre ceny czy trzeba trafić w jakieś promocję ? Myślę, że dużo zależy też od modelu. Chyba, że tyle płaciłeś za 1szt :D

Ostatnia edycja:
Witajcie mam nadzieję że ktoś już miał podobny problem i mi w tym pomoże od jakiegoś czasu bagażnik nie zamyka mi sie po zamknięciu auta,wszystkie drzwi zamknięte lecz bagażnik jest otwarty podczas jazdy świeci na desce że bagażnik otwarty.Daodam że już wymieniłem na drugi ,zamek od klapy niestety nic nie pomogło.Czy może to być ten przycisk na klapie co nim się otwiera bagażnik albo cos innego już sam niewiem .prosze o pomoc

Witajcie mam nadzieję że ktoś już miał podobny problem i mi w tym pomoże od jakiegoś czasu bagażnik nie zamyka mi sie po zamknięciu auta,wszystkie drzwi zamknięte lecz bagażnik jest otwarty podczas jazdy świeci na desce że bagażnik otwarty.Daodam że już wymieniłem na drugi ,zamek od klapy niestety nic nie pomogło.Czy może to być ten przycisk na klapie co nim się otwiera bagażnik albo cos innego już sam niewiem .prosze o pomoc

W przypadku problemu z tylną klapą może to być zamek , może to być przycisk a także może to być wiązka po lewej lub prawej stronie. Myślę że najprawdopodobniej mikrostyk w przycisku szlag trafił i jest zwarcie.

Kabel od mikrostyku jest w lewej wiązce, chyba fioletowy lub zielony ale nie jestem pewien. Wyciągnij kable z peszla gumowego i poruszaj. Jeśli będzie przebicie to zamek bedzie się otwierał i będziesz słyszał jego pracę. Jeśli to nie pomoże to obstawiam mikrostyk. Ja u siebie to przerabiałem i skończyło się na naprawie wiązki i wymianie na nowy mikrostyk.

Jedyną opcją która rozwiązuje problem kabli w klapie jest jej wymiana na ... poliftową - ma otwory na kable w innych miejscach dzięki temu nie łamią się.

Amortyzatory
Powrót