[Giulietta] Porady eksploatacyjne

Zrobić to się da wszystko, tylko czy to się opłaca? - jesli przy kupnie samochodu nie zamówiło się określonych opcji to ich późniejsze dołożenie jest kłopotliwe i kosztowne

Mam zamiar wymienić płyn hamulcowy, w instrukcji nie znalazłem informacji o ilości płynu hamulcowego. Możecie podpowiedzieć czy przy wymianie wystarczy 0,5l czy trzeba będzie kupić więcej ?

Zrobić to się da wszystko, tylko czy to się opłaca? - jesli przy kupnie samochodu nie zamówiło się określonych opcji to ich późniejsze dołożenie jest kłopotliwe i kosztowne

Zaraz zaraz. Jeśli jest to kwestia podpięcia pod Examinera i kliknięcia opcji "chowaj lusterka" to nie powinno być to jakieś mega kłopotliwe (ani kosztowne, nawet znając jak się ASO ceni). Kłopotliwe robi się jeśli trzeba się bawić z kabelkami, pruciem drzwi i dodatkowymi pudełkami. Ale ktoś już wcześniej napisał, że robi się to programowo...

Tylko żeby chować trzeba mieć elektrycznie składane lusterka (to jest opcja) i tę opcję w alarmie (fabryczny ma)

No tak, masz rację! :D Milcząco założyłem, że tylko o elektrycznych lusterkach mówimy...

Bo o takowych mówimy, tylko teraz pytanie czy alarm wspiera taką opcję

Mam zamiar wymienić płyn hamulcowy, w instrukcji nie znalazłem informacji o ilości płynu hamulcowego. Możecie podpowiedzieć czy przy wymianie wystarczy 0,5l czy trzeba będzie kupić więcej ?
Jeżeli wymiana to tylko dynamiczna, koszt 80-120 zł Szukaj firmy która ma taki sprzęt
ATE FB 30
lub coś podobnego.

@dobryalf to znaczy że jest dobrze sparowany i działa :) u mnie od początku wył po otwarciu bagażnika

@Jabolek U mnie alarm jak go nazywa ASO to pin to pin. A jak chcesz posłuchać alarmu to zostaw otwarte okno zamknij samochód i otwórz drzwi klamką wewnętrzną :)

Można jeszcze prościej: wystarczy niedomknąć drzwi, zamknąć z pilota, i otworzyć klamką ;)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

To jeszcze raz podsumujmy. Czy w giuliettcie z listopada 2013 ( po lifcie ) z halogenami okraglymi isynieje mozliwosc wlaczenia doawietlania zakretow? Pytam bo salon utrzymuje ze ze w?gleduna to ze halogeny sa male to nie ma takiej opcji w giulietcie. A nawet w niektorych ofertavh na otomoto wisza julki przwd lifyem co prawda ale z gunkcja dosworlania halogenami.

mam roczna julke. Od nowosci przejechalem 43000 Po pierwszym przegladzie stan oleju jak w nowej. Koszt przegladu w serwisie okolo 1000 zl. Spalanie w jezdzie mieszanej 8,7 {1,4 multi air 170 km automat}. Na autostradzie w Angli z Blackpool do Dover srednie 5,4. Francja( krotko) ,Belgia , Holandia i Niemcy do Dortmundu 5,7(ograniczenia). Z Dortmundu do Polski A 44 niedziela 12,7

Nowy model, użytkowników niewielu (jak na razie), więc myslę, że wymiana takich informacji bardzo się przyda.

Po 2 dniach użytkowania już mam kilka uwag.
System Start/Stop warto wyłączać (szczególnie podczas docierania silnika) przy jeździe w korkach (poruszanie się skokami po 1-2m), nic nie zaoszczędzicie, a płynność jazdy zyska (silnik startuje jednak z pewnym opóźnieniem, więc płynne ruszanie jest niemożliwe.
Tryb "B" (licznik dzienny) komputera nie resetuje się sam po 4h postoju (tak było w AR156)- trzeba robic to "ręcznie". Nie można przeskoczyć na początek menu, tylko trzeba przechodzic przez wszyskie pozycje - przyciskiem "set" mozna włączyc pierwszą stronę, ale później wraca się w to samo miejsce menu, które się opusciło.
Spalnie - warszawskie korki średnia prędkość 13-17km/h - wynosi na razie (auto na dotarciu) ok 15l/100km - podobno spadnie jak się przejedzie te 2000km
Koła 17" wbrew obawom kolegów nie pogarszają komfortu.

Uwaga przyszłościowa - zwróćcie uwagę na to jakim olejem zalany jest silnik 1,4 Mair - dopuszczalny (pod rygorem utraty gwarancji) jest tylko olej syntetyczny 5W40 ACEA C3, co trochę ogranicza pole manewru. W okresie docierania silnik może go trochę zużyć - trzeba mieć na dolewkę. Na wymianę warto jechać z własnym. z produktów Seleni w grę wchodzi tylko:
Selenia StAR Pure Energy
SAE 5W-40, API SM/CF, ACEA C3, FIAT 9.55535-S2 CONTRACTUAL TECHNICAL REFERENCE N�F603.D08

Mam 5k na zegarze więc niebawem będę wymieniał olej, jak to co napisałeś kolego ma się do instrukcji?
attachment.php

Załączniki

• 0w30.jpg
    0w30.jpg
    90.7 KB · Wyświetleń: 721
Według najnowszych informacji nie ma przeciwwskazań aby lać też do starszych 0w30 zresztą oba silniki się konstrukcyjnie niczym nie różnią więc czemu by nie

Mam pytanie. Czy w 1.4tb MA 170 km jest konstrukcyjnie zastosowane koło dwumasowe?

Jest koło dwumasowe
Mam 5k na zegarze więc niebawem będę wymieniał olej, jak to co napisałeś kolego ma się do instrukcji?
attachment.php
Wtedy kiedy to pisałem instrukcja zalecała inny olej - informacje są w temacie olejowym. Prawda o 0W30 jest taka że został wprowadzony tylko po to aby obniżyć zużycie paliwa

Faktycznie, przy tej samej masie (1290 kg) nowa instrukcja pokazuje 7,6 litra w cyklu miejskim (w mojej - 7,8 litra) i średnie 5,7 litra (moja - 5,8 litra), zużycie w cyklu pozamiejskim bez zmian - 4,6 litra.
Zastanawiające jest, że przy 1.4 TB pozostał 5W-40 i, co ciekawe, spalanie w cyklu miejskim też mniejsze o 0,1 litra przy tej samej masie. Ale już średnie dokładnie takie samo.

Ostatnia edycja:
System start&stop wyłącza silnik tylko wtedy gdy w czasie jazdy będzie co najmniej przez chwilę wyższy bieg niż 1 np. 2. Tak że w korku spoko autko nie wyłączy się. Dotyczy TCT. Generalnie S&S nie jest znowu taki skory do pracy.

Pragnę zwrócić uwagę na pewien szczegół w kwestii filtrów przeciwpyłkowych do klimatyzacji.
Z jakiegoś dziwnego powodu filtry dostępne są w dwóch grubościach: 20mm i 25mm.
Te cieńsze oferuje tylko Valeo (tak wynika z danych technicznych dostępnych w InterCars),
ale nie ma w sprzedaży ich wersji z aktywnym węglem. Pierwszy montaż to u mnie valeo, co ciekawe właśnie z węglem.
Wymieniałem filtr sam i oceniam, że te grubsze wymagałyby dość sporej gimnastyki żeby je wepchnąć.
Pytałem w ASO, oni też dostają loteryjnie jako ricambi originali raz takie a raz takie.

Amortyzatory
Powrót