• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Porady eksploatacyjne

A widzisz, jednak Motul . I cały zestaw staje się sensowny.

Czytanie i rozmowa - forum właśnie jest od tego, żeby nie ulegać "serwisowemu marketingowi" i wybierać z wypowiedzi mądrzejszych i doświadczonych to, co świadomie wykorzystamy :)
Jak zaleję i odpalę, to napiszę, czy nadal działa... :)

A olej ten spełnia FIAT 9.55535-S2?
Tak:
Klasa jakości:

• [*=center]ACEA C3/A3/B4
    [*=center]API SM/CF
Specyfikacje:

• [*=center]BMW LL-04
    [*=center]MB 229.51
    [*=center]Porsche A40
    [*=center]VW 502.00-505.00-505.01
    [*=center]GM Dexos 2
    [*=center]Fiat 9.55535-S2
    [*=center]RN0710/RN0700
    [*=center]Ford WSS M2C 917A
ZALECENIA: Renault/Nissan, Fiat, Kia, Suzuki, i inne

Witam serdecznie wszystkich,
znalazłem się niedawno w posiadaniu Julki polifcie ( rok prod. 2013 ) i w związku z tym że przesiadłem się z Bravo to mam kilka pytań o których instrukcja milczy.

1) Czy w Juli występuje doświetlanie zakrętów ( nie mam na myśli wersji z xenonami ) tzn. czy przy skręcie w którąś stronę włącza się odpowiedni halogen ?
2) Czy istnieje możliwość zaprogramowania lusterek składanych elektr. aby po zamknięciu samochodu z pilota same się składały?
3) Czy po wrzuceniu biegu wstecznego i włączonych przednich wycieraczek wycieraczka tylna powinna się włączyć ( ta kwestia jest w instrukcji ale u mnie nie działa :( )

A na koniec ciekawostka techniczna, przed zakupem salon dołożył alarm do autka i okazuje się że przy próbie otwarcia samego bagażnika z pilota ( przy zamkniętym samochodzie ) alarm się aktywuje. Śmiesznie to wyglądało gdy autko z przebiegiem 200km wraca do serwisu na pierwszą naprawę, a jeszcze śmieszniejsze było to że Pan Mietek w serwisie stwierdził że to problem na poziomie producentów alarmu i AR, a jego rozwiązanie musi wypłynąć od tych właśnie producentów i zgłosi ten problem do nich ( na rozwiązanie będę czekał nie wiadomo ile - wstępnie koniec czerwca )

pozdrawiam

1) Nie.
2) Nie mam pojęcia.
3) Tak, ale być może nie działa to nim nie "odblokujesz" wycieraczki użyciem przedniej (zapobiega urwaniu się takowej w przypadku mrozów) - możesz najpierw raz "machnąć" przednią i potem wrzucić wsteczny - w przypadku czujnika deszczu. W przypadku wycieraczek "ręcznych" powinna działać od razu.

2) na yt widzialem kiedys ze mozna...sam musze poprobowac :p

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

1) Owszem występuje - przynajmniej w tej poliftowej która dostałem jako auto zastępcze
2) Jest taka opcja - wymaga elektrycznie składanych lusterek podpiętych pod sterownik alarmu.
3) Tak

Dzięki wielkie za odpowiedź

Więc posiadam poliftową wersję i nie działa mi to doświetlanie ( dealer twierdzi że nie ma doświetlania jako elementu wyposażenia )

Co do lusterek będę rozmawiał z serwisem przy okazji naprawy/wymiany alarmu.

Natomiast mam czujnik deszczu i pomimo przeróżnych kombinacji wycieraczka z tyłu nie chciała się ruszyć ;/

Hej!
2) Czy istnieje możliwość zaprogramowania lusterek składanych elektr. aby po zamknięciu samochodu z pilota same się składały?
Też bym tak chciał...

[...] okazuje się że przy próbie otwarcia samego bagażnika z pilota ( przy zamkniętym samochodzie ) alarm się aktywuje.
I też mam to samo. Podobno przed liftem było ok, ale coś się zmieniło w BC i teraz alarm z tym nie współpracuje (info nie z serwisu, tylko z salonu, więc... wiadomo). Akurat nie jest to dla mnie bolesny problem, ale koniecznie daj znać, jeśli coś poprawią! :)

Ponadto chętnie też wyłączyłbym pikanie przy niezapiętych pasach (jeżdżę w zapiętych, ale czasem do parkowania się "uwalniam") i automatyczne awaryjne przy gwałtownym hamowaniu. :P

Takie same informacje co do alarmu otrzymałem ( do końca czerwca mają znać rozwiązanie - ASO w Olsztynie ).
Podobno pikanie da się wyłączyć w ASO właśnie i nie jest to skomplikowana kwestia wymaga tylko podłączenia examiner czy cuś :)

Koledzy mnie sie jeszcze alarm nie włączył mimo otwierania bagażnika z pilota. Lampka przy kierownicy mrugała - alarm włączony. Czy coś zmaściłem? Aha jeszcze nie zaglądałem do menu od alarmu. Chciałbym usłyszeć jak alarm działa - tak na próbę :cool:

Ja mam w starej julce alarm z adf i nowej oryginalny z alfy i rowniez nigdy alarm sie nie wlaczyl podczas otwuerania bagaznika...

@dobryalf to znaczy że jest dobrze sparowany i działa :) u mnie od początku wył po otwarciu bagażnika

@Jabolek U mnie alarm jak go nazywa ASO to pin to pin. A jak chcesz posłuchać alarmu to zostaw otwarte okno zamknij samochód i otwórz drzwi klamką wewnętrzną :)

Mnie instruowali, że są czujniki ruchu w środku - alarm fabryczny, może w takim razie pomacham łapką.

Ja juz nie raz asowskiego alarmu basluchalem sie...czasami o 4 rano jak mgla byla woda na czujnikach sie skraplala tak samo po myjce cisnieniowej...
Z oryginalnym alarmem jeszcze nie mialem takich niespodzianek :)

Ale wiem ze drze ryja tak ze pol miasta stawia na nogi... :p

Amortyzatory
Powrót