[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Ale z tego co slyszalem to sa jakies problemy z tymi lancuchami

Problem z nimi jest taki że lubią się rozciągać a wymiana jest dość kosztowna. Od jakiegoś czasu szukam jakichś informacji o zamiennikach. Jest kilka firm które robią całe komplety w rozsądnych kwotach ale nie wiem jak z jakością.

- - - Updated - - -

Czy ten silnik to naprawdę taki niewypał?

Co rozumiesz przez niewypał? Wszystko zależy od egzemplarza. Z tego co rozmawiałem z Tomkiem Twardowskim to trzeba pilnować maksymalnego poziomu oleju i nie powinno być problemów. Mój, co prawda to 1,9 ale to ta sama konstrukcja, jak na razie spisuje się bardzo dobrze...

Co rozumiesz przez niewypał? Wszystko zależy od egzemplarza. Z tego co rozmawiałem z Tomkiem Twardowskim to trzeba pilnować maksymalnego poziomu oleju i nie powinno być problemów. Mój, co prawda to 1,9 ale to ta sama konstrukcja, jak na razie spisuje się bardzo dobrze...

Co rozumiesz przez..."wszystko zależy od egzemplarza" Jak rozpoznać taki egzemplarz? Co powoduje, co wyróżnia, ze ten a nie inny będzie miał kłopoty? Czy jestem w stanie na miejscu ocenić, ze z łańcuchem jest coś nie tak?
Pozdrawiam

Co rozumiesz przez..."wszystko zależy od egzemplarza" Jak rozpoznać taki egzemplarz? Co powoduje, co wyróżnia, ze ten a nie inny będzie miał kłopoty?
Kwestia jest trudna. Jeżeli silnik wygląda na zadbany, jest czysty (ale nie świeżo umyty), zalany jest dobry olej, nie kopci, nie pryska olejem jak odkręcisz korek wlewu oleju, nie ma plam oleju w płynie chłodniczym, nie ma błędów związanych z silnikiem, to jest szansa że problemów nie będzie. Ale 100% pewności mieć nie będziesz. Im mniejszy przebieg tym lepiej. Nawet producent zaleca wymianę łańcucha po 150k km (nie jestem pewien tej wartości)

Czy jestem w stanie na miejscu ocenić, ze z łańcuchem jest coś nie tak?
Tak, jeżeli są błędy P0014, P0015, P0016 które występują regularnie to rozrząd jest do roboty (wcale nie musi palić się kontrolka check engine).

- - - Updated - - -

Chyba najlepsze rozwiązanie to pojechać do dobrego mechanika, z tym że nawet w ASO często nie znają się na tych silnikach. Jak na razie wiem że w ASO Twardowski mają ten temat względnie rozpracowany (mają własne 2,2 i mieli z nim różne przejścia więc uczyli się na własnych problemach). W Carserwisie na Połczyńskiej już tacy kumaci nie są. Tyle mogę powiedzieć z własnych doświadczeń.

kupno ar 159

Witam wszystkich. Jestem swiezakiem na forum i jak narazie jezdze golfem ale chcialbym sobie kupic ar 159. Temat pewnie sie powturzy ale prosze was o wyrozumialosc. Zastanawiam sie nad kupnem 1,9 jtdm 150 km ale w gre wchodzi tez jednostka 2,4 210 km. Chcialbym sie dowiedziec jak wyglada spalanie w obydwu przypadkach i o czywiscie awaryjnosc bo kazdy z kim rozmawiam to mowi nie kupuj alfy bo z warsztatu nie wyjedziesz. Czytalem juz sporo opini o tym aucie i doszedlem do wniosku ze ludzie sie myla co do awaryjnosci tego auta. Prosilbym serdecznie o wasze opinie co do tego auta. Auto ma mi sluzyc na codzien. Ktora jednostka jest wedlug was lepsza? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam wszystkich alfaholikow :)

Witam wszystkich. Jestem swiezakiem na forum i jak narazie jezdze golfem ale chcialbym sobie kupic ar 159. Temat pewnie sie powturzy ale prosze was o wyrozumialosc. Zastanawiam sie nad kupnem 1,9 jtdm 150 km ale w gre wchodzi tez jednostka 2,4 210 km. Chcialbym sie dowiedziec jak wyglada spalanie w obydwu przypadkach i o czywiscie awaryjnosc bo kazdy z kim rozmawiam to mowi nie kupuj alfy bo z warsztatu nie wyjedziesz. Czytalem juz sporo opini o tym aucie i doszedlem do wniosku ze ludzie sie myla co do awaryjnosci tego auta. Prosilbym serdecznie o wasze opinie co do tego auta. Auto ma mi sluzyc na codzien. Ktora jednostka jest wedlug was lepsza? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam wszystkich alfaholikow :)

Było już o tym milion wątków...
Przejrzyj dokładnie forum, dział Alfa 159/Brera/Spider, poczytasz tam o problemach silników 1.9 oraz 2.4, ludzie też podają średnie spalanie w różnych przypadkach. Ciężko powiedzieć, która jednostka jest na codzień lepsza, bo nie wiemy w jakich warunkach będzie eksploatowana (krótkie/długie dojazdy, większość miasto czy większość trasa), jakie znaczenie ma dla ciebie moc silnika, jakie kultura pracy, itp, ile masz pieniędzy na zakup auta...

Auto planuje kupic nie wczesniej jak w przyszlym roku ale dzieki. Napewno forum bedzie moja lektura przez najblizsze tygodnie

Zastanawiam sie nad kupnem 1,9 jtdm 150 km ale w gre wchodzi tez jednostka 2,4 210 km

To ja od razu uprzedzę Twoje kolejne posty ;) : Nie, te 1.9 jtdm z >2007 z przebiegami <100'000km, które widzisz na oto/alledrogo itp. za <35k zł to nie są okazje, nie, wcale nie są bezwypadkowe, tak, mają kręcone liczniki, nie, nie jeździł nimi Helmut tylko do kościoła w niedzielę i dostał pokutę by sprzedać za bezcen, nie, nie kupisz Ti za <40k zł... Szukaj z głową, kalkuluj realnie, przejżyj mobile.de i nie daj się nabrać, pozdrawiam :cool:

@garret: Bądź mobile.eu, tam masz po polsku i jeszcze przelicznik na PLN. :)

Witam wszystkich jak macie na uwadze jakąś 159-tkę z belgi to dajcie znać mogę w wolnym czasie ją obejżeć i dać wam zanć co i jak nie muszą to być polskie oferty mogą być też od belgów. pozdr.

Witam
Poszukuje zadbanej AR 159 w Sedanie, bądź Brery z silnikiem 2.4 Diesel:) W środku nie może byc jasna, rocznik 2007+.

W ostatnim Auto Świat było porównanie używanej Alfy 159 z BMW e90. Porównanie wygrała oczywiście Alfa:p ale do czego zmierzam. Dla wszystkich chętnych zakupu Alfy z benzynowym silnikiem JTS pojawiły się dodatkowe informacje!
Wyraźny metaliczny dźwięk pracy zimnego silnika - przed odpaleniem podnieść maskę i sprawdzić czy jednostka przypadkiem nie była "przepalana". Przypomnę jeszcze ważna informacje od CodeMaker odnośnie błędów komputera "... P0014, P0015, P0016, które występują regularnie to rozrząd jest do roboty (wcale nie musi palić się kontrolka check engine)." To już jest dużo informacji!
Gdy silnik okaże się ok, dla bezpieczeństwa zaleca się wymianę rolki (koszt ok 500zł) i można bezpiecznie śmigać!
Pozdrawiam

Chyba chodzilo o ten art.

http://www.auto-swiat.pl/1-bmw-320i-kontra-alfa-romeo-159-emocje-gwarantowane

W ostatnim Auto Świat było porównanie używanej Alfy 159 z BMW e90. Porównanie wygrała oczywiście Alfa:p ale do czego zmierzam. Dla wszystkich chętnych zakupu Alfy z benzynowym silnikiem JTS pojawiły się dodatkowe informacje!
Wyraźny metaliczny dźwięk pracy zimnego silnika - przed odpaleniem podnieść maskę i sprawdzić czy jednostka przypadkiem nie była "przepalana". Przypomnę jeszcze ważna informacje od CodeMaker odnośnie błędów komputera "... P0014, P0015, P0016, które występują regularnie to rozrząd jest do roboty (wcale nie musi palić się kontrolka check engine)." To już jest dużo informacji!
Gdy silnik okaże się ok, dla bezpieczeństwa zaleca się wymianę rolki (koszt ok 500zł) i można bezpiecznie śmigać!
Pozdrawiam

Cześć,

Czy możecie wyrazić się na temat tej oto oferty: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-150-km-faktura-vat-C25850815.html

Wpadł mi w oko ten egzemplarz, zamierzam wybrać się i dokonać oględzin. Być może już ktoś go oglądał, lub miałby czas dokonać wspólnych oględzin? Ogólnie szukam Alfy 159, 1.9, 150 KM do 35tyś. Czy wg was można w tym przedziale cenowym kupić coś sensownego?

Czytałem, że po przebiegu około 120tyś powinno się wymienić rozrząd. Czy jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie?

Nie w kwestii samego auta, ale ceny - te 29 995 zł, to cena netto, a więc nie zamkniesz się kwotą do 35 tysięcy, brutto masz 36 800 zł.

To wiem, powiedzmy że jestem w stanie tyle dołożyć, jeśli samochód jest tego wart.

Amortyzatory
Powrót