• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

PeeN, dzięki za Twojego posta, samochody, które opisałeś były/są w moim polu zainteresowania. Teraz bynajmniej wiem czego się spodziewać.
Co myślicie o tym z placu reiffeisen? http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-distinctive-C25079079.html . Ktoś już ją oglądał i konkluzja była taka, że samochód długo stał, akumulator rozładowany, a obsługa nie potrafiła tego ogarnąć. Może ktoś napisać więcej o stanie tego auta?

Ja oglądałem te auto na początku stycznia wracając z wakacji. O blachach się nie wypowiem bo nie sprawdzałem, rzucało się w oczy powycierane siedzisko ( trochę za szybko jak na 70 tys km ), akumulator już wtedy był rozładowany, więc nawet nie można było zapalić i już wtedy jeden ze sprzedających twierdził, że auto stoi krótko, a drugi jakieś kilka miechów :-).

PeeN, dzięki za Twojego posta, samochody, które opisałeś były/są w moim polu zainteresowania. Teraz bynajmniej wiem czego się spodziewać.
Co myślicie o tym z placu reiffeisen? http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-distinctive-C25079079.html . Ktoś już ją oglądał i konkluzja była taka, że samochód długo stał, akumulator rozładowany, a obsługa nie potrafiła tego ogarnąć. Może ktoś napisać więcej o stanie tego auta?

Witam, widziałem to auto w czerwcu tego roku.
Mam wycenę tego auta wykonaną przez Dekrę 26 stron ze zdjęciami w pdf (jak chcesz to mogę Ci przesłać emailem) – otrzymałem od sprzedających.
Auto stoi na tym placu od Października 2011, na fachową pomoc sprzedających tam bym nie liczył, bo mijają się z prawdą - ogólnie nie polecam tego miejsca.

Jeśli chodzi o samo auto to maska, błotniki do malowania, poza tym dużo odprysków na pozostałych częściach karoserii.
Auto miało prawdopodobnie malowaną klapę bagażnika.
Bagażnika nie można było otworzyć, nie wiem co było przyczyną.
Opony letnie kompletnie łyse, brak kompletu zimowych.
Akumulator rozładowany, osoby obsługujące ten plac nie miał zielonego pojęcia jak odpalić to auto, ostatecznie po godzinie się udało.
Jechałem tym autem i bardzo ciężko działała skrzynia biegów.
W warsztacie w Rawie nie mieli odpowiedniej wersji oprogramowania, żeby podłączyć się z kompem. Poza tym dla mnie te warsztaty są mało wiarygodne (wszyscy prawie się znają), a auta nie można sprawdzić wg sprzedających poza Rawą.

Środek zużyty i nie wygląda na 70 tys. km.
Brak dokumentacji auta - nie było książki serwisowej.

Na własną rękę dowiedziałem się, że zostało zakupione z tego co pamiętam we Wrocławiu.
Miało robiony Chip-tunning oraz było wymieniane sprzęgło i dowiedziałem się, że brało udział w kolizji i był wymieniany przedni zderzak i chyba malowany tylni.

Poza tym obserwuje co jakiś czas to ogłoszenie i cena zaczęła się na początku tego roku od 46tys netto i tak sukcesywnie jest zmniejszana.

Witam, tak rozmawiałem ale nie zwróciłem uwagi na brak navi, gość podał mi nr VIN (czekam na sprawdzenie) i zgodził się na ewentualną wizytę w ASO.
Co sądzisz o tych autach, tak na oko w tej bez navi zwróciłem uwagę na brak znaczka giugiaro na lewym błotniku, który był malowany (dowiedziałem sie o tym telefonicznie)
dziekuje za odzew i pozdrawiam:) aha byłbym zapomniał w pierwszej malowany prawy błotnik, drzwi i klapa bagażnika:(

Pewnie chodzi o wyświetlanie piktogramów/strzałek na małym ekraniku między zegarami

Witam, noszę się z zakupem AR 159 kombi, w związku z tym mam prośbę o ocenę dwóch poniższych aut

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9jtd-lift-navi-skora-vat-23-i2562607567.html

czy rozmawiałaś z kimś z tego ogłoszenia? pytam ponieważ w tytule i w treści ogłoszenia jest używane słowo/a "NAVI" i "Nawigacja GPS" co autor miał na mysli? Pytam ponieważ nie mogę odnaleźć tego urządzenia za żadnym ze zdjęć

Na pewno chodzi o navi zewnętrzną.

Witam, tak rozmawiałem ale nie zwróciłem uwagi na brak navi, gość podał mi nr VIN (czekam na sprawdzenie) i zgodził się na ewentualną wizytę w ASO.
Co sądzisz o tych autach, tak na oko w tej bez navi zwróciłem uwagę na brak znaczka giugiaro na lewym błotniku, który był malowany (dowiedziałem sie o tym telefonicznie)
dziekuje za odzew i pozdrawiam:) aha byłbym zapomniał w pierwszej malowany prawy błotnik, drzwi i klapa bagażnika:(

Prześlij mi numer VIN na PW.

Witam, noszę się z zakupem AR 159 kombi, w związku z tym mam prośbę o ocenę dwóch poniższych aut

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9jtd-lift-navi-skora-vat-23-i2562607567.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9-mjet-120-km-distinctive-C25006432.html

czy może ktoś z Was widział je na żywo?
pzdr Jacek

Cześć Jacku.
Ogladałem tą drugą Alfę SW w Białymstoku na początku lipca. Salon sciągnął auto z Francji, książki są, przebieg wydaje się oryginalny. Przyjechała z awaria skrzyni, którą naprawili oryginalnymi cześciami w swoim serwisie. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to jest mocno poobijana, oba zderzaki do bezwzględnego malowania, w środku do czyszczenia. A poza tym 4 lipca w Białymstoku była potężna burza i Alfa jest po gradobiciu :) (dach, maska dosyć mocno, może już zrobili). Ogólna ocena średnia i nie warta tych pieniędzy, które sobie życzą. Jedyne plusy to skóra z elektryką i gwarancja autoryzowanego salonu jeśli chodzi o oryginalność przebiegu.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Panowie ja krótko, jeśli jest wątek to proszę o link. Mianowicie zastanawiam się nad zmianą 156 SW 2.4 150KM na 159 sportwagon i mam zagwozdkę czy 1.9 150KM czy 2.4 200KM . Auto rocznik 2007-2008. Może ktoś rzetelnie podpowiedzieć który silnik wybrać? do którego tańsze części, który mniej awaryjny, jak z dynamiką w stosunku do 2,4 z 156 i spalanie..bardzo proszę o pomoc.

to kwestia gustu ktory silnik.Napewno tanszy jest 150KM 16V,a jeszcze tanszy 8V.Najmniej awaryjny 8V,pozniej razem 16V i 20 V.Najdynamiczniejszy napewno 2.4 pozniej 1.9 16 V a na koncu 8V

A takie pytanie. rozrząd jest na pasku czy na łańcuchu w jakimś silniku? nie ukrywam, że skłaniam się najbardziej ku 1.9 150Km i chciałbym o nim jak najwięcej wiedzieć. Powiedzcie jeszcze jak to wyglada w 159 z fabryczną nawigacją...w ogłoszeniach czasami jest na wyposażeniu navi fabryczna i ok bo widzę tam ekran i przyciski na kierownicy...czasami jednak sa ogłoszenia, że przyciski na kierownicy są, w opisie jest nawigacja ale jest seryjne radio bez ekranu..to wkońcu jest klima czy nie... Jest jakiś temat o całym systemie audio w 159? wiem, że jest jakiś port usb w schowku itp ale nie wiem dokładnie na co zwrócić uwagę przy kupnie i jakie to ma wszystko funkcje

Części do 2,4 potrafią być 2-3x droższe niż do 1,9 (oczywiście nie wszystkie). Ale ostatnio przerabiałem temat hamulców (które w 2,4 są większe) i cena jest powiedzmy 1,5 - 2x w stosunku do 1,9. Co do dynamiki... cóż :) jak Cię stać to bierz 2,4. Ze względu też na większą kulturę pracy.

Seryjnej navi nie mam, ale podobno to porażka, miałem przekładać u siebie ale dałem sobie spokój. Navi jest tylko w radiach z dużym wyświetlaczem, przyciski na kierownicy sterują też zwykłym radiem. Port USB jest tylko w wersjach auta z blue&me (chyba montowali po 2007 r ale pewny nie jestem)

lobcio mylisz sie jest jeszcze navi bez duzego wyswietlacza-dziala na zasadzie strzalek i komunikatow glosowych na wyswietlaczu pomiedzy zegarami.Odnosnie rozrzadu to w dieslach wszystkie sa na pasku.Benzyna chyba 2.2 i 3.2 sa na lancuchu ale nie jestem pewien.Niech ktsmnie porawi jak sie myle.W schowku masz port usb czyli Blue&Me.U mnie nie dziala ale i tak nie kozystam wiec mam to gdzies.To jest m.in.system glosnomowiacy do tel.oraz mozesz sobie wpiac mapy do navi lub mp.3.

Indy, dzięki za bogaty opis "czerwonego". Tyle mi wystarczy, że odpuścić sobie oglądanie.

no wlasnie nie bylem pewien wiec nie pisalem bo nie lubie pisac o czyms czego nie wiem.Ale z tego co slyszalem to sa jakies problemy z tymi lancuchami

Witam!
Przeglądam strona za strona i nic nie znalazłem o 2.2 JTS
Czy ten silnik to naprawdę taki niewypał? Znalazłem http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-2-jts-185-km-bezwypadkowy-C25101428.html!
Czy jest na forum użytkownik alfy z tym silnikiem? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Słyszałem o łańcuchach i nagarze. Czy na podstawowym przeglądzie jestem w stanie określić czy coś jest nie tak. Proszę o sprawdzenie podanego na aukcji VIN.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót