[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Hej,

Potrzebuje Waszej pomocy.
Znalazłem Alfe 159 1.9 8v 120KM w sedanie.
2006 rok, 220k przebieg.
Maska jest cała w białych kropkach, sprzedający twierdzi że była źle pomalowana maska (za poprzedniego właściciela, nie wie czemu malowana).
Do tego maska przy reflektorach na rogu wgnieciona, babka walnela na parkingu.
Szybę obecny właściciel też wymieniał przednią, od kamienia, jest na szybie napis "gwarancja montażu" itp Więc może nie było fuszerki.
Reszta szyb oryginał.

Rok temu robiony dwumas i rozrząd.
W tym roku tarcze i klocki oraz amortyzatory przód.

Do zrobienia będzie ta maska (zastanawiam się czy zamiast malowania i prostowania, nie kupić całej maski), przełącznik szyb kierowcy, jakieś mankamenty typu rączka od schowka, znaczek na klapie itp.
Pozdzierany też jest panel przy radio i zegarach, jaki jest koszt polerki/malowania czegoś takiego? Robi się to ?

Do tego linka hamulca urwana Ale gość daje, jedynie sobie założyć.

No i co ważne, świeci się dpf po odpaleniu przez jakiś czas. Trzeba będzie czyścić? Jaki mniej więcej koszt?

W środku jasna tapicerka, materiał, klimatronik.

Ile mogę dac za takie coś maks żeby się opłacało? Co może wyskoczyć z ważnych rzeczy, po za dwumasą i rozrządem? Auto nie kopci, pali od razu, obroty równiutkie.

Jest zaniedbana, ale może jakbyś coś włożyć to by coś z tego było.
Podpowiedzcie

Ile mogę dac za takie coś maks żeby się opłacało? Co może wyskoczyć z ważnych rzeczy, po za dwumasą i rozrządem?
Wahacze przednie, górny przewód wspomagania, turbina, sprężarka klimy, DPF, EGR, klapy wirowe itp. itd. To 13-letni, używany samochód o nieznanej historii serwisowej (tak domniemam z Twojego posta).

Moim zdaniem zamiast szukać taniej sztuki i potem do niej dokładać, lepiej znaleźć sztukę zadbaną i od razu jeździć i się cieszyć.

Tylko jaka gwarancja że wersja igła nie będzie wymagała wkładu finansowego? Ja słyszałem już setki razy, że samochód w idealnym stanie, a później litania rzeczy do zrobienia.

Wniosek - każdy samochód należy traktować indywidualnie. Nie ma reguły.

Tylko jaka gwarancja że wersja igła nie będzie wymagała wkładu finansowego? Ja słyszałem już setki razy, że samochód w idealnym stanie, a później litania rzeczy do zrobienia.

Solidna sciezka diagnostyczna i w 90% wiesz co auto boli. Poza tym lepiej sprawdz ceny w miare solidnego serwisu 159. Te auta nie sa tanie w naprawach.

Wahacze przednie, górny przewód wspomagania, turbina, sprężarka klimy, DPF, EGR, klapy wirowe itp. itd. To 13-letni, używany samochód o nieznanej historii serwisowej (tak domniemam z Twojego posta).

Moim zdaniem zamiast szukać taniej sztuki i potem do niej dokładać, lepiej znaleźć sztukę zadbaną i od razu jeździć i się cieszyć.
DPF zakładam że będzie do roboty- jaki koszt wyczyszczenia? Ew lepiej usunąć?
Klap wirowych 8v nie ma.
Klima działa elegancko.

Zadzwoniłem teraz jeszcze po vin i datę 1 rej, sprawdziłem w bazie, przebieg itp wszystko wygląda na legit.

Zaraz dodam jeszcze vin w odpowiednim temacie do sprawdzenia.

Jak sprawdzić czy egr nie daje jakichś oznak że coś może być nie tak ? Tak samo z pozostałymi elementami które wypisałeś - można jakoś rozpoznać początki końca?

Na początek miałbym 4 tys zl żeby włożyć, a nawet jakby trzeba było to wtedy się zbliże do średnich cen rynkowych. Później ew. dokładać

Jeśli widzisz świeże faktury na wymianę pewnych rzeczy, to z 99% prawdopodobieństwem możesz zakładać, że te rzeczy nie będą do zrobienia.
Przed litanią rzeczy możesz się uchronić, sprawdzając samochód na kanale i na ścieżce w SKP.

Nie da się ukryć, że tania sztuka jest tania z jakiegoś powodu. Najczęściej ma wypadkową przeszłość albo jakieś bieżące bolączki i rzeczy do natychmiastowej wymiany.

Oczywiście.

Jeśli widzisz świeże faktury na wymianę pewnych rzeczy, to z 99% prawdopodobieństwem możesz zakładać, że te rzeczy nie będą do zrobienia.
Przed litanią rzeczy możesz się uchronić, sprawdzając samochód na kanale i na ścieżce w SKP.
Szukałem już SKP dzisiaj.
Ze sprzedającym jestem umówiony dopiero za parę dni bo on normalnie dostępny jest ok. 20 (nawet ostatnio tak się widzieliśmy) i czekam na następny weekend żeby był dostępny za dnia.
Sztukę mam zarezerwowaną i już uzgodnione, że odwiedzimy SKP - oczywiście nie tą, którą wskaże sprzedający :)

Na fotkach wygląda przyzwoicie. W oczy rzuca się brak przycisków na kierownicy, zaparowana lampa tylna lewa i niefabryczne radio ;) Fajny kolor i felgi.
Uwagę należy zwracać na wszystko :)

Brałem pod uwagę, przebieg mnie odstraszył i z 4 oglądanych jedynie tej nie sprawdzałem w raporcie VIN ( tak bym się podzielił ). Mój wybór padł na czerwoną z Krakowa, chyba wciąż jest na OtoMoto ( 12.09.2019)

Przyglądnij się kokpitowi będąc na miejscu. Jest strasznie pomarszczony. Najlepiej, gdybyś miał do porównania nienaprawiany samochód z pewną deską.

Byłeś, oglądałeś na żywca?

Jeszcze nie widziałem jej na żywo. Pierwsze chciałbym zebrać jakieś informacje odnośnie tego modelu z automatyczną skrzynią.

Cześć, potrzebuję Waszej rady lub opinii. Mam możliwość kupna Alfy 159 sedan z 1.9 jtdm 150KM, manualna skrzynia biegów. Samochód wydaje się być zaufany i w dobrym stanie, ale mam wiedzę o paru mankamentach:
- do zrobienia jest czujnik położenia sprzęgła oraz prawdopodobnie wiązka czujników parkowania, które raz działają, a raz nie - ile to może kosztować?
- samochód ma niewiele ponad 200 tyś przebiegu i nie robiona była jeszcze dwumasa ani sprzęgło. Podobno około 15 tyś km temu, przy robieniu wysprzęglika, mechanik oszacował, że sprzęgło i dwumasa jeszcze nie potrzebują wymiany. Czy można jakoś samemu ocenić potencjalne zużycie dwumasy? Na przykład podczas jazdy, postoju?
- dwumasa podobno na mrozie czasem hałasuje - jakie mogą tego być przyczyny? Co to może zwiastować?
Byłbym wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i wskazówki dot. powyższych mankamentów. Rzecz jasna przed zakupem udałbym się na jakąś stację diagnostyczną, ale wiem, że prawdopodobnie nie wszystko da się tam sprawdzić.
Z góry dzięki za odpowiedzi!

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9jtd-150km-16v-z-niemiec-alu17-wzorowa-ID6Ctf2N.html?

Co sądzicie? Trochę uboga wersja i chyba przedlift(?), ale znajomy był oglądać na żywo i podobno bardzo ładnie utrzymana, silnik pracuje ok, zawieszenie też.
Mam dylemat czy brać i potem ubolewać nad brakiem lepszej wersji czy nie wybrzydzać i brać jak zadbana. Poszukuje 159 już od jakiegoś miesiąca i bardzo ciężko znaleźć coś w dobrym stanie i w fajnym wyposażeniu...

Dzięki pomocy na forum z vinu udało się wyciągnąć:
Ostatni wpis w ASO jest na 36166km, a 1.3.2011 było 61442km
więc nie wiem czy aktualny przebieg(146 994 km) jest realny

Witam.Potrzebuje Waszych opinii i porad bo wpadła mi w oko ładna Brera i co o niej sądzicie:
https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo-brera-pocecam-wersja-ti-po-tuningu-CID5-IDAUus3.html
Mam też blisko do 15 ale czy to na pewno jest ta wersja co pisze sprzedający proszę o opinie:
https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-ti-nawigacja-skora-alu-19-CID5-IDB3CaD.html
Proszę Was napiszcie coś o tych dwóch autach czy warto jechać czy sobie darować i poszukiwać dalej.A szukam fajnej Alfy 159/Brera/Gulietta już ładnych kilka miesięcy.Może ktoś z forum mam do sprzedania to jestem zainteresowany.Pozdrawiam serdecznie i czekam na jakieś info.

Amortyzatory
Powrót