Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
W tej chwili to nie ma większego znaczenia. Skup się na stanie technicznym i wyposażeniu, ponieważ stan obecny kilkunastoletniego auta zależy w głównej mierze od tego, jak było szanowane przez poprzednich właścicieli.Hej, czy warto Waszym zdaniem kupować teraz Alfę 159 z roczników 2006-2007? Z tego co czytałem to róznice po faceliftingu nie są aż tak znaczne, a wybór tych starszych roczników z silnikiem 2.4 jest zdecydowanie większy.
Wytłumienie nadmiernych wibracji jest bardzo istotne. W większości nowoczesnych samochodów stosuje się w tym celu dwumasowe koło zamachowe. Powszechnym zastosowaniem cieszą się również koła pasowe z tłumikiem drgań (TVD). Koła te są kołami wału korbowego z elementem gumowym pomiędzy dwoma częściami metalowymi (Zdj. 1).
Też bym wolał 2,4 ale żeby dorwać zadbana i w automacie trzeba minimum 25 tys miec.... Zna ktoś ta może https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-top-design-CID5-IDANT96.htmlJa mam 1.9 JTDm 8V + dodatkowe 70-80 kg car audio w samochodzie i jakoś tam sobie jeżdżę i nie narzekamWiadomo, że najszybszy na drodze nie jestem, ale to by było trudno jakąkolwiek 159... Mam też drugi samochód sporo powyżej 200 KM w turbo benzynie, jeździ się nim po prostu przyjemniej. Ale niekoniecznie szybciej. Jeżeli wchodziłbym w diesla to w 2.4 koniecznie w automacie, ale nie ze względu na szybkość, po prostu kultura pracy inna. Co do ceny z ogłoszenia, to tyle to jest obecnie warte na naszym rynku wtórnym. To przecież 11 letni samochód w podstawowej wersji.
Wcale nie wymienił tak dużo, ja przez rok wymieniłem w 1.9 8v: hamulce przód/tył, rozrzad, turbo, termostat, skrzynia robiona, wtryski, pompa cr, map sensor, overbost, pompa wspomagania, zbiorniczek, linki recznego, pompa w baku, opony zima/lato, wahacze górne. Reszty nie pamiętam. W dniu zakupu większość usterek była nie do wykrycia a dałem 20tys. Już nie wspomnę o tym że samochód ma swoje wady, zabezpieczyłem progi od wewnątrz. Niestety tylna część progu w każdej 159 wcześniej czy później zgnije
Po takim opisie to ja bym 159 nie kupił.Wspomaganie, korozją progów od wewnątrz, sanki, kiepski lakier, dziwnie klikajacy pedał sprzęgła, nietrwałe krzyżaki przegubów wewnętrznych, dziwne dźwięki z deski rozdzielczej, skrzypienie z zawieszenia, zawieszenie nie toleruje praktycznie rządnych zamiennikow, pękające tylne sprężyny, 8v 1.9 jtdm bez separatora odmy paskudzi przepustnice, turbo i jego okolice. skrzynia m32 wiadomo pomimo, że to wynalazek opla jest bardzo nie trwała i mało precyzyjna. Sama wymiana wielu części również nie należy jest bardzo czasochłonna np linki recznego. Jazda w nocy nie jest rewelacyjna, światła przednie z dobrymi żarówkami świeca jeszcze znośnie ale cofania to tak jakby ich nie było. Samochód jest mało zwrotny,
Dokładnie moje bylo bardzo zadbane, oryginalne 170 tys przebiegu. Skrzynia zrobiona była a jak się okazało wytrzymała trochę ponad rok. Dużo zależy na jakich mechaników auto trafi. A jak wiadomo większość robi albo po kosztach albo niedbale i efekty są takie jakie są. Ale ogólnie samochód ma dużo typowych przypadłości. Wspomaganie, korozją progów od wewnątrz, sanki, kiepski lakier, dziwnie klikajacy pedał sprzęgła, nietrwałe krzyżaki przegubów wewnętrznych, dziwne dźwięki z deski rozdzielczej, skrzypienie z zawieszenia, zawieszenie nie toleruje praktycznie żadnych zamiennikow, pękające tylne sprężyny. 8v 1.9 jtdm bez separatora odmy paskudzi przepustnice, turbo i jego okolice. Skrzynia m32 wiadomo. Pomimo, że to wynalazek opla jest bardzo nie trwała i mało precyzyjna. Sama wymiana wielu części również nie jest bez problemowa, jest bardzo czasochłonna np linki recznego. Jazda w nocy nie jest rewelacyjna, światła przednie z dobrymi żarówkami świeca jeszcze znośnie ale cofania to tak jakby ich nie było. Samochód jest mało zwrotny, w porównaniu do auto a4 B7 promień skrętu to porażka.
- - - Updated - - -
A tak ogólnie ciężko jest przez zakupem wszystko prześwietlić, szczególnie jak awarie wychodzą co dwa tygodnie jak u mnie. Dlatego następnym razem wybrałbym tanszy byle nie powypadkowy. Przebieg również nie jest wyznacznikiem jak kolega wyżej pisał bo czasami faktycznie samochód który robi trasy, dobrymi drogami i jest serwisowany a ma 300 tys będzie w dużo lepszym stanie od tego co ma 100 tys i nikt nic nie robił albo robi u Jasia w garażu byle bylo