• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9jtd-150km-16v-z-niemiec-alu17-wzorowa-ID6Ctf2N.html?

Co sądzicie? Trochę uboga wersja i chyba przedlift(?), ale znajomy był oglądać na żywo i podobno bardzo ładnie utrzymana, silnik pracuje ok, zawieszenie też.
Mam dylemat czy brać i potem ubolewać nad brakiem lepszej wersji czy nie wybrzydzać i brać jak zadbana. Poszukuje 159 już od jakiegoś miesiąca i bardzo ciężko znaleźć coś w dobrym stanie i w fajnym wyposażeniu...

Dzięki pomocy na forum z vinu udało się wyciągnąć:
Ostatni wpis w ASO jest na 36166km, a 1.3.2011 było 61442km
więc nie wiem czy aktualny przebieg(146 994 km) jest realny

Najpierw 20 tys. km rocznie do 2011, a potem średnio ok. 11 tys. km rocznie. Coś może być na rzeczy, ale niekoniecznie.
Wersja wyposażenia bez szału, standardowy standard. Mnie osobiście w tym ogłoszeniu odpychają bardzo zniszczone kluczyki związane opaską zaciskową ;)

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9jtd-150km-16v-z-niemiec-alu17-wzorowa-ID6Ctf2N.html?

Co sądzicie? Trochę uboga wersja i chyba przedlift(?), ale znajomy był oglądać na żywo i podobno bardzo ładnie utrzymana, silnik pracuje ok, zawieszenie też.
Mam dylemat czy brać i potem ubolewać nad brakiem lepszej wersji czy nie wybrzydzać i brać jak zadbana. Poszukuje 159 już od jakiegoś miesiąca i bardzo ciężko znaleźć coś w dobrym stanie i w fajnym wyposażeniu...

Dzięki pomocy na forum z vinu udało się wyciągnąć:
Ostatni wpis w ASO jest na 36166km, a 1.3.2011 było 61442km
więc nie wiem czy aktualny przebieg(146 994 km) jest realny

Do Niemiec to ona trafiła z Hiszpanii.

Najpierw 20 tys. km rocznie do 2011, a potem średnio ok. 11 tys. km rocznie. Coś może być na rzeczy, ale niekoniecznie.
Wersja wyposażenia bez szału, standardowy standard. Mnie osobiście w tym ogłoszeniu odpychają bardzo zniszczone kluczyki związane opaską zaciskową ;)

A mnie spasowanie zderzaka z błotnikiem :confused:

Więcej zdjęć, m.in. ze środka, podpytaj, gdzie ją kupił, czy przypadkiem nie w Proszowicach. Poszukam zdjęć sprzed trzech lat, gdy szukałem swojej, bo ona coś mi wygląda znajomo.

Witam niewiem czy w dobrym dziale pisze, pytanko odnosnie Alfy 159 z rynku belgijskiego , jestem sklonny po 5 latach uzytkowania 7mki przesiasc sie do 159, chodzi mi o silnik 1.9 136km czy to ten sam silnik co wersja 150konna i posiada ta sama skrzynie ,czy siedzi tam c635 i jaka jest jeszcze roznica odnosnie wersji 2.0 136km.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Witam niewiem czy w dobrym dziale pisze, pytanko odnosnie Alfy 159 z rynku belgijskiego , jestem sklonny po 5 latach uzytkowania 7mki przesiasc sie do 159, chodzi mi o silnik 1.9 136km czy to ten sam silnik co wersja 150konna i posiada ta sama skrzynie ,czy siedzi tam c635 i jaka jest jeszcze roznica odnosnie wersji 2.0 136km.

Czy oby na pewno jest tam silnik 1.9 150KM zdławiony na 136KM. Daj VIN.

Ostatnia edycja:
Czy oby na pewno jest tam silnik 1.9 150KM zdławiony na 136KM. Daj VIN.
Sprzedawca nie podal vin-u , dla mnie juz wszystko jasne chodzilo mi bardziej o to, czy w tym silniku siedzi slawna skrzynia m32 a skoro tak jest to chyba dam sobie spokoj bo troche sie jej obawiam choc moze na wyrost

zdecydowanie na wyrost się obawiasz. temat jest dobrze opisany, naprawa niespecjalnie droga i wiele warsztatów potrafi naprawić, łatwo zweryfikować przy zakupie jak w skrzyni nie wyją łożyska, to zalewasz świeży olej do pełna i po problemie.

Sprzedawca nie podal vin-u , dla mnie juz wszystko jasne chodzilo mi bardziej o to, czy w tym silniku siedzi slawna skrzynia m32 a skoro tak jest to chyba dam sobie spokoj bo troche sie jej obawiam choc moze na wyrost

Jest opcja, że opisał 2.0 jako 1.9, bo o wiele więcej takich występowało i obawy ze skrzynią odpadają. Który rok?

Witam, prosiłbym o ocenę tego samochodu. Ogłoszenie już nieaktualne ale samochód dalej stoi - dzwoniłem do właściciela - co może coś znaczyć ale nie koniecznie.

Przyznam że mam problem, bo chcę mieć czarne 159, sedan, z czerwonymi skórami, i tyle. Nie potrafiłem nigdy iść na kompromisy w tych kwestiach, więc nawet inny kolor skór nie wchodzi w grę ;)

Dużo tego nie lata, a ten model jest praktycznie jedynym po który nie musiałabym jechać przez pół kraju.

VIN:ZAR93900007154768

Edit: nie mogę wrzucać linków bo to mój pierwszy post, ale po zgooglowaniu numeru VIN pojawia się - to nieaktualne już - ogłoszenie z otomoto. Jakby jakaś dobra duszyczka w odpowiedzi by wrzuciła link do ogłoszenia, to będe poważnie wdzięczny.

Ostatnia edycja:
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-ID6Cc2iF.html#gallery-open
1. to przedlift, czyli produkcja max 2007r.
2. to pęknięcie na dachu - sprawdź to dobrze miernikiem, bo dziwnie to wygląda, zresztą po zdjęciu ciężko określić czy to ma rozmiar 3-4cm, czy 20cm.
3. obejrzyj dobrze progi bo mam wrażenie, że są w nie najlepszym stanie.
4. sprawdź, nawet "na palce" przednie koła - przednie prawe wygląda na cofnięte - ale może to złudzenie od kąta robienia zdjęcia
do tego kilka detali - źle spasowany przedni zderzak, brak aluminiowej listewki progowej w drzwiach kierowcy, odpryski na dekorze aluminiowym na kierownicy (ktoś gryzł kierownicę w korkach???), wystający welur z pod konsoli środkowej w nogach pasażera...

jeśli głównym wymaganiem jest czarny sedan w czerwonych skórach, to za dużego wyboru mieć nie będziesz. Ale może rozważ kupienie po prostu czarnego sedana w dobrym stanie, i jak koniecznie chcesz mieć czerwone skóry, to kup czerwone wnętrze i przełóż. koszt w granicach 1000zł.

Ostatnia edycja:
Witam, prosiłbym o ocenę tego samochodu. Ogłoszenie już nieaktualne ale samochód dalej stoi - dzwoniłem do właściciela - co może coś znaczyć ale nie koniecznie.

Przyznam że mam problem, bo chcę mieć czarne 159, sedan, z czerwonymi skórami, i tyle. Nie potrafiłem nigdy iść na kompromisy w tych kwestiach, więc nawet inny kolor skór nie wchodzi w grę ;)

Dużo tego nie lata, a ten model jest praktycznie jedynym po który nie musiałabym jechać przez pół kraju.

VIN: ZAR93900007154768

Produkcja 21.11.2007, ostatni wpis w ASO jest na 41294km i szkody do weryfikacji.

VIN:ZAR93900007154768

Edit: nie mogę wrzucać linków bo to mój pierwszy post, ale po zgooglowaniu numeru VIN pojawia się - to nieaktualne już - ogłoszenie z otomoto. Jakby jakaś dobra duszyczka w odpowiedzi by wrzuciła link do ogłoszenia, to będe poważnie wdzięczny.
Ogólnie auto wygląda na dość zmęczone, problem jest jeszcze z halogenami, strasznie zniszczone odbłyśniki albo nawet brak szkła.

Amortyzatory
Powrót