• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

A co do tego wycieku to bać się? Czytałem parę tematów o tym, że zdarza się, ale jeżeli właściciel przez 3 lata nie miał takich dolegliwości i zaczęło się to dziać podczas "zastania samochodu" (użytkowany sporadycznie) od paru miesięcy, to chyba nie ma czego się bać co? :D

Cześć, może ktoś powiedzieć coś na temat tych dwóch egzemplarzy ?

h ttp://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-sedan-2-4-220-km-jtdm-warto-ID6yvHK5.html

h ttp://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-159-zadbana-super-wyposazenie-2-4jtdm-nowe-turbo-doinwestowana-ID6yzYZj.html

Wielkie dzięki :)

Witam! Czy ktoś mający 159 1.8 MPI może napisać jak spisuje się ten "niealfowski" silniczek?

Cześć, zostawiam do rozważenia moją Alfę, numer otomoto 6006863797
dodatkowo auto będzie miało na dniach wycięte klapy wirowe i wymieniony olej u Pablo.

Hej! Bardzo ładnie się prezentuje, tylko musiałbym się przekonać do diesla i automatu... nie wiem czy bym dał radę:P

Cześć. Wpadłem trochę z obiegu forum ostatnimi czasy. Próbowałem przez wyszukiwarkę, ale bez efektów. Szukam wątku odnośnie 1.75 tbi - ogólny opis użytkowania, wady/zalety w stosunku do JTSów. Jeżdżę obecnie 2.2 JTS w Niemczech i z koncem roku przenoszę się z powrotem do Polski. Auto sprawuje się bardzo dobrze (cały mechanizmu łańcucha rozrządu wymieniony w tym roku), z tymże jest to sedan a mi powiększyła się rodzina i skłaniam się ku sportwagonowi. Ponadto wolałbym nie płacić akcyzy :) Będę wdzięczny na przekierowanie mnie na konkretny wątek. Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Czarek

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Cześć. Wpadłem trochę z obiegu forum ostatnimi czasy. Próbowałem przez wyszukiwarkę, ale bez efektów. Szukam wątku odnośnie 1.75 tbi - ogólny opis użytkowania, wady/zalety w stosunku do JTSów. Jeżdżę obecnie 2.2 JTS w Niemczech i z koncem roku przenoszę się z powrotem do Polski. Auto sprawuje się bardzo dobrze (cały mechanizmu łańcucha rozrządu wymieniony w tym roku), z tymże jest to sedan a mi powiększyła się rodzina i skłaniam się ku sportwagonowi. Ponadto wolałbym nie płacić akcyzy :) Będę wdzięczny na przekierowanie mnie na konkretny wątek. Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Czarek

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Alfa 159 TBI

Czyli skrzynia albo sprzęgło do roboty 3000 zł.

no i trafiłeś :D skrzynia do roboty :) ale łożyska z tyłu i cała reszta auta ok.Opony miały winę. Za tak śmieszne pieniądze było warto bo auto po za skrzynią która wyskoczyła dopiero teraz jest w szyku. Ale poszukuje jeszcze jednej alfy, tym razem do kuzyna :)

Chciałbym powitać wszystkich serdecznie na forum. Od dłuższego czasu śledzę forum, a od pół roku szukam nowej Alfy. Do tej pory byłem nastawiony na Julkę, ale po poszukiwaniach bez sukcesu, skłaniam się do 159 z końcówki produkcji. Proszę o radę, co myślicie poniższych egzemplarzach?
nr ogłoszeń:
1) otomoto 6007008395 (biała) - sprowadzona z Francji, komis kupiona na jakiejś aukcji podobno

2) htt p://allegro.pl/show_item.php?item=6559558851#dc7d2e279d

Ta druga pozycja ma dość spory przebieg. Czy to dużo dla tych silników? Ile kosztuje wymiana rozrządu? Ile kosztuje dwumasa, turbina?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

1) otomoto 6007008395 (biała) - sprowadzona z Francji, komis kupiona na jakiejś aukcji podobno
Widziałem ją w Ostrowie:
Minusy: czysta książka serwisowa, wyciek po prawej stronie głowicy, przedni zderzak popękany, tylny różni się delikatnie kolorem
Plusy: środek ładnie utrzymany, lakier raczej fabryczny (110-130)
Stan lakieru ciężko było ocenić bo auto było brudne.

Widziałem ją w Ostrowie:
Minusy: czysta książka serwisowa, wyciek po prawej stronie głowicy, przedni zderzak popękany, tylny różni się delikatnie kolorem
Plusy: środek ładnie utrzymany, lakier raczej fabryczny (110-130)
Stan lakieru ciężko było ocenić bo auto było brudne.

gpv, dziękuję za odpowiedź. Przymierzałeś się do zakupu? Rozumiem, że odpuściłeś? To chyba trochę dziwne, że czysta książka, prawda? Przebieg może być kręcony...
Wyciek po prawej stronie głowicy to zwiastun poważnej awarii? Jak rozumiem, pewnie był by do wymiany rozrząd, jakiego rzędu to są koszty?
Ta cena jest jednak dość niska... Mając na uwadze, że Handlarz musi coś zarobić, to pewnie zapłacił za nią ok 7000 EUR, a egzemplarze z tego roku chodzą tam po 10-12 kEUR...
Myślisz, że warto kupić ten samochód i przebieg wydaje się autentyczny?

Nie kupiłem bo raz że szukam raczej 2.4 a dwa że było dla mnie za drogie a trzy ten biały zrobił na mnie średnie wrażenie.
Co do wycieku to oglądałem już raz 2.0 http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/146151-pocenie_gory_2_0_jtdm.html i też miało w tym miejscu wyciek, sprzedawca ma na miejscu warsztat więc pewnie jak byś był zainteresowany to powinni naprawić.
Rozrząd to nie jest duży koszt, podobny do naszego TS.
Przebieg nie wiem czy był "poprawiony" ale w swojej 147 nie widzę różnicy w środku teraz jak ma 200k do stanu sprzed 5 lat jak miała niewiele ponad 100k... zdobądź VIN i sprawdź np w autoDNA (może będzie francuski przebieg z licytacji) oraz napisz tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/68540-prosba_sprawdzenie_nr_vin-574.html (w ASO powinny być dane z okresu gwarancji).
Nie powiem czy warto kupić.. w Ostrowie masz przyzwoite ASO Polcar (przynajmniej takie było 10 lat temu jak tam Fiata serwisowałem) i na pewno auto trzeba sprawdzić bo moje rejony (Ostrów,Pleszew,Ostrzeszów,Kępno,Gniezno ...) pełne są kombinatorów.

Ostatnia edycja:
Witam, co sądzicie o tej Alfie? Na otomoto id ogłoszenia 6008198269
Z tego co kojarzę już 3 raz jest na portalu, wyjsciowo chyba było 30k pln, póki co nikt nie wciągnął, zastanawiam się czemu. Z góry dzięki za pomoc.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Kolego nie wiem czy zglebiles temat tego silnika zdajesz sobie sprawe jaki jest koszt wymiany rozrzadu? Bo ja nie sprawdzilem i kupilem taka co sie okazlo przebieg ponoc oryg. 142 tys rozrzad do wymainy koszt 6000 tys z wymaina olejow 6700zl przejechalem 3tys km i niestety padla pompa smarowania przy 200 km/h silnik do wymainy koszt 11 tys... zastanow sie czy stac Cie na ten silnik bo ja sie przeliczylem.. spalanie trasa 150-160 ok 12.5 litra cykl mieszany ok 13-14... (pierwsze co pytal bym o rozrzad) terz bym wybral diesla 2.4 ale to madry czlowiek po szkodzie.

Akurat spalania jestem świadomy i to nie jest problem. A rozrząd faktycznie, bolesna rzecz jeżeli okaże się bublem. Będę musiał dokładnie wypytac sprzedającego zanim się pofatyguje. Szukam raczej benzyny, choć diesla nie wykluczam

Z tego co sie zorientowalem to normlanie po 120 tys powinien byc wymieniony ale moge sie mylic.. ale lepiej dokladnie sprawdz. Spalanie to wiadomo to trzeba sie z tym liczyc. Chodzilo mi bardziej o koszty eksploatacji..

Liczę się z tym, dlatego chcę wszystko dokładnie sprawdzić. Ale muszę wiedzieć na co zwrócić dokładniej uwagę. Zastanawia mnie też żywotność napędu

Ktoś coś może widzi więcej na zdjęciach niż ja, może ktoś oglądał ?
otomoto ID: 6008120111

Amortyzatory
Powrót