• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Troszkę nietypowe pytanie mam, w 159 oryginalne szyby przyciemnione zmieniłem klapę lecz w niej jest szyba bez przyciemnienia , orientuje się ktoś o jakiej przepuszczalności światła kupić folię by się nie różniła z pozostałymi bocznymi ?

Przełóż szybę w zakładzie specjalizującym się w takich sprawach.

Nie rozumiem jak to się ma do mojego pytania, potrzebuje kupić folię, nie przekładać szybę

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Chcesz mieć identycznie jak przed wymianą klapy - przełóż szybę. Mesque dobrze prawi.

Witam :)

To w zasadzie mój pierwszy post na tym forum. Do tej pory jedynie czytałem i oglądałem. Poszukuję 159 na pierwsze auto w rodzinie i zacząłem już oglądanie modeli na żywo, jednak nie wszędzie jest blisko i da się szybko podjechać. Stąd moje pytanie, czy ktoś już może oglądał te dwie sztuki?

ID ogłoszeń na OTO: 6069019771 (komis ANTOM z Katowic) oraz 6069526147 (Częstochowa, padło o nią pytanie w temacie z VIN, ale póki co bez odpowiedzi).

Macie może jakieś opinie/porady na ich temat?

Witam :)

To w zasadzie mój pierwszy post na tym forum. Do tej pory jedynie czytałem i oglądałem. Poszukuję 159 na pierwsze auto w rodzinie i zacząłem już oglądanie modeli na żywo, jednak nie wszędzie jest blisko i da się szybko podjechać. Stąd moje pytanie, czy ktoś już może oglądał te dwie sztuki?

ID ogłoszeń na OTO: 6069019771 (komis ANTOM z Katowic) oraz 6069526147 (Częstochowa, padło o nią pytanie w temacie z VIN, ale póki co bez odpowiedzi).

Macie może jakieś opinie/porady na ich temat?
Jeśli chodzi o tą z Katowic, to sam ją miałem na oku gdy kupowałem początkiem stycznia i była wystawiona za 26 900, teraz widocznie spadła z ceny. Niestety nie byłem jej oglądać, bo zniechęcił mnie kolega z forum, który oglądał tam inną 159, ale w sedanie (swoją drogą dalej tam stoi) i mówił, że była bardzo zaniedbana (oczywiście na zdjęciach i telefonicznie wszystko ok), więc odpuściłem sobie ten komis, bo znalazłem swoją (prawie) idealną.
Oczywiście nie zniechęcam, jeśli nie masz tam daleko, to zawsze można sprawdzić.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Cześć ! Jestem nowy na forum nie wiem jak utworzyć nowy post, poszukuje porady, przymierzam się do kupienia pierwszej swojej alfy:) mam budżet ok 25 tysięcy zależy mi w sumie na konkretnym kodelu alfą 159 2.4 Q4 polift są w sumie 3 sztuki na całym otomoto, na mobile.de tez wcale ich więcej nie ma, szukać w ogóle czy dać sobie spokój?

Możesz obejrzeć przecież. Jak sam zauważyłeś, takie egzemplarze są rzadkie, więc te wystawione mogą wymagać wkładu finansowego.

Bardziej chciałem się dowiedzieć od kogoś kto taka posiada na co zwrócić uwagę. Nie szukam w tej cenie ideału ale wiadomo, utopić 25k to niebyłoby przyjemne :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

jak w każdej 159, dodatkowo sprawdziłbym silnik pod kątem pękniętej głowicy i poczytał o usterkach wału, z tego co kojarzę ludzie pisali, że są problemy i brak części, pozostaje wcale nie tania regeneracja bądź używki z demontażu. ja przy zakupie auta w takim budżecie i wymaganiach szacował pakiet startowy na min 5tys. może nawet bliżej 10-ciu. No i przede wszystkim sprawdź, czy auto nie jest odwinięte z drzewa.

jak w każdej 159, dodatkowo sprawdziłbym silnik pod kątem pękniętej głowicy
W każdej nie ważne czy diesel czy benzyna?. Bo z tego co ja wiem to jest problem 2.4 i pojedyncze przypadki 1.9, a reszta nie ma z tym problemów.

Wał jest nienaprawialny, tj. są warsztaty specjalizujące się w regeneracji wałów. Koszt do 3000 zł. Do tego tylny dyfer, choć mocny to wiadomo że może zdarzyć się awaria. Przekładnia kątowa raczej mocna. Poza tym jak w każdym 2.4 jtdm.

Od MM Motors, więc jakiegoś przekrętu nie powinno być, tym bardziej, że Alfy sprowadza od jednego autoryzowanego dilera w Szwajcarii. Jak zwykle: najlepiej zadzwonić i popytać ;-)

Dzwoniłem, pisałem. Zarzeka sie ze stan jak nowy, prawdziwy przebieg, krótko mówiąc- IGŁA.
Wał, dyfer zawias, silnik, głowica, skrzynia. Gość powiedział ze nie rozumie moich pytań skoro widzę stan i auto ma 155 tys przejechane. Zapewnia ze jak fabryka. Koła 17 za dopłata.
Powiem tak, cena ogromna z akcyza jak za to auto, plus oczywiście pakiet startowy, który i tak musi być, a szczególnie wywalenie dpf, egr i innych rzeczy co niszczą ten samochód.
Pisałem i dzwoniłem co cinsoft, miałem dostać wycenę pakietu na start z chipem i pakietu na 300+.
Jeszcze nie doczekałem się odpowiedzi bo przez telefon nie opowiada, a na maila trzeba cierpliwie czekać.
Powiem tak, za te cene mogę mieć Bmw e61 535d w podobnym roczniki, gdzie jako rodzinne kombi bije na głowę ta alfę, ale nieważne.
Coś mnie ciągnie do tej alfy, miałem 166 2.4 collezione z chipem itd i super auto ale przód naped i powiedialem ze jak kiedyś alfa to tylko torsen 4x4.
Ta alfa nie wiem czy ma choć fotochromatyczne wsteczne lusterko, nie ma prądu w fotelach tylko grzanie. Nawet navi nie ma.
Ciężki orzech do zgryzienia.

Ostatnia edycja:
Dzwoniłem, pisałem. Zarzeka sie ze stan jak nowy, prawdziwy przebieg, krótko mówiąc- IGŁA.
Wał, dyfer zawias, silnik, głowica, skrzynia. Gość powiedział ze nie rozumie moich pytań skoro widzę stan i auto ma 155 tys przejechane. Zapewnia ze jak fabryka. Koła 17 za dopłata.
Powiem tak, cena ogromna z akcyza jak za to auto, plus oczywiście pakiet startowy, który i tak musi być, a szczególnie wywalenie dpf, egr i innych rzeczy co niszczą ten samochód.
Pisałem i dzwoniłem co cinsoft, miałem dostać wycenę pakietu na start z chipem i pakietu na 300+.
Jeszcze nie doczekałem się odpowiedzi bo przez telefon nie opowiada, a na maila trzeba cierpliwie czekać.
Powiem tak, za te cene mogę mieć Bmw e61 535d w podobnym roczniki, gdzie jako rodzinne kombi bije na głowę ta alfę, ale nieważne.
Coś mnie ciągnie do tej alfy, miałem 166 2.4 collezione z chipem itd i super auto ale przód naped i powiedialem ze jak kiedyś alfa to tylko torsen 4x4.
Ta alfa nie wiem czy ma choć fotochromatyczne wsteczne lusterko, nie ma prądu w fotelach tylko grzanie. Nawet navi nie ma.
Ciężki orzech do zgryzienia.

Cóż, z tego co obserwuję, to MM przywozi do kraju samochody w najlepszym możliwym stanie jak na ich wiek i codzienną eksploatację. Jak są wątpliwości to można zlecić jakieś autotesto lub coś podobnego i/lub dokładnie sprawdzić w ASO ze znajomym mechanikiem.

Amortyzatory
Powrót