[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Rarytasy to się sprzedają w moment po wystawieniu ogłoszenia (tak mi znikały Lexusy IS250 sprzed nosa, gdy szukałem auta jakiś czas temu).
Za (nawet taką) Alfę nikt nie chce tyle płacić i zaklinanie rzeczywistości sprowadzanymi ulepami (może to być szokujące, ale w każdej marce jest ten problem) nic tu nie da.

Ja szukałem swojej 159 to super alfa akurat sprowadził i wystawił fajną TI za cenę 38tys. Z ciekawości patrzyłem jak długo będzie się z taką sztuką "bujał" i po tygodniu już ogłoszenie było nie aktualne, także jak widać można.

(...) wystawionego do sprzedaży jako "100% bezwypadkowy, 200% prawdziwy przebieg, igła, Niemiec płakał jak sprzedawał, nie wymaga wkładu własnego". A tak naprawdę połowa tego co jest sprowadzone i wystawiane do sprzedaży w komisach nie powinno przejść badania technicznego z prawdziwego zdarzenia.

W kontekście tego co napisałeś, ciekawie wygląda treść tego ogłoszenia :)

Samochód sprowadzony.
Stan samochodu idealny.
100 % BEZWYPADKOWY
Samochód w idealnym stanie technicznym.
Nic nie stuka, nic nie piszczy, auto na wiele kilometrów bezawaryjnej jazdy.

Do tego trochę dziwią takie niezgodności np. z rokiem produkcji - 2010, nie 2011.

Rarytasy to się sprzedają w moment po wystawieniu ogłoszenia (tak mi znikały Lexusy IS250 sprzed nosa, gdy szukałem auta jakiś czas temu).
Za (nawet taką) Alfę nikt nie chce tyle płacić i zaklinanie rzeczywistości sprowadzanymi ulepami (może to być szokujące, ale w każdej marce jest ten problem) nic tu nie da.
Nieprawda. Alfy nie kupi człowiek z ulicy. Szczególnie ten, który nie ma pojęcia jak rzadkie są 2.4 Q4 Ti oraz zna opinie zasłyszane gdzieś tam. Nusi trafic się zorientowany gość, który będzie potrafił ocenić i docenić. Nie sztuka kupić ulepa.

- - - Updated - - -

Do tego trochę dziwią takie niezgodności np. z rokiem produkcji - 2010, nie 2011.
Mnie też to dziwi. Kupiłem niedawno Bravo. Prod 09/2009, 1 rej 01/2010 (z briefa) i taka też data widnieje w nowym dowodzie rejestracyjnym jako data produkcji pojazdu. Chyba dotarły do nas europejskie zwyczaje.

Mnie też to dziwi. Kupiłem niedawno Bravo. Prod 09/2009, 1 rej 01/2010 (z briefa) i taka też data widnieje w nowym dowodzie rejestracyjnym jako data produkcji pojazdu. Chyba dotarły do nas europejskie zwyczaje.

Żadne "chore zwyczaje" nie dotarły, tylko miałeś farta, że nikt tego nie zweryfikował, bo np. nie ma wprost zakodowanego roku na 10 znaku, ale coraz więcej diagnostów i WK na szczęście to weryfikuje i jest jak należy.
Natomiast ta od Superalfa była zarejestrowana w 2012r, a tacy fachowcy, chyba wiedzą co to jest Eper, żeby podawać produkcję zgodnie z prawdą...

Nieprawda. Alfy nie kupi człowiek z ulicy. Szczególnie ten, który nie ma pojęcia jak rzadkie są 2.4 Q4 Ti oraz zna opinie zasłyszane gdzieś tam. Nusi trafic się zorientowany gość, który będzie potrafił ocenić i docenić. Nie sztuka kupić ulepa.

- - - Updated - - -

A oprócz tego, że ta wersja jest stosunkowo rzadka (co samo w sobie nic a nic nie daje, a wręcz jest uciążliwością gdy coś trzeba poprawić/naprawić) to co w niej takiego super, żeby rzucać portfelem? Ten pakiet TI, którym z tego co widzę, żyje całe forum? Imo to żadne cudo (ale żeby nie było - podobnie myślę o M-pakietach w BMW, S-line w Audi itp), a na pewno nie jakiś kluczowy argument za tym żeby dopłacać. A jak się ma auto nie dla przeciętnego kowalskiego (ale nie wiem, czy fakt, że przeciętny kowalski się tego auta po prostu boi, to jest jakiś powód do dumy), to należałoby je wycenić tak, żeby warto było zaryzykować.

Niemcy mają tendencję wpisywać w papiery rok rejestracji jako rok produkcji, u mnie też tak było, ale jak sprzedawałem to wpisałem datę z EPERa.

Takie coś jak to S5 powinno z miejsca wypadku trafiać prosto na złom, albo mieć gdzieś VIN zarejestrowany jako "nigdy więcej do ponownej rejestracji".

Witam.
Szukam godziwego zastępstwa dla mojej 147 jako że 159 szeptała do mnie już od dłuższego czasu.
Czy ktoś może jest zaznajomiony z poniższymi modelami:

ID: 6071677211
VIN: ZAR93900007264337

ID: 6071701176
VIN: ZAR93900007274143

Z góry dziękuje za pomoc.

Nie ważne Bella w garażu.

Ostatnia edycja:
Witam,
Szukam od pewnego czasu 159, jednak w mojej okolicy praktycznie ich nie ma. Pojawiła się jednak kawałek dalej. Może był ktoś ją oglądać? Wie coś o niej?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-150km-navi-skora-ID6Cv019.html

Witam,
Szukam od pewnego czasu 159, jednak w mojej okolicy praktycznie ich nie ma. Pojawiła się jednak kawałek dalej. Może był ktoś ją oglądać? Wie coś o niej?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-150km-navi-skora-ID6Cv019.html

Ostatni wpis w ASO jest na 88587km i moim zdaniem drogo, zwłaszcza biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku, a potwierdzeniem może być fakt, że próbuje ją sprzedać od września.

Nie wiem czy jeszcze aktualna ale wydaje się ciekawy egzemplarz i cena pozwala na doinwestowanie w razie potrzeby :)
Grupa fb Alfaholicy.org - GIEŁDA

159_fb.jpg

Nie wiem czy jeszcze aktualna ale wydaje się ciekawy egzemplarz i cena pozwala na doinwestowanie w razie potrzeby :)
Grupa fb Alfaholicy.org - GIEŁDA

Pokaż załącznik 268095

Tylko chodzi o to, że mi tylko sedan w głowie..

- - - Updated - - -

Kwestia czy problemem jest tylko cena czy jednak inne powody.

Tego dowiem się już tylko na miejscu(chyba)
Wiadomo, że niektórych rzeczy nie da się sprawdzić

Co sądzicie o 2.2 jts w 159?
Jeśli olej był wymieniany co 12tys. (Półsyntetyk) to będzie okej? Na co zwrócić szczególną uwagę podczas oglądania auta? Rozchodzi się o tą sztukę.

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-2-jts-185km-czarny-sufit-af18-sedan-stan-bdb-serwis-polecam-ID6CDTm5.html
Co sądzicie?

Co sądzicie o 2.2 jts w 159?
Jeśli olej był wymieniany co 12tys. (Półsyntetyk) to będzie okej? Na co zwrócić szczególną uwagę podczas oglądania auta? Rozchodzi się o tą sztukę.

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-2-jts-185km-czarny-sufit-af18-sedan-stan-bdb-serwis-polecam-ID6CDTm5.html
Co sądzicie?

Pod tym VINEM jest SW 1.9D, a chętnego na nią nie ma od listopada 2019

Witam! Po latach przerwy planuję wrócić do Alfy:)
Zastanawiam się nad egzemplarzem z otomoto. ID 6072071027
Czy może ktoś oglądał na żywo to autko? Albo wypytywał o nie telefonicznie?
Nie mam pewności co do pakietu TI w tym egzemplarzu. Czytałem temat na forum czym się charakteryzuje pakiet TI w Alfie 159 i ten egzemplarz wszystkich wymienionych składowych nie posiada. Z innego źródła dowiedziałem się, że pakiet TI wcale nie musi mieć na przykład listew progowych. "Wątpliwy" pakiet TI miał być kartą przetargową w negocjacjach ceny ale nie mam pewności czy faktycznie jest "wątpliwy".
Autko niestety miałoby służyć do dojazdów do pracy(30km w jedną stronę) i wyjazdów wakacyjnych(jak już będzie można) a nie kupię za przeproszeniem golfa bo auto bez serducha to nie auto...
Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

Amortyzatory
Powrót