• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Zastanawiające jest to, że w ogłoszeniu nic wzmianki o przeszłości autka nie ma. A już "TAK" w formularzu przy bezwypadkowości samochodu rysuje autka.pl w niezbyt korzystnym świetle :(
Ponieważ pojęcie wypadkowości samochodu nie zostało nigdzie sprecyzowane, dlatego handlarze twierdzą, że bezwypadkowe auto to takie, w którym w czasie zdarzenia nikt nie odniósł poważniejszych obrażeń (wypadek > kolizja). Popularne portale aukcyjne powinny wprowadzić parametr "kolizja". I wtedy Ci najbardziej marudni kupowaliby auto latami, bo kupienie ciekawego samochodu, który ma 10 lat i nie miał żadnej kolizji to jak znaleźć sprowadzanego Passata z niekręconym licznikiem...

- - - Updated - - -

Myślisz że ten fakt sprawia ,aby odpuścić i dać sobie z nią spokój czy nie zwracać na to aż tak uwagi ?
A serwis w ASO czego jest wyznacznikiem?
Liczy się chyba stan techniczny pojazdu.

Uważam że za 40 tys powinno być auto nie tknięte a to nie jest warte więcej jak 27 max 30 tys. Kierownice ktoś zjadł pomimo 120 tys przebiegu, i ciekawe jak spód ale wydaje mi się że korozja kwitnie, w każdej alfie z polskiego salonu jej nie brakuje... przykład maski która zgniła właśnie w tym egzemplarzu. Klapa też pewnie była zgnita skoro już lakierowana a może dojechana przodem i tyłem???

- - - Updated - - -

Uważam że za 40 tys powinno być auto nie tknięte a to nie jest warte więcej jak 27 max 30 tys. Kierownice ktoś zjadł pomimo 120 tys przebiegu, i ciekawe jak spód ale wydaje mi się że korozja kwitnie, w każdej alfie z polskiego salonu jej nie brakuje... przykład maski która zgniła właśnie w tym egzemplarzu. Klapa też pewnie była zgnita skoro już lakierowana a może dojechana przodem i tyłem???

pomijam już różnice w odcieniach lakieru,np lewy błotnik-maska lub klapa...

- - - Updated - - -

zderzak przedni też obity:(

Myślisz że ten fakt sprawia ,aby odpuścić i dać sobie z nią spokój czy nie zwracać na to aż tak uwagi ?

Oczywiście, że nie, podstawą jest stan techniczny autka a nie cyferki w komputerze. Moja obecna miała ostatni wpis przy ok. 6k km i co z tego jak mam szereg faktur z ASO z napraw gwarancyjnych gdzie ostatnia naprawa gwarancyjna była przy ok. 30k km i nikt tego nie wpisał w komputer, także na wpisy w ASO trzeba brać dużą poprawkę.

Magil napisał:
Ponieważ pojęcie wypadkowości samochodu nie zostało nigdzie sprecyzowane, dlatego handlarze twierdzą, że bezwypadkowe auto to takie, w którym w czasie zdarzenia nikt nie odniósł poważniejszych obrażeń (wypadek > kolizja). Popularne portale aukcyjne powinny wprowadzić parametr "kolizja". I wtedy Ci najbardziej marudni kupowaliby auto latami, bo kupienie ciekawego samochodu, który ma 10 lat i nie miał żadnej kolizji to jak znaleźć sprowadzanego Passata z niekręconym licznikiem...

Zgadza się, ale dziwi mnie podejście sprzedających, którzy coś gwarantują a nie znają przeszłości autka, ja rozumiem, że kupiłem od nowości autko to wtedy mogę być na 99% pewny co sprzedaję (1% daje na skrajne przypadki, że ktoś coś naprawi za naszymi plecami:P).

159 1.9jtdm w wersji TI

Cześć,
Szukałem podobnych wątków na forum, ale niczego nie znalazłem.,

Ostatnio miałem przyjemność oglądać piękną belle 159 1.9jtdm z 2006r w wersji ti - i tu pojawia się problem, ponieważ mam dziwne wrażenie, że to nie jest ti.
Z tego co czytałem ti wychodziło dopiero od 2007r., do tego w wersji 1.9 była tylko jedna rura wydechowa, a ten ma dwie; lusterka są w kolorze nadwozia, a klamki w chromie.
Półkubełki z czerwoną nicią są, czerwona nić na kierownicy jest, ale jakoś tak nie mam pewności.

Jestem w trakcie wybierania mojego pierwszego własnego samochodu. Oczywiście polowałem na wersje 2.4jtdm, ale nie w kwocie do ok 17k.
Zastanawiam się również nad 147 z 1.9. Jakbyście przy okazji mogli na szybko coś doradzić byłbym wdzięczny.
Zakochałem się w tych samochodach, a w szczególności w ich dupkach <3

witam , jest podwieszony temat
159] Zamierzasz kupić 159, Brerę lub Spidera? Potrzebujesz porady? CZYTAJ!
a wersja Ti ma wiele wiecej szczegółów, czarna podsufitka, nakładki na progi, poszukaj na sto % juz było

A jak nie chcesz szukać to 159 w pełnym TI ma:
Wnętrze:
- czarna podsufitka,
- nakładki alu na pedałach
- skórzana tapicerka z kubełkowymi fotelami
- skórzana kierownica z charakterystycznym wieńcem
- przeszycia na kierownicy, mieszku lewarka zmiany biegów i hamulca ręcznego,

Z zewnątrz:
- alufelgi w rozmiarze 19 cali,
- nakładki na lusterka (satyna)
- nakładki na progi,
- większe hamulce (dotyczy wersji 1.9 w większych pojemnościach były standardem) Brembo.
- obniżone zawieszenie

A jak nie masz pewności to najlepiej poproś o VIN i będzie wszystko jasne.

Ostatnia edycja:
Wnętrze:
- czarna podsufitka,

Z zewnątrz:
- nakładki na progi,
- większe hamulce (dotyczy wersji 1.9 w większych pojemnościach były standardem) Brembo.
- obniżone zawieszenie

Nakładki na lusterka nie są standardem, dużo 159 miało lusterka w kolorze w wersji Ti.

Wnętrze:
- czarna podsufitka,

Z zewnątrz:
- nakładki na progi,
- obniżone zawieszenie

Jeszcze we wnętrzu nakładki ALU z logiem TI na progi przy fotelach i chyba jak mnie pamięć nie myli to wygląd liczników trochę w TI się różnił?

Nakładki na lusterka nie są standardem, dużo 159 miało lusterka w kolorze w wersji Ti.

PEŁNY pakiet TI ma nakładki na lusterka...

- - - Updated - - -

Jeszcze we wnętrzu nakładki ALU z logiem TI na progi przy fotelach i chyba jak mnie pamięć nie myli to wygląd liczników trochę w TI się różnił?

Tak, masz rację z tymi listwami. Umknęło mi to:) Wersja przed FL, ale TI miała już na biało podświetlane liczniki. Po FL niezależnie od wersji liczniki są "białe" w standardzie.

nie każdy pełny pakiet je ma! Austria przeważnie nie miała i najczęściej polift

nie każdy pełny pakiet je ma! Austria przeważnie nie miała i najczęściej polift
Zgadzam się ja mam auto ze Szwajcarii, w pełnym pakiecie Ti i lusterka mam w kolorze nadwozia. W specyfikacji wyposażenia mam opcje- lusterka w kolorze nadwozia.

Cześć

Planuję zakup AR159 i znalazłem taką sztukę w Krakowie.
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtd-120km-klimatronik-skora-alu-zadbana-niski-przebieg-ID6CvzJq.html

Trochę niepokoi mnie cena za auto z teoretycznie tak niskim przebiegiem i wypucowany silnik (chociaż inne ich auta też mają, pewnie robią to wszystkim).

Jestem całkowicie zielony - proszę o opinie!

Ostatnia edycja:
Cześć

Planuję zakup AR159 i znalazłem taką sztukę w Krakowie.
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtd-120km-klimatronik-skora-alu-zadbana-niski-przebieg-ID6CvzJq.html

Trochę niepokoi mnie cena za auto z teoretycznie tak niskim przebiegiem i wypucowany silnik (chociaż inne ich auta też mają, pewnie robią to wszystkim).

Jestem całkowicie zielony - proszę o opinie!

Jak przebieg oryginalny, w co wątpię to cena nadzwyczaj niska, czyżby sprzedawca altruista? Autko jak dla mnie nieprzyjemnie wymuskane vel wyplakowane, ominął bym ogłoszenie :)

Cześć, takie oto coś z Radomia znalazłem :cool:

olx.pl/oferta/piekna-alfa-romeo-159-1-9-diesel-150-km-sedan-wersja-ti-CID5-IDC3RZV.html#9f7afed565

Sprzedawca podaje, że to wersja Ti, zdjęcia też na to wskazują, ale sprawdzając nr VIN na eper.fiatklubpolska.pl wychodzi "Średnia- zawiera elementy TI". Czy to jakiś błąd po stronie dekodowania nr VIN, czy może to jakiś ulep?
Mam tam dwie godziny drogi więc nie wiem czy jest sens jechać to w ogóle oglądać. Cena też niska jak na Ti z takim przebiegiem.
Z góry dzięki za odpowiedź

olx.pl/oferta/piekna-alfa-romeo-159-1-9-diesel-150-km-sedan-wersja-ti-CID5-IDC3RZV.html#9f7afed565

Sprzedawca podaje, że to wersja Ti, zdjęcia też na to wskazują, ale sprawdzając nr VIN na eper.fiatklubpolska.pl wychodzi "Średnia- zawiera elementy TI". Czy to jakiś błąd po stronie dekodowania nr VIN, czy może to jakiś ulep?
Mam tam dwie godziny drogi więc nie wiem czy jest sens jechać to w ogóle oglądać. Cena też niska jak na Ti z takim przebiegiem.
Z góry dzięki za odpowiedź

Fabryczne TI

Obstawiam, ze przyjechal do Polski po lekkiej kolizji. Taile wymienione pewnie z jakiegos anglika w ori lakierze. Przebieg moze byc realny skoro handlarz juz podaje VIN, poza tym podniesli teraz kary za krecenie licznikow. Jak juz sie narazac to nie za kilka zlotych tylko jakies fury wartosci 200 kola ale ludzie sa rozni. Generalnie to wrozenie z fusow ale zdecydowana wiekszosc aut jakie sciagaja do Polski to samochody z licytacji, powypadkowe lub pokolizyjne (jak kto woli). Jechac - sprawdzic. Jesli mechanicznie nie bedzie zarzutow i ruda jej nie bierze to bym sie zastanowil. Jedno jest pewne - cos z tym autem bylo nie tak, ze oplacalo sie je sciagnac i wystawic w sredniej cenie. Moze sie okazac, ze jeszcze do oplat, przedlift itd. Najbardziej odpycha Radom ale jak juz tu kiedys napisalem na tym forum. Nawet najwiekszemu zlodziejowi udaje sie sprowadzic auto warte uwagi - i odwrotnie.

Witam,
jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja z rozrządem w 2.2jts? Jakie koszty samego rozrządu? Z tego co zauważyłem, to ceny wahają się od paru stów do paru tysięcy za całe zestawy. Co najlepiej kupić?
Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót