[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Witam,
jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja z rozrządem w 2.2jts? Jakie koszty samego rozrządu? Z tego co zauważyłem, to ceny wahają się od paru stów do paru tysięcy za całe zestawy. Co najlepiej kupić?
Pozdrawiam.
To zależy od tego co będzie trzeba wymienić. Zestawy FAI lepiej odpuścić, ale SWAG np są sprawdzone i dobre. Zestaw górnego i dolnego łańcucha wyniósł mnie 1100 zł. Do tego koszt elektrozaworów (150 zł zamienniki, ok 300-400 zł oryginały GM z USA) oraz wariatorów, które są raczej pancerne, ale też ich cena na przestrzeni lat spadła.

Plan zakupu Alfy 159 kilka pytań

Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu Alfy Romeo 159. Nigdy nie miałem Alfy i generalnie nigdy nie miałem samochodu nowszego niż 1999r. Staram się o tym aucie jak najwięcej dowiedzieć, naczytałem się o nim dużo i w paru kwestiach chciałbym dopytać doświadczonych użytków zarówno marki jak i modelu. Dodam, że interesuje mnie wersja 1.9 JTD 150 KM.

1. Jak to jest z tym zawieszeniem? Naczytałem się, że lubi się psuć i też tutaj pojawiają się takie wątki. By uszkodzić sobie zawieszenie wystarczy raz niefortunnie wbić się w jakąś dziurę czy pojeździć trochę po nierównościach, czy jednak trzeba się postarać?
2. Wiele ludzi pisze, że "o Alfę trzeba dbać". Na czym dokładnie to dbanie polega? Bo jak mniemam nie wystarczy wymieniać na czas oleju i filtrów.
3. Na OLX czy też innych portalach ceny Alfy 159 to niezły.. bałagan :D zdarzają się sztuki za 8-10 tysięcy, oraz takie za 20 tysięcy. Ile mniej więcej potrzeba funduszy, by mieć szansę na trafienie dobrego egzemplarza?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

W sierpniu kupiłem 159-tkę z 2006r, 200k przebiegu. Na dzień dobry do wymiany wahacze przednie i amortyzatory tylnie wraz ze sprężynami, które ponoć dosyć często pękają w tym modelu (z tym, że nie było to wyczuwalne). Teraz mam nadzieję ze 100k km jeszcze pojeżdże na tych nowych częściach. Jeżdżę sporo po dosyć kiepskich drogach (płyty, progi zwalniające) i raczej nie boję się o uszkodzenie zawieszenia. Bardziej o przycieranie osłoną silnika bo prześwitu nie ma za dużo. Co do ceny to pewno 15 000 - 20 000 w zależności od wyposażenia. Co do dbania to moim zdaniem głównie wychodzi wiek i przebieg tych aut - najnowsze mają już 8 lat (i kosztują pod 30 000) a najstarsze 13 i przeważnie nalatane powyżej 200k km. Przy tym przebiegu często trzeba wymienić dwumasę, zregenerować/wymienić wtryski, zająć się dpfem (jeśli jeszcze jest), zrobić porządne zabezpieczenie antykorozyjne. Plus czasami dochodzą błędy elektryki bo jakiś styk jest już zaśniedziały itd. Dlatego jeśli ktoś chce oszczędzać to niech szuka innego auta moim zdaniem, najlepiej młodszego :)

Witajcie, również będę chciał zakupić alfę 159.
Interesuje mnie tylko jeden model. 159, 2.4 jtdm, q4 Ti w manualu. W 2010 skończyli produkcje 2.4 wiec i q4 w dizlu. W 2010 był drugi lifting. Czy ktoś wie, czy jest opcja dostać taki wóz jak chce po drugim lifcie? Czy nie ma opcji? Wtedy poszukiwał będę tylko rocznika 2008, 2009, początek 2010? Czyli wersje po pierwszym lifcie.

[MENTION=69466]aj540[/MENTION] za dużego wyboru mieć nie będziesz. Na otomoto jest wystawiona jedna w podejrzanie niskiej cenie. na autoscout24.de jest też jedna w Austrii. na mobile.de też jedna. też w Austrii. wszystkie 2008r.

No wiem ze będzie ciężko, pytanie czy była wymuszona jakaś końcówka produkcji 2.4 q4 po drugim lifcie.

Nawet gdyby była jak widać szanse na zakup takowej są aktualnie praktycznie zerowe (pomijam już stan i cenę).

Przeglądałem mobile de, coś tam ze Szwajcarii, 2.4 q4 ti to rarytas. Ale do zdobycia, 2008 do 2010 roczniki byle po pierwszym lifcie, bo zależy mi na zmianach tego liftu, szczególnie poprawiony isofix itp.
W aukcjach są fajne, ale zawsze czegoś brakuje. Albo q4 albo ti.
Jeszcze nie kupuje, zawziąłem się i znajdę taka.

No wiem ze będzie ciężko, pytanie czy była wymuszona jakaś końcówka produkcji 2.4 q4 po drugim lifcie.

- - - Updated - - -

No ja muszę mieć q4. Miałem 166 collezione 2.4 zrobiona na 200 km i 470 Nm. Troszkę mokrego, trochę zimna i złe mi się jeździło. Postanowiłem, ze jak alfa, to następna tylko q4.

Hej noszę się z zakupem tej alfy https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-200km-lift-ID6CCmU6.html? VINu jeszcze nie mam ale będę miał jutro, auto miało wymiany przedni i tylni zderzak i malowaną maskę, na co zwrócić uwagę podczas oglądania auta w stacji diagnostycznej? Rozumiem, że 2.4l 210KM poliftowe ma już problem klap wirowych rozwiązany przez zainstalowanie metalowy zamiast plastikowych jak w przed lifcie?

Mam budżet do 40k ale w pomorskim i okolicach nic nie ma a szukam już pół roku auta. Kolor piękny i silnik super

Hej noszę się z zakupem tej alfy https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-200km-lift-ID6CCmU6.html? VINu jeszcze nie mam ale będę miał jutro, auto miało wymiany przedni i tylni zderzak i malowaną maskę, na co zwrócić uwagę podczas oglądania auta w stacji diagnostycznej? Rozumiem, że 2.4l 210KM poliftowe ma już problem klap wirowych rozwiązany przez zainstalowanie metalowy zamiast plastikowych jak w przed lifcie?
Obie wersje 2.4 były dostępne po lifcie i obie mają identyczny metalowy kolektor. Cena dość podejrzana.

Mam budżet do 40k ale w pomorskim i okolicach nic nie ma a szukam już pół roku auta. Kolor piękny i silnik super

Z takim budżetem znajdziesz autko w prawie idealnym stanie i nie bite tylko trzeba być cierpliwym :) Autko z ogłoszenia moim zdaniem jest źle naprawione lakierniczo, strasznie widać przejście lakieru. Ja bym szukał dalej, zwłaszcza że masz budżet na zadbany egzemplarz z dosyć niskim przebiegiem. O Pomorskim zapomnij, wystaw ogłoszenie na forum, może uda ci się jak mi, że autko samo się do ciebie zgłosi.

Poliftowy 2.4l jest na tyle lepszy/usprawniony, że warto go specjalnie szukać czy różnice są znikome?
Generalnie różnica jest taka, że automat dostępny jest tylko z wersją 200 KM.
Silniki różnią się jeszcze między sobą turbosprężarką, jedna wersja ma garret, a druga kkk. Ale nie pamiętam która, generalnie różnice moim zdaniem są pomijalne.

Amortyzatory
Powrót