• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Podłączenie rejestratora trasy

Pewnie, że z przekaźnika.
W komorze bagażnika masz bezpieczniki tam wepnij się z wczesniej zakupionym gniazdem bezpieczbikowym bypass pod stałe zasilanie +12V , pociagnij w miejsce rejestratora, pamiętaj również o masie, no i do cewki przekaźnika wystarczy +12V wpięte w żyłę powiedźmy postojowych tylnych i tyle.
Po zalaczeniu świateł zasialnie pójdzie bez ingerenci w instalacje oświetlenia

Planuję dorobić sobie podwójny slot USB w miejscu ala kieszonki na pokrywie od bezpieczników, kwestia czy mogę wpiąć się bezpośrednio w bezpieczniki? Chciałem oczywiście puścić to przez bezpiecznik.

#edit.
Dokładniej chodzi mi o wywiercenie dziurki w tej kieszonce, żebym mógł przeciągnąć kable do skrzynki bezpieczników, minus wziąć z jakiejś śrubki, a plus podłączyć bajpasem pod któryś bezpiecznik ze skrzynki, a na sam obwód mojego gniazda USB dac bezpiecznik 20A.
Pytanie pod który bezpiecznik się wpiąć?

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Ja to tak rozwiązałem, rozgałęźnik na 4 dodatkowe wejścia, podłączony pod zapalniczkę w tunelu środkowym (do instalacji) i przyczepiony jak na foto:

IMG_20170123_162536.jpg

Kamerka MiniDVD 0826, ciężko widoczna nawet dla osób siedzących w środku, kable ukryte, podsufitówka, słupek, pod schowkiem i podłączenie.

IMG_20170126_162512.jpg IMG_20170126_162653.jpg

A z zewnątrz nie rzuca się w oczy:

IMG_20170126_162851.jpg

Ja jako, że nie uznaje popielniczki w samochodzie, wykorzystałam ją do zabudowania gniazda USB. Wywierciłem otwór o średnicy pasujacej pod gniazdo, wcisnalem i musi być miodzo :) zostało mi podłączyć kable do zapalniczki, jutro zrobię fotke jak to wygląda.

Ja to tak rozwiązałem, rozgałęźnik na 4 dodatkowe wejścia, podłączony pod zapalniczkę w tunelu środkowym (do instalacji) i przyczepiony jak na foto:

Pokaż załącznik 220592
Zrobiłem podobnie tylko rozgałęźnik schowałem pod mieszkiem w tunelu.Tam jeszcze oprócz rejestratora podłączyłem zasilanie od zestawu głośnomówiące.Wszystkie kable ładnie schowane.

Ostatnia edycja:
Ja zrobiłem to tak. Nic nie chciałem mieć na widoku.
Wykorzystanie do Cam i Navi.

372.jpg

Sent from my E6633 using Tapatalk

Pod jaki bezpiecznik się wpiałeś? Powiedzcie mi jeszcze czy jeżeli mam kamerke i kabel do niej zrobiony na gniazdo zapalniczki, to czy jeżeli przerobiłbym na USB to by to działało? Chciałbym zrobić jeszcze jeden slot USB właśnie w skrzynce bezpieczników specjalnie pod kamerę.
Na razie zrobilem sobie dwa wejścia do ładowania telefonów na takiej zasadzie:
385.jpg

386.jpg

Tytanowy, posprzątaj sobie:edziahaha:
Sorki ale musiałem a gniazdo owszem też tak zrobię bo chociaż czasem zapale to nie w aucie ,nie zdarzyło mi sie .

Mogę stwierdzić ze kolorystycznie jest dobrane idealnie :)
Ja kupiłem na allegro, przeszperaj pierwsze 5 stron i znajdziesz na pewno.

Pod jaki bezpiecznik się wpiałeś? Powiedzcie mi jeszcze czy jeżeli mam kamerke i kabel do niej zrobiony na gniazdo zapalniczki, to czy jeżeli przerobiłbym na USB to by to działało? Chciałbym zrobić jeszcze jeden slot USB właśnie w skrzynce bezpieczników specjalnie pod kamerę.
Na razie zrobilem sobie dwa wejścia do ładowania telefonów na takiej zasadzie:
385.jpg

386.jpg

http://www.forum.alfaholicy.org/159...odatkowe_zasilanie_159_usb_micro_projekt.html

U mnie działa.
Mam również kupione podświetlane na czerwono gniazdo USB które będzie w tylnej wnece. Ale że już ponad rok mi się nie chce za to zabrać.

Wpisz na Allegro Gniazdo USB i zaraz na pierwszych stronach jest w różnych kolorach podświetlenia.

Dokładnie :) a powiedzcie mi czy mogę przerobić ladowanie kamery z zapalniczowe na usb

A co dokładnie chcesz przerabiać? Wystarczy użyć odpowiedni kabel USB...

W sumie racja... wystarczy kabel z odpowiednim wejściem do kamery a zakonczony zwykłym portem usb.
Kwestia czy napięcie wystarczy do ładowania kamery.

Kabel jak kabel ale warto zwrócić uwagę na ampery , jak podłączysz do gniazda USB z 3 Amperami to będzie deczko za dużo dla rejestratora :)

Kabel jak kabel ale warto zwrócić uwagę na ampery , jak podłączysz do gniazda USB z 3 Amperami to będzie deczko za dużo dla rejestratora :)
Nie mieszać. Istotne jest tylko i wyłącznie napięcie. Prąd urządzenie sobie pobiera taki, jak potrzebuje i nigdy nie weźmie go za dużo przy właściwym napięciu zasilania. Co najwyżej może się okazać za mało prądu, o ile źródło i przewody nie będą mu go w stanie dostarczyć. Tak więc zasadniczo i kabel i źródło im bardziej obciążalne (znaczy nominowane na wiecej amper), tym lepiej.

Amortyzatory
Powrót