• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Planowany zakup używanej Giulietty

Witam, jest sens pchania się w zakup Giulietty robiąc trasy głównie po mieście? Szukam czegoś w benzynie w hatchbacku na początku za namową mechaników z warsztatu gdzie serwisuje swoje obecne auto skupiłem się głównie na prostych silnikach w japończykach i koreańczykach: ceed,, I30, civic 8, ale im dalej w las tym coraz bardziej zaczęła mi sie Alfa podobać. I tak sobie myślę że życie jest za krótkie żeby turlać sie takimi popychaczami z dalekiego wschodu których wiele na naszych drogach. W sumie interesuje mnie tylko silnik jet 120 KM, tylko nie wiem czy takie turbo na krótkich trasach nie zje mi odpowiedniej ilosci wajchy, a lubie sobie czasami mocniej deptnąć spod świateł:rolleyes: drugi problem to kompletna bieda w potencjalnych egzemplarzach do kupienia w moim regionie, a im dalej tym wcale nie lepiej, głównie import bez historii i vinu. Obserwuje od jakiegos czasu ten egzemplarz od dealera, ale stoi on od dłuższego czasu tak jak i jego cena, sporo zapytań w autobazie o vin a kupców brak od ponad 2 miesięcy ( linków do ogłoszeń dodać nie mogę wiec wrzucam sam vin)
ZAR94000007329679
tutaj tez coś od autoryzowanego dealera ale chyba po dzwonie bo na otomoto nie zaznaczona bez wypadkowość
ZAR94000007223646

Cześć,
planuję zakup Giulietty w kwocie ok 50.000. Po konsultacjach z mechanikami w grę wchodziły tylko 2 rodzaje silników: benzyna 120km i diesel 2.0 150/170 koni. Z racji tego że już od dawna szukam tego samochodu i każdy wyjazd kończy się na ulepianym "bezwypadkowym" szrocie z Niemiec od Janusza - handlarza, zastanawiam się też nad dieslem 1.6 - jest więcej ciekawych ofert... Czy ktoś posiadający taki egzemplarz podzieli się wrażeniami z jazdy (dynamika, czy jest bardzo mułowaty, czy opłaca się tylko 2.0 itd)?

Zastanawiam się nad tym egzemplarzem:
VIN:ZAR94000007446214
Częstochowa, rok 2016, przebieg 88.000, czarna 1.6 diesel, cena 49.900 (nie mogę wkleić linku gdyż to mój pierwszy post)

Jakieś sugestie albo sprawdzenie vinu mile widziane:)
Dzięki, pozdrawiam:)

Opłaca się tylko 2.0 jtd. Nie wiem jakie masz wymagania odnośnie dynamiki, ale 1.6 jej nie posiada :) można tym co najwyżej w miarę komfortowo jeździć po mieście, ale nikt raczej diesla to takiego użytkowania nie kupuje.

Opłaca się tylko 2.0 jtd. Nie wiem jakie masz wymagania odnośnie dynamiki, ale 1.6 jej nie posiada :) można tym co najwyżej w miarę komfortowo jeździć po mieście, ale nikt raczej diesla to takiego użytkowania nie kupuje.

Dwulitrowy diesel będzie dynamiczniejszy bez dwóch zdań ale nie zgodzę się, że 1.6 to muł. W odróżnieniu od benzyny diesel nadrabia momentem i wcale tak źle nie wypada. Miałem bravo 2 z dieslem 1.6 i bardzo miło je wspominam . Dynamika była ok a silnik bardzo oszczędny. Być może dziś z perspektywy kierowcy QV - ki inaczej bym dynamikę ocenił. Wszystko zależy od tego gdzie najczęściej jeździsz (miasto/ trasa), czym jeździsz obecnie (jaki masz punkt odniesienia) i jakie masz oczekiwania co do dynamiki. Poza tym którąkolwiek wersję byś nie wybrał najważniejszy jest stan auta i czy poprzedni użytkownik nie oszczędzał na serwisie.

Zgodzę się z przedmówcą. Mam 1.6 i oczywiście - do scigania sie po autostradzie nie nadaje się, ale w trasach podmiejskich rzekł bym że mając na placu 2.0 180km 380Nm to uważam, że jest bardzo przyzwoity.

Zalezy jaki cel - jesli autostrady i trasy to brał bym 2.0.
Jesli jazda podmiejska/miejska i ważna jest dla nas ekonomia - rozważał bym 1.6.

Witam, jest sens pchania się w zakup Giulietty robiąc trasy głównie po mieście? Szukam czegoś w benzynie w hatchbacku na początku za namową mechaników z warsztatu gdzie serwisuje swoje obecne auto skupiłem się głównie na prostych silnikach w japończykach i koreańczykach: ceed,, I30, civic 8, ale im dalej w las tym coraz bardziej zaczęła mi sie Alfa podobać. I tak sobie myślę że życie jest za krótkie żeby turlać sie takimi popychaczami z dalekiego wschodu których wiele na naszych drogach. W sumie interesuje mnie tylko silnik jet 120 KM, tylko nie wiem czy takie turbo na krótkich trasach nie zje mi odpowiedniej ilosci wajchy, a lubie sobie czasami mocniej deptnąć spod świateł:rolleyes: drugi problem to kompletna bieda w potencjalnych egzemplarzach do kupienia w moim regionie, a im dalej tym wcale nie lepiej, głównie import bez historii i vinu. Obserwuje od jakiegos czasu ten egzemplarz od dealera, ale stoi on od dłuższego czasu tak jak i jego cena, sporo zapytań w autobazie o vin a kupców brak od ponad 2 miesięcy ( linków do ogłoszeń dodać nie mogę wiec wrzucam sam vin)
ZAR94000007329679
tutaj tez coś od autoryzowanego dealera ale chyba po dzwonie bo na otomoto nie zaznaczona bez wypadkowość
ZAR94000007223646

ja jezdze w 90% po miescie, mam 1,4 170 KM i ...bardzo polecam:) zuzycie z ostatnich 15 000 km lekko ponizej 9 litrów (8,7), tez lubie czasem dodac gazu (w koncu alfa daje radosc z jazdy)

Poczytałem o tym komisie, dałem sobie spokój. Obejrzałem jedną Julkę z regionu, dawno takiego ulepa nie widziałem, szpachla po obu stronach i odpryski z korozją. Zajeżdżona na amen, że też ludzie nie maja wstydu czegoś takiego wystawiać i to po żadnej promocyjnej cenie.

Siemka, mam pytanie czy jest ktos kto moglby rozkodowac vin : ZAR94000007019731?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-2-0jtdm-170ps-turismo-skora-panorama-alu18-bezwypadkowy-ID6DOvdD.html?fbclid=IwAR1Nae2M6xGgA3zfZRoWGuMjEnNMJ7HSS7zl2szCrEuDe9pAg4fo4qUhEtQ#gallery-grid uwazacie, ze godna uwagi?

jaką metodę masz na sprawdzenie autentyczności przebiegu samochodu gdyż przy zakupie ja mam z tym największy problem i zawsze się boje ze licznik cofnięty jest raz juz kilka lat temu się tym zrobiłem przy zakupie samochodu.

Siemka, mam pytanie czy jest ktos kto moglby rozkodowac vin : ZAR94000007019731?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-2-0jtdm-170ps-turismo-skora-panorama-alu18-bezwypadkowy-ID6DOvdD.html?fbclid=IwAR1Nae2M6xGgA3zfZRoWGuMjEnNMJ7HSS7zl2szCrEuDe9pAg4fo4qUhEtQ#gallery-grid uwazacie, ze godna uwagi?

Ostatni wpis w ASO jest na 17212km i szkody do weryfikacji.

Cześć, ponownie wpadam z pytankiem, bo ciężko jest ze znalezieniem czegos sensownego.

Proszę o identyfikacje takich osobników:

1) ZAR94000007374700
2) ZAR94000007439655
3) ZAR94000007067601 - Szwajcar
4) ZAR94000007172648 - Szwajcar

Dwa pierwsze cenowo sie zgadzają i salon polska. Z kolei te dwa ze Szwajcarii... nie mam pojęcia co myśleć o samochodach ze Szwajcarii? Może jakas porada od bardziej doświadczonych?

PS
Może ktos sprzedaje swoją perełkę - jak coś to priv, bo jestem w fazie kupowania.

Szukam Giuletty w benzynie z automatem, mile widziana QV. Najlepiej biała, ale jakiś inny ciekawy kolor też wchodzi w grę.

Moze i tak, ale ciężko dostać w TCT, a na tym mi najbardziej zależy:)
Szczyt moich marzeń to biała ze szklanym dachem, choćby z 1,4 170km :)

Zapytaj PingNoMore. Ma taką. Cos mówił. Może sprzeda.

Manual odpada, musi być automat, ale dzięki za zainteresowanie :)

Potrafi ktoś rozkodować specyfikację tej Giuletty?
ZAR94000007396769
No chyba że ktoś już oglądał i odradza https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...41km-salon-pl-i-wlasciciel-vf23-ID6DzxLG.html

Wyraźnie droższa, ale po lifcie, malutki przebieg i TCT jak chciałeś. Jakbym dokładnie takiej nie miał, to bym już dzwonił ;-)

https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...-aso-przebieg-62-tys-ID6DPsMG.html#2eb10762a5

P.S. Z tekstu wynika, że tylko 200 sztuk było na Polskę tego modelu. Czy to prawda?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót