[Giulia] Planowany zakup Giulia

Ja tez miałem dylemat czy brać z bielska z FCA z gorszym wyposażeniem, czy z prywatnej ręki z lepszym. Finalnie fca miało w cenie poniżej 100tys tylko albo super z halogenami, albo wersje golas. Teraz widzę, od marca z cenami poszli w dol. Ja brałbym ta z bielska. 50tys to spora różnica przy przebiegu jak dużo jeździsz. Robiąc 35tys rocznie po 4 latach masz w tej z fca przy odsprzedaży poniżej 200tys km na blacie. Do tego sprowadzone trudniej będzie sprzedać. Sam mam sprowadzone i coś malowane, ale wybrałem świadomie bo wyposażenie jest o niebo lepsze. Tutaj obie maja podobne. Jak jeździsz 20-25tys rocznie, to tańsza tez jest dobra opcja.

Sent from my iPhone using Tapatalk

[MENTION=71660]master85[/MENTION] tak po zdjęciach, w BB masz dodatkowo podgrzewane fotele/kierownicę i fotele elektryczne, no i połowę przebiegu, w Szczecinie nie. w Szczecinie na liście wyposażenia błędnie wymienili "Tempomat z automatyczną regulacją odległości ACC", nie ma tego i nie dołożysz (manualna skrzynia)
Sprawdź sobie na wszelki wypadek w VIN dekoderze opcje, tak na szybko looknąłem potwierdziłem duży ekran w BB i kamerę.DO tego wyszło że w BB masz średnie audio, w Szczecinie podstawowe. W obu masz DAB i NAVI.

Czyli podsumowując, BB ma przewagę Audio średnie, podgrzewane siedzenia, elektryczne fotele, podgrzewana kiera i niższy przebieg, do tego w BB masz pełną fakturę VAT, auto z PL, a w Szczecinie auto włoskie i tylko VAT marża, jeśli na firmę bierzesz to już praktycznie nie ma o czym mówić. Ponad to auto jednak z polskiej dystrybucji, co przy odsprzedaży jednak może mieć jakieś tam małe znacznie. Kolejna sprawa jesteś z Rabki, do BB masz blisko, pewnie nawet tu byś serwisował (cena roboty w BB jest dużo niższa niż w większości ASO, przynajmniej tych z dużych miast).
Jeśli chodzi o tą rękojmię, to kolega kupował już 3 auta w BB właśnie takie po kadrze manadżerskiej z tego typu przebiegami/wiekiem (156V6, 159JTDM i 159TBi) i robili mu bez problemów wszystko jak na gwarancji.

Ja z tych 2 brałbym BB bez zastanowienia. A jak już będziesz po auto, to wpadnij do mnie pokazać, w lepszej cenie zaoferuję Ci dezaktywator S&S jeśli byś chciał - 5 minut od FCA dwupasem na Cieszyn ma obrzeżach BB mam firmę.

AHA, jakby klapa marnie się podnosiła to w BB pewnie dasz radę wysępić w cenie wymianę sprężyn na poprawione (2019), tłumika i jakiegoś tam jeszcze elementu - przećwiczyłem ich z tego i u mnie teraz jest jak należy.

Ostatnia edycja:
Poniżej podstawowe dane obu aut, jeśli potrzebujesz mogę Ci na maila wysłać dokładne wyposażenie obu samochodów (nie chcę zaśmiecać forum) jeśli jesteś zainteresowany wyślij mi swój email na PW

Nr nadwozia ZAREAECUXH7517264
model 620PRJ001000 (6S)
Podanie modelu GIULIA 2.2 DS 180HP MT RWD SUPER
Data produkcji 18/07/2016
Początek obowiązywania gwarancji 28/02/2017
Podwozie 7517264
numer siln. 7775568
Karoseria 3007701
ALMC 000 WYPOSAŻENIE RYNKU (000)
AM 00 WYPOSAŻENIE RYNKU (WŁOCHY/EUROPA ŚRODKOWA)
CAM MA TYP SKRZYNI B. (MECHANICZNA)
CC 2.2 POJ.CYLINDRÓW (2.2 DS)
CMB DS ZBIORNIK PALIWA (DIESEL)
COLEST 035 KOLOR ZEWNĘTRZNY (GRAPHITE GREY)
COLINT 409 KOLOR WEWNĘTRZNY (SKÓRA/TKANINA SPORT KOLOR JASNOBRĄZOWY)
ECO CF6 EKOLOGIA (LIM.CEE FASE 6)
G SX KIEROWNICA (STR.LEWA )
KW 132 MOC (180 HP)
L L1 POZIOM WYPOSAŻENIA (SUPER)
MODSER 6200 MODEL SERIA (6200)
MY 17 ROCZNIK (model 2017)
TC 3V TYP NADWOZIA (BN. 3 BRYŁOWA)
TT RWD TYP TRAKCJI (TYLNY NAPĘD (RWD))

Nr nadwozia ZARGAEDU007510976
model 620PRJ001000 (6S)
Podanie modelu GIULIA 2.2 DS 180HP MT RWD SUPER
Data produkcji 20/05/2016
Początek obowiązywania gwarancji 27/06/2016
Podwozie 7510976
numer siln. 7657943
Karoseria 3001413
ALMC 000 WYPOSAŻENIE RYNKU (000)
AM 00 WYPOSAŻENIE RYNKU (WŁOCHY/EUROPA ŚRODKOWA)
CAM MA TYP SKRZYNI B. (MECHANICZNA)
CC 2.2 POJ.CYLINDRÓW (2.2 DS)
CMB DS ZBIORNIK PALIWA (DIESEL)
COLEST 035 KOLOR ZEWNĘTRZNY (GRAPHITE GREY)
COLINT 409 KOLOR WEWNĘTRZNY (SKÓRA/TKANINA SPORT KOLOR JASNOBRĄZOWY)
ECO CF6 EKOLOGIA (LIM.CEE FASE 6)
G SX KIEROWNICA (STR.LEWA )
KW 132 MOC (180 HP)
L L1 POZIOM WYPOSAŻENIA (SUPER)
MODSER 6200 MODEL SERIA (6200)
MY 17 ROCZNIK (model 2017)
TC 3V TYP NADWOZIA (BN. 3 BRYŁOWA)
TT RWD TYP TRAKCJI (TYLNY NAPĘD (RWD))

Faktycznie działa. A gdzie można sprawdzić miesiąc produkcji? Bo takich danych tam nie znalazłem.

Ja tego też nie wiem. Dodatkowo u mnie produkcja późny 2018 a mam wpisany MY2017. Z resztą nie tylko ja tak mam hahaha

Ale tak poza tym to sensowne dane.

[MENTION=71660]master85[/MENTION] tak po zdjęciach, w BB masz dodatkowo podgrzewane fotele/kierownicę i fotele elektryczne, no i połowę przebiegu, w Szczecinie nie. w Szczecinie na liście wyposażenia błędnie wymienili "Tempomat z automatyczną regulacją odległości ACC", nie ma tego i nie dołożysz (manualna skrzynia)
Sprawdź sobie na wszelki wypadek w VIN dekoderze opcje, tak na szybko looknąłem potwierdziłem duży ekran w BB i kamerę.DO tego wyszło że w BB masz średnie audio, w Szczecinie podstawowe. W obu masz DAB i NAVI.

Czyli podsumowując, BB ma przewagę Audio średnie, podgrzewane siedzenia, elektryczne fotele, podgrzewana kiera i niższy przebieg, do tego w BB masz pełną fakturę VAT, auto z PL, a w Szczecinie auto włoskie i tylko VAT marża, jeśli na firmę bierzesz to już praktycznie nie ma o czym mówić. Ponad to auto jednak z polskiej dystrybucji, co przy odsprzedaży jednak może mieć jakieś tam małe znacznie. Kolejna sprawa jesteś z Rabki, do BB masz blisko, pewnie nawet tu byś serwisował (cena roboty w BB jest dużo niższa niż w większości ASO, przynajmniej tych z dużych miast).
Jeśli chodzi o tą rękojmię, to kolega kupował już 3 auta w BB właśnie takie po kadrze manadżerskiej z tego typu przebiegami/wiekiem (156V6, 159JTDM i 159TBi) i robili mu bez problemów wszystko jak na gwarancji.

Ja z tych 2 brałbym BB bez zastanowienia. A jak już będziesz po auto, to wpadnij do mnie pokazać, w lepszej cenie zaoferuję Ci dezaktywator S&S jeśli byś chciał - 5 minut od FCA dwupasem na Cieszyn ma obrzeżach BB mam firmę.

AHA, jakby klapa marnie się podnosiła to w BB pewnie dasz radę wysępić w cenie wymianę sprężyn na poprawione (2019), tłumika i jakiegoś tam jeszcze elementu - przećwiczyłem ich z tego i u mnie teraz jest jak należy.
Jak tylko zakupie w styczniu to na pewno podjadę nie tylko na S&S ale też na aktywację trybu RACE:)
a co z tłumikami jest nie halo w roczniku 2016? Nic o tym nie słyszałem.
dzięki za przydatne informacje

Domyślam się, że nie chodzi o tłumik wydechu tylko sposób podtrzymywania tylnej klapy po otwarciu.
Klapa otwiera się prawidłowo, tyle że ma za słabe sprężyny i potrafi się przymknąć, jak samochód stoi na pochyleniu.
Przypadłość znana, nie dotyczy tylko rocznika 2016.
Za otwarcie klapy odpowiadają sprężyny, za tłumienie otwarcia takie małe amortyzatorki.

Faktycznie działa. A gdzie można sprawdzić miesiąc produkcji? Bo takich danych tam nie znalazłem.
można dość dokładnie estymować po VINie - po ostatnich 5 cyfrach (GIulia) i w przypadku Stelvio dodatkowo 6 znaku od końca ma znaczenie:)

a ten VIN dekoder chyba codziennie w jakimś wątku jest podlinkowywany (do tego na facebooku alfaholików) od 2 miesięcy, ale widzę że za każdym razem ktoś robi wielkie oczy haha

- - - Updated - - -

Jak tylko zakupie w styczniu to na pewno podjadę nie tylko na S&S ale też na aktywację trybu RACE
a co z tłumikami jest nie halo w roczniku 2016? Nic o tym nie słyszałem.
dzięki za przydatne informacje
W dieslach z MT6 race robi taki sam tryb jak N przez wszystkie ustawienia, tylko w Race wyłącza ESC. próbowane w aucie z 2016r w 2020 bardzo mocno poupdatowanym i dalej to samo. będę starał się dowiedzieć, bo w AT8 spoko po updatach.

mocne sprężyny dadzą to będzie walić, stąd tłumiki klapy bagażnika muszą być inne/ mocniejsze żeby ładnie wyhamowywały i dochodziły do końcowej pozycji. w klapie 2016 chyba nie ma w ogóle wygłuszenia wklejonego - puszka totalna - warto jakis pasek maty butylowej wkleić.

można dość dokładnie estymować po VINie - po ostatnich 5 cyfrach (GIulia) i w przypadku Stelvio dodatkowo 6 znaku od końca ma znaczenie:)

a ten VIN dekoder chyba codziennie w jakimś wątku jest podlinkowywany (do tego na facebooku alfaholików) od 2 miesięcy, ale widzę że za każdym razem ktoś robi wielkie oczy haha

- - - Updated - - -

W dieslach z MT6 race robi taki sam tryb jak N przez wszystkie ustawienia, tylko w Race wyłącza ESC. próbowane w aucie z 2016r w 2020 bardzo mocno poupdatowanym i dalej to samo. będę starał się dowiedzieć, bo w AT8 spoko po updatach.

mocne sprężyny dadzą to będzie walić, stąd tłumiki klapy bagażnika muszą być inne/ mocniejsze żeby ładnie wyhamowywały i dochodziły do końcowej pozycji. w klapie 2016 chyba nie ma w ogóle wygłuszenia wklejonego - puszka totalna - warto jakis pasek maty butylowej wkleić.
Ja mam chyba lewy VIN. Albo trzeba te ostatnie cyfry jakoś rozszyfrować? Mój kończy się na 06400. A mam B-Tech ogłoszony dopiero we wrześniu 2018.

przepraszam 6 cyfrach w Giulii i 6 znaku + 5 cyfrach w Stelvio :)

Domyślam się, że nie chodzi o tłumik wydechu tylko sposób podtrzymywania tylnej klapy po otwarciu.
Klapa otwiera się prawidłowo, tyle że ma za słabe sprężyny i potrafi się przymknąć, jak samochód stoi na pochyleniu.
Przypadłość znana, nie dotyczy tylko rocznika 2016.
Za otwarcie klapy odpowiadają sprężyny, za tłumienie otwarcia takie małe amortyzatorki.

A jak się tobie Giulia sprawuje? Bo widzę że dieselek posiadasz. Jak wrażenia? już po programie czy jeszcze przed? masz aktywowany tryb RACE? Jak się jeździ bez kagańca?

Jak wspomniałem narazie update do Race w 2016 2.2 MT6 nikomu chyba się nie udał. Problem jest podejżewam w tym, że nie wyskakują tak nowe niektóre updaty (np ECU), jak do odpowiedników z AT8. Updaty niestety obecnie wgrywa się on-line - dostępne jest tylko to co zaoferuje FCA do danego kongigu sprzętu i innych wersji firmwaru. Czasem można trochę więcej wgrać jeśli zrobi się dodatkowe procedury, wszystko poupdatuje, ale gdzieś to się kończy. Na forach zagranicznych niestety takie same przypadki z MT6. Tak więc raczej nie nastawiaj się że będzie to działało, no chyba że zaakceptujesz to, że auto będzie jeździło we wszystkich trybach DNAR tak samo jak w N, a tylko Race wyłączy ESC.

A jak się tobie Giulia sprawuje? Bo widzę że dieselek posiadasz. Jak wrażenia? już po programie czy jeszcze przed? masz aktywowany tryb RACE? Jak się jeździ bez kagańca?
Mam diesla, kupiłem w FCA BB.
Sprawuje się rewelacyjnie. Jeździ bajecznie.
Miałem wcześniej Bravo z silnikiem 2.0 po czipie w Gliwicach na 208 KM i 410 Nm.
Porównując oba silniki to ten 2.0 FIAT'a ma fajniejsze brzmienie, jednak ciszej, spokojniej i kulturalniej pracuje 2.2 w Alfie.
Oba spalają podobnie: 5,5-6,5 w trasie, w mieście nie jeżdżę, to nie wiem.
Silnik Giulii lepiej rozwija moc, pozwala na znacznie lepszy start niż 2.0 w Bravo, pewnie to też zasługa napędu na tył.
Dopiero powyżej 150-170 km/h zaczyna jakby brakować tchu (ale żeby to stwierdzić to trzeba mieć bezpośrednie porównanie z czymś innym).
Bravo po czipie nawet powyżej 200 km/h wykazywał chęć do przyspieszania. Właściwie przyśpieszał bez wysiłku do licznikowych 230-240 km/h. To była taka niepozorna petarda.
Seryjna Alfa tak nie potrafi. Potrzebny jest czip. Tyle, że trzeba bardzo uważać, bo w wersji manualnej jest skrzynia Getrag z ograniczonymi możliwościami odnośnie Nm.
Do tego silnik jest aluminiowy, więc trzeba też uważać, żeby nie przegrzać termicznie.
Program musi być napisany "z głową", t.zn. moc można pociągnąć w okolice 210-220 KM ale przebieg momentu musi być bardzo ostrożny z max'em w okolicy 420 Nm.
Taki program proponują Holendrzy ze squadry: https://squadra-tuning.nl/chiptuning/alfa-romeo/giulia/2-2-180-pk-6mt/
U nas jak zrobiłem rozeznanie to mało kto ogarnia te silniki i przeważnie nie ma wiedzy, o której tu piszę.
Większość tunerów idzie na łatwiznę, wgrywają programy ma 220-230 KM i 470-500 Nm co po prostu prędzej czy później zabije skrzynię manualną.
Program chciałbym zrobić, jednak taki "z głową" jak miałem w Bravo.
Tryb RACE w aucie około 200 KM mnie nie kusi. To jest tylny napęd, wolę mieć kaganiec elektroniczny. Przynajmniej na razie.

Ostatnia edycja:
Mam diesla, kupiłem w FCA BB.
Sprawuje się rewelacyjnie. Jeździ bajecznie.
Miałem wcześniej Bravo z silnikiem 2.0 po czipie w Gliwicach na 208 KM i 410 Nm.
Porównując oba silniki to ten 2.0 FIAT'a ma fajniejsze brzmienie, jednak ciszej, spokojniej i kulturalniej pracuje 2.2 w Alfie.
Oba spalają podobnie: 5,5-6,5 w trasie, w mieście nie jeżdżę, to nie wiem.
Silnik Giulii lepiej rozwija moc, pozwala na znacznie lepszy start niż 2.0 w Bravo, pewnie to też zasługa napędu na tył.
Dopiero powyżej 150-170 km/h zaczyna jakby brakować tchu (ale żeby to stwierdzić to trzeba mieć bezpośrednie porównanie z czymś innym).
Bravo po czipie nawet powyżej 200 km/h wykazywał chęć do przyspieszania. Właściwie przyśpieszał bez wysiłku do licznikowych 230-240 km/h. To była taka niepozorna petarda.
Seryjna Alfa tak nie potrafi. Potrzebny jest czip. Tyle, że trzeba bardzo uważać, bo w wersji manualnej jest skrzynia Getrag z ograniczonymi możliwościami odnośnie Nm.
Do tego silnik jest aluminiowy, więc trzeba też uważać, żeby nie przegrzać termicznie.
Program musi być napisany "z głową", t.zn. moc można pociągnąć w okolice 210-220 KM ale przebieg momentu musi być bardzo ostrożny z max'em w okolicy 420 Nm.
Taki program proponują Holendrzy ze squadry: https://squadra-tuning.nl/chiptuning/alfa-romeo/giulia/2-2-180-pk-6mt/
U nas jak zrobiłem rozeznanie to mało kto ogarnia te silniki i przeważnie nie ma wiedzy, o której tu piszę.
Większość tunerów idzie na łatwiznę, wgrywają programy ma 220-230 KM i 470-500 Nm co po prostu prędzej czy później zabije skrzynię manualną.
Program chciałbym zrobić, jednak taki "z głową" jak miałem w Bravo.
Tryb RACE w aucie około 200 KM mnie nie kusi. To jest tylny napęd, wolę mieć kaganiec elektroniczny. Przynajmniej na razie.
To dziwne bo nasze firmy tuningowe stroją to auto na 220 KM i 530NM. A dzis gadałem z gościem który robił program w wersji 2.2 jtdm AT8 na 234 i 478 NM.
Wstawiam link do wersji 2.2 150 KM 380 NM więc w Manualu. Co na to powiecie? Skrzynia wytrzyma 530 NM?

https://chiptuningpro.pl/katalog/alfa-romeo-giulia-2016-2-2-jtd-150hp-150-km-380-nm/

180 a 210 to dwa rożne silniki mimo tej samej pojemności

To dziwne bo nasze firmy tuningowe stroją to auto na 220 KM i 530NM. A dzis gadałem z gościem który robił program w wersji 2.2 jtdm AT8 na 234 i 478 NM.
Wstawiam link do wersji 2.2 150 KM 380 NM więc w Manualu. Co na to powiecie? Skrzynia wytrzyma 530 NM?

https://chiptuningpro.pl/katalog/alfa-romeo-giulia-2016-2-2-jtd-150hp-150-km-380-nm/

cóż, nie są świadomi że ten Getrag jest nominalnie na dużo niższy moment? MOże błędy w dokumentacjach które dostali od firmy od której kupują programy do tuningu? Może przeoczyli? Ciekawe ile skrzynia pożyje w takim aucie.

180 a 210 to dwa rożne silniki mimo tej samej pojemności
rozwiń proszę, dotychczas na forum pisano że idento

Squadra twierdzi, że silnik 2.2 jest identyczny w każdej wersji.
Wersje 136, 150 i 180 KM różnią się tylko softem.
Wersja 210 KM poza innym softem ma dodatkowy obieg chłodzący i czujnik obrotów turbosprężarki.
Innych różnic nie ma.
Silnik został optymalnie zaprojektowany na 180-210 KM.
Podobne opinie można znaleźć na włoskim clubalfa.

- - - Updated - - -

Stroją głównie automaty. Tam skrzynia ZF jest projektowana do 500 Nm.
Jak widać niewiele wiedzą nt. manuala, jeśli stroją identycznie.
Dodatkowo widać po większości wykresów, że to są jakieś gotowce. Przeważnie niuton mocno pociągnięty od najniższych obrotów.

Squadra twierdzi, że silnik 2.2 jest identyczny w każdej wersji.
Wersje 136, 150 i 180 KM różnią się tylko softem.
Wersja 210 KM poza innym softem ma dodatkowy obieg chłodzący i czujnik obrotów turbosprężarki.
Innych różnic nie ma.
Silnik został optymalnie zaprojektowany na 180-210 KM.
Podobne opinie można znaleźć na włoskim clubalfa.

- - - Updated - - -

Stroją głównie automaty. Tam skrzynia ZF jest projektowana do 500 Nm.
Jak widać niewiele wiedzą nt. manuala, jeśli stroją identycznie.
Dodatkowo widać po większości wykresów, że to są jakieś gotowce. Przeważnie niuton mocno pociągnięty od najniższych obrotów.
Gadalem dzis gościem który ma 234 KM i 478 NM ma zrobione 50 tys i nic się nie dzieje ale skrzynia AT8. Ciekawe jak z MT6 ? Ma ktoś program zrobiony na tej skrzyni?Żeby się oprzeć na faktach? Na swoim przykładzie z 2.0 jtdm tez mówili że skrzynia c635 może paść itd. Bo miałem belgijkę seryjnie 136KM i 326 NM a teraz jest 190 i 400Nm mam nalatane 80 tys po programie i 202tys ogolniei dwumasa i sprzęgło i skrzynia dalej fabryczna bez jakiejkolwiek usterki

- - - Updated - - -

Co do mocy 2.2 to będzie pewnie podobnie jak w 2.0 czyli ten sam silnik i osprzęt tylko inny soft. Różne byly skrzynie w 2.0 belgijki miały c635 a 170Km miały f40. Ale obydwie są o niebo lepsze niż skrzynia m32 z 1.9 ktora nie wytrzymuje nawet serii :)

Miałem 159 1.9 ze skrzynia m32 i po programie na 190/400 dalej jeździ u kumpla i juz ma 120k nalotu od programu.
Wszystko zależy jak napisany jest program ale fakt skrzynia m32 to bardzo słaba konstrukcja.

Amortyzatory
Powrót