Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
[MENTION=6129]Krzysztof[/MENTION], gatka w stylu wziąłem leasing i VAT odliczam, koszty robię, prawię jeżdżę za darmo. Dużo ludzi tak się przechwala a potem suweren, który nie kuma detali ciśnie władzę żeby ukrócić odliczanie aut na firmę. amortyzacja to tylko odliczenie kosztu (straty), potem mają sprzedaż i to dochód. W FCA Poland wywalili powiedzmy 150k na każde auto dawno temu, potrzymali parę lat, w tym czasie sukcesywnie amortyzowali, potem sprzedadzą i mają dochód od którego płacą podatek i VAT. DO tego dadzą nowe opony/akumulatori/oleje itp. mają stratę pomiędzy ceną zakupu+koszty a ceną sprzedaży, do tego kasę zamrozili na ileś lat. proszę, nie wmawiaj mi że to dobry biznes. to oczywiście analiza z poziomu FCA Poland, bo dla kogoś kto chciał się włochom podlizać w FCA Poland albo z perspektywy FCA Italy to juz inaczej wygląda - Ci zapewne zyskali.
[MENTION=6129]Krzysztof[/MENTION], gatka w stylu wziąłem leasing i VAT odliczam, koszty robię, prawię jeżdżę za darmo. Dużo ludzi tak się przechwala a potem suweren, który nie kuma detali ciśnie władzę żeby ukrócić odliczanie aut na firmę. amortyzacja to tylko odliczenie kosztu (straty), potem mają sprzedaż i to dochód. W FCA Poland wywalili powiedzmy 150k na każde auto dawno temu, potrzymali parę lat, w tym czasie sukcesywnie amortyzowali, potem sprzedadzą i mają dochód od którego płacą podatek i VAT. DO tego dadzą nowe opony/akumulatori/oleje itp. mają stratę pomiędzy ceną zakupu+koszty a ceną sprzedaży, do tego kasę zamrozili na ileś lat. proszę, nie wmawiaj mi że to dobry biznes. to oczywiście analiza z poziomu FCA Poland, bo dla kogoś kto chciał się włochom podlizać w FCA Poland albo z perspektywy FCA Italy to juz inaczej wygląda - Ci zapewne zyskali.
Tak, oczywiście, a pieniądze są dla dilerów dostępne za darmo i można sobie wziąć setkę aut, żeby stały albo się amortyzowały.Wydaje mi się że Krzysztof ma rację.Jeśli salon nie zarejestruje , czyli nie kupi auta będzie musiał co rok po inwentaryzacji zapłacić podatek od stoku magazynowego. Jeśli natomiast stanie się właścicielem auta może go amortyzować .Amortyzacja to koszt firmy i jest odliczany od podatku.Oczywiście w momęcie sprzedaży takiego egzemplarza zapłaci podatek i vat , ale stanie się to w momęcie wystawienia faktury , do tego czasu auto kumuluje zyski sprzedawcy poprzez odpis amortyzacyjny . Są koszty jest mniejszy podatek. Tak działają firmy leasingowe , to przecież banki są właścicielami aut i to one odpisują amortyzację puszczając ją w koszty . Użytkownik czyli leasingobiorca odpisuje podatek tylko od 1 wpłaty i kolejnej faktury. Koszt też może być zyskim .
W stu procentach kasa nie jest darmowa , często jednak sprzedawca jest zmuszony kupić samochody od fabryki . Niestety sprzedawcy mają umownie narzucaną ilość samochodów które muszą kupić-sprzedać Bywa że ich nie sprzedadzą , więc muszą sobie radzić.
Od samego początku problem jest ten sam - cena! Te auta od początku były niesprzedawalne na polskim rynku z powodu akcyzy na silnik o pojemości 2.2 litra. Akcyza większa o 15% od analogicznie wyposażonej benzyny 2.0 litra nie pozwalała na analogiczne rabatowanie diesla, a że nie chcieli sprzedawać tych aut po roku z niewielką stratą, to postanowili ograniczać straty, a może bardziej odsuwać te straty w czasie. [MENTION=79655]izan10[/MENTION] dobrze to opisał - na stratach też można trochę zarobić - pieniądz nie wydany (w postaci podatku) ma taką samą wartość, co pieniądz zarobiony ze sprzedaży z zyskiem.Panowie eksperci do rzeczy. Czy te auta używane diesle to jest jakieś padliszcze? Dlaczego tak trudno im je sprzedac? Przecież niby co to jest za przebieg dla diesla 30000 km? Stare te auta też nie są. To w czym problem?
ASO w BB to tak naprawdę salon importera FCA Poland. Pewnie w 2016 roku FCA Poland musiało zamówić wymaganą ilość aut jako importer. Mogli nawet nie mieć wpływu na konfigurację tych aut - dostali to, co już było wyprodukowane we Włoszech, a że u nas okazały się one nietrafionymi "prezentami", to bujają się z nimi do dzisiaj, bo nie chcą (mówiąc językiem giełdowych) zrealizować stratywiec tu wracamy do tego kto zyskał, na pewno nie FCA Poland. Watpię czy ASO FCA w BB jest tak zmuszane kupowaniem nietrafionych konfigów, jakoś inni dealerzy nie mieli takich aut. po prostu zrobili laskę FCA Italy
Dzwoniłem dziś do FCA BB dopiero po południu udało mi się dodzwonić. Gość potwierdził mi to co wcześniej przeczytałem w tym wątku. Te auta były używane przez kadrę wyższego szczebla, jest opcja finansowania (leasing, kredyt), przy wydaniu auta,pełny przegląd, oleje filtry, nowy akumulator, jeśli trzeba to klocki i tarcze, rękojmia 12 m wpisana na fv. Ceny niby aktualizują co miesiąc. ale powiedzieli że na początku roku może być jeszcze więcej samochodówdzis dostali veloce 210 KM q4 w full pakiecie 2018 rok
. Chyba w sobotę zrobie sobie wycieczkę do BB żeby zobaczyć na żywo i się przejechać. Poczekam cierpliwie do stycznia, może uda się wyrwać jakąś super promocję
![]()