[156] Piękna Włoszka - Alfa Romeo SW 2,4JTD

• Autor wątku Autor wątku FXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

FXX

Aktywny
Auto
Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9
Ktoś kiedyś powiedział, że kobiety dzielą się na szybkie i piękne. Z pewnością miał rację, jednakże ta jest wyjątkowa, jest zarówno piękna jak i szybka... a nazywa się Alfa Romeo 156 SW :D
Teraz do sedna sprawy. Po zakończonej, ponad 3 letniej przygodzie z Espero (notabene bardzo udanej), przyszedł czas na zmiany. Blisko dwa miesiące poszukiwań zakończyły się wczoraj rozpoczęciem nowego etapu motoryzacyjnego życia. Czy udanego, przekonamy się w przyszłości

8 czerwca, godzina 7.00, ładujemy się do Lybry, zapinamy pasy, ustawiamy nawigację, sprawdzamy CB i w drogę. Przed nami 200km drogi, dość przyjemnej drogi, ponieważ zajęła niespełna 2,5h i to bez szaleństw na trasie. Dojeżdżamy na miejsce, szukamy odpowiedniego numeru posesji... jest... i jest również nasza Włoszka...
Na początek szczegółowy przegląd wnętrza i nadwozia, zakończony pozytywnie - znalazło się parę drobnych mankamentów, ale o większości wiedzieliśmy przed przyjazdem. A więc jazda próbna... silniczek ciągnie jak oszalały, za samochodem żadnych chmur czy innych zasłon dymnych. Skrzynia bez zarzutów, w zawieszeniu błoga cisza, w zakrętach trzyma się jakby jechała po szynach, a do tego świetnie trzymające fotele Recaro.
Wjazd na ścieżkę diagnostyczną - zawieszenie w najlepszym porządku, na każdym kole sprawność pow. 70%, hamulce b.dobrze, silnik suchy (nie myty), w zawieszeniu luzów brak.
Powrót oczywiście za kółkiem i banan od ucha do ucha. Potem już tylko formalności - podpisanie umowy, pozbycie się pieniążków i w drogę do domu. Powrót minął równie szybko - średnia prędkość z trasy 86km/h przy spalaniu rzędu 5,8l/100km ON.

Podsumowując:
- silniczek 2,4JTD 150KM
- rok prod. końcówka 2002
- SportWagon
- wersja wyposażenia Distinctive + (prawdopodobnie) SportPack

Z wyposażenia:
- pełna elektryka
- klima
- Bose
- fotele Recaro
- xenon
- tempomat
- czujnik deszczu
- i parę innych bajerków

A o to kilka zdjęć, jeszcze na poprzednich tablicach:

Załączniki

• 100_3304.jpg
    100_3304.jpg
    111 KB · Wyświetleń: 556
  • 100_3306.jpg
    100_3306.jpg
    118.3 KB · Wyświetleń: 526
  • 100_3308.jpg
    100_3308.jpg
    169.5 KB · Wyświetleń: 505
  • 100_3309.jpg
    100_3309.jpg
    158.5 KB · Wyświetleń: 502
  • 100_3313.jpg
    100_3313.jpg
    121.7 KB · Wyświetleń: 462
  • 100_3314.jpg
    100_3314.jpg
    125.4 KB · Wyświetleń: 583
  • 100_3316.jpg
    100_3316.jpg
    119 KB · Wyświetleń: 483
  • 100_3320.jpg
    100_3320.jpg
    127.5 KB · Wyświetleń: 507
autko piękne ale ten hak to trzeba zdemontować , przynajmniej jak go nie używasz. Super soczewki...pozdro

Spokojnie, nad hakiem pracuję ;)

Zajebista , a mam tak pytanie ,mja mam z 2003 r.przed lifowa i mam biale zegary , a on ma czarne , o co chodzi ?

Witaj Kamil na Alfaholikach :)
A Bella śliczna, juz Ci pisałem na LKP :)

Wiesz co mam nakladki na progi , nie jakiek przyklejane tylko oryginalnie mocowane na spinki , mam wersje progression z navi . Do pelnego wyposazenia brakuje tylko szyb elektrycznych z tylu , dziwne :) bylem przekonany ze to sportpack . A moze bylo tak ze pakowali co mieli ?

Piękna, bo równieśniczka mojej;) Widze wszystko, blachy SBI.... była chyba do sprzedania jak szukałem swojej, ale troche dużo właściciel wtedy cenił;P
Powodzenia w użytkowaniu, dbaj o nią, a napewno Ci się odpłaci;D

Wiesz co mam nakladki na progi , nie jakiek przyklejane tylko oryginalnie mocowane na spinki , mam wersje progression z navi . Do pelnego wyposazenia brakuje tylko szyb elektrycznych z tylu , dziwne :) bylem przekonany ze to sportpack . A moze bylo tak ze pakowali co mieli ?

Sportpack znika wraz z pojawieniem się liftu wnętrza w 2002r.
Jako opcja występowały wtedy listwy progowe
Jako opcja też białe tarcze zegarów, czy navi którą masz (szukam takiej :) )
Były to wszystko osobne opcje, tak więc pierwszy właściciel tak właśnie musiał sobie skonfigurować auto z cennika.

Witam, fajna ALFA w nie zapominalnym kolorze (taki jak mój) też mamy sw tylko po fl i u mnie sa skóry momo, wychodziła w również w recaro?

A co z zawieszeniem? Nadal była opcja taka jak w Sportpacku czyli twardszego (i bodajże niższego o 25mm zawieszenia)?
Bo moja jak widać na zdjęciach dość nisko siedzi.

Mała aktualizacja wątku ;) Bella zrobiła już ze mną ponad 8 tysięcy kilometrów ;)
W tym czasie dostała odnowione logo - klubowy patent z naklejką, a także małe naklejeczki na lusterka z napisem Alfa Romeo ;) Mały bajer, a cieszy :D
Ponadto wymieniona została sprężarka klimatyzacji - stara odmówiła współpracy, cały układ został wyczyszczony oraz nabity do pełna.
Następnie trafiła do znajomego blacharza, który zabezpieczył antykorozyjnie podwozie.
W ostatnim czasie Bella dostała również nową oliwę do serducha - Mobil1 5W50 PeakLife wraz z filtrem powietrza i oleju.

Dwa tygodnie temu zapobiegawczo zmieniłem buciki na zimowe - jak widać po dniu dzisiejszym, dużo się nie pośpieszyłem :)

FXX1.jpgFXX2.jpg105_4468.jpg105_4449.jpg105_4416.jpg105_4431.jpg105_4434.jpg105_4458.jpg105_4467.jpg

Pierwszy atak zimy i ostatnie typowo jesienne pogody dość brutalnie przypomniały o żyjących swoim życiem spryskiwaczach reflektorów. Winowajcą okazał się wadliwy przekaźnik, który został zamieniony na przekaźnik ze zwłoką czasową i od teraz nie dość, że spryskiwacze działają, to nie włączają się od razu razem ze spryskiwaczami szyby przedniej, a dopiero po dłuższej chwili ;)
Do tego wyczyściłem mechanizm tylnej wycieraczki, bo już nie chciała sama pracować.

100_4788.jpg100_4786.jpg

Płaciłem 300zł za materiał :)

Ostatnia edycja:
piękna bella z cudownym wnętrzem :D
chyba pierwsza osoba z Wielunia jaką spotkałem na forum :) ale chyba jeszcze nie spotkaliśmy się na mieście :) pozdrawiam "sąsiada" :)

Paweł

Amortyzatory
Powrót