[156] Piękna Włoszka - Alfa Romeo SW 2,4JTD

• Autor wątku Autor wątku FXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co do kosmetyków to taka półka pośrednia między marketowymi, a tą wyższą półką - produkty Sonaxa ;) Na coś lepszego się zdobędę w czasie urlopu, gdy będzie więcej czasu ;)
Oczywiście zdjęcia robione w Wln ;) A Twoją alutkę widziałem dzisiaj na SS, pod blokiem grzecznie stała :)
Z hakiem jest ten problem, że od święta czasem się po coś przydaje - ostatnio chociażby po to żeby bratu moto zawieźć do mechanika, a niestety mimo tej samej płyty podłogowej nie pasuje do ojca Lybry... Na razie belka czeka na odmalowanie i będę myślał nad lepszym ukryciem gniazda.

Hak, a raczej belka zostaje, natomiast kierunki białe wlecą z pewnością ;)

Oczywiście zdjęcia robione w Wln A Twoją alutkę widziałem dzisiaj na SS, pod blokiem grzecznie stała

stała stała... ale nie mogę na nią patrzeć - wstyd się przyznać ale od 5 miesięcy jeszcze jej ręcznie nie myłem. Kosmetyki kupione, ale albo jestem w pracy, albo pogoda do d***, a wszystko czeka... Będę się starać na dniach naprawić swoje grzechy :)
A jeszcze z ciekawości się spytam - zderzak z przodu poprawiłeś? robiłeś coś przy tym pedale sprzęgła :P?

pozdr Paweł

Póki co grubsze rzeczy czekają do urlopu w tym właśnie zderzak, bo przy okazji polakieruję i maskę, bo już trochę odprysków od kamieni na naszych kochanych drogach ma. Na razie mój lakiernik zaopatrzył się w spawarkę do plastików, więc pewnie z pęknięciem powalczymy sami ;) A z pedałem sprzęgła zrobiłem tylko tyle, że obejrzałem je dokładnie i potwierdziłem Twoją tezę - brak sprężynki. Niestety jak na złość zapomniałem o niej przy zamawianiu części z Autosklepu ... grrr...

miałem to samo z maską :) ale sam zresztą wiesz, bo opowiadałem o tym :) co do sprężynki i jej prowadnicy, to kupisz w aso fiat/alfa ... w Autosevie w Sieradzu mieli od ręki, więc myślę w takiej Warszawie to najmniejszego problemu nie będzie :) pokażą Ci rysunek w Eperze i powiesz co chcesz :) Ja płaciłem za komplet chyba + - 70 zł, a różnicę po założeniu poczujesz od razu na plus :D Jak ogarnę swoją brudaskę to trzeba by o jakimś spotkaniu myśleć :D

pozdr Paweł

Ja potrzebuję również cały komplet, więc pewnie w wolnej chwili zajrzę też do ASO ;) To ogarniaj, ogarniaj, ja póki co do niedzieli jestem w domu :)

Kolejnych inwestycji ciąg dalszy :) Przyszedł czas po raz kolejny wymienić oliwę w serduchu Belli, zalany ten sam olej co poprzednio, a dokładnie Mobil1 PeakLife 5w50 w ilości 5l. Oczywiście wymieniony również filtr oleju i powietrza, który mimo 15 tys. km był już nieźle zabrudzony.
Ponadto korzystając z promocji przy wymianie oleju sprawdzony został układ klimatyzacji, uzupełniony czynnik i olej sprężarkowy. Całość wyszła w dość dobrej cenie, dlatego pozwoliłem sobie nakleić małą naklejkę reklamową serwisu, w którym dokonywałem wymiany.

Ostatnia edycja:
Trzeba zrobić mały update :)

3 czerwca
Przyszedł czas na coroczny przegląd techniczny, samochodzik sprawny, zawieszenie sztywne, amory powyżej 70%, hamulce prawidłowo, jedynie ręczny na prawym kole nieco nie domaga, więc trzeba przyjrzeć się linkom i lewy ksenon do regulacji co zostało już wykonane.
Ponadto przetestowane zostały możliwości off-roadowe Belli, których jak się okazało nie ma żadnych :D Dla ciekawskich utopiłem się w błocie...

12 lipca
Przyszedł czas na wymianę rozrządu. Korzystając ze zniżki klubowej zakupiłem kompletny zestaw z pompą wody w Autosklepie24, po dość dobrej cenie. Do tego wymieniona została pompa wysokiego ciśnienia CR - stara złapała nieszczelność.

17 lipca
Bella dostała nowe kierunkowskazy boczne - białe cleary :) Pomarańczowe trochę średnio pasowały do tego lakieru.

- - - Updated - - -

I sprawka dzisiejsza - wymieniłem akumulator, stary Bosch Silver S3 zarówno wczoraj, jak i dzisiaj powiedział, że ma dosyć i prądu nie ma.

I kilka fotek z weekendu ;)

100_8839a.jpg100_8840a.jpg100_8844.jpg100_8846a.jpg100_8848a.jpg100_8851a.jpg100_8854a.jpg100_8856a.jpg

no i za poradą zmieniłeś te kierunki :D i Ciebie dosięgła klątwa akumulatora latem... :P na jaki zmieniłeś?

Dokładnie, w sobotę wieczorem po spocie zamowilem kierunki :-)
Niestety mnie również, aczkolwiek coś w tym jest, bo ojcu 4 lata temu też w czerwcu powiedział papa. Wrzucilem aku firmy AD Polska (produkowane przez fabrykę Centry w Poznaniu) 74Ah 700A.

Wysłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 4

i prawidłowo bo strasznie szpeciły :P czyli te nasze spotkania na coś się przydają :) nie wiem czy trochę nie za mały ten aku... Trochę czytałem o tym na forum i 700A zimą może być ok a nie musi, chociaż jak nowy... Ja poprzedni który padł był 74Ah 720A, teraz Bosch 77Ah i 780A :)

Spokojnie powinien dac rade, z resztą taki jest chyba właśnie podawany w instrukcji. Mój ojciec ma taki sam w Lybrze i 4 rok nie ma żadnych problemów. Stary Bosch miał 70Ah i 640A i zimą po tygodniu, a nawet dwóch palił od strzała.
Chciałem 80Ah i 800A, ale był za długi.

Wysłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 4

Parę nowych, starych zdjęć sprzed wyjazdu na spot nad zalew Jeziorsko z LKP :)
W związku z tym, że było moje święto to i flaga się znalazła :)

100_8865.jpg100_8874a.jpg100_8876.jpg100_8877.jpg100_8878.jpg100_8885.jpg100_8895.jpg100_8896.jpg

Zima powoli się do nas zbliża, a skoro zima to ręczny musi być dobry! :D Dlatego do wymiany poszły linki hamulca ręcznego, stare powiedziały cześć - jedna pękła, druga się zatarła.
Do tego wpadł nowy filtr paliwa.

Pora na mały update:

I jedne z ostatnich foto z tego sezonu jeszcze na aluskach
47.jpg

100_9216.jpg100_9226.jpg

Kilka foto już na zimowej stali + kołpaki...

8.jpg10.jpg39.jpg44.jpg

Foto by Barth (Alfaholicy.org)

Ponadto wydatków ciąg dalszy... nie, nie, odpukać w niemalowane Bella się nie zepsuła
57.jpg

Po raz kolejny czas przyszedł na olej, filtr oleju i filtr powietrza. Zalany ponownie Mobil1 5W50. Jednocześnie korzystając z promocji wymieniony został płyn hamulcowy.

Dziś wymieniona osłona przegubu lewego - pęknięcie starej zostało wykryte przy wymianie oleju.

Wymiana tarcz i klocków przednich - wpadł zestawik TRW :)

Po dotarciu też się utwierdzam w tym przekonaniu - siłę hamowania można precyzyjnie dobierać, zestaw nie jest "zero-jedynkowy", a wdepnięcie hamulca do końca kończy się ABSem na zimówkach :) Zobaczymy jak będą sobie radziły z odprowadzaniem ciepła i jaka będzie skuteczność przy ostrym traktowaniu, poprzedni zestaw potrafił się przegrzewać.

8.jpg5.jpg

Załączniki

• 5.jpg
    5.jpg
    95.3 KB · Wyświetleń: 55
Amortyzatory
Powrót