• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Piasta/łożysko koła Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku allsiolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witajcie
Kto samodzielnie wymieniał tylną piastę proszony jest o opis roboty :) Co z hamulcem? Odkręcanie jarzma? Jakie klucze są potrzebne? Czy ktoś wie jakie śruby mocują jarzmo (gwint, długość, twardość)? Pozdrowienia!

Chętnie przyjmę piastę przód do mojej 159-tki. Dziś obdzwoniłem cały Radom i większe hurtownie, niestety tego rarytasu brak. Więc jeśli ktoś ma na zbyciu to proszę o kontakt.

Pozdrawiam,
Maciek

Chętnie przyjmę piastę przód do mojej 159-tki. Dziś obdzwoniłem cały Radom i większe hurtownie, niestety tego rarytasu brak. Więc jeśli ktoś ma na zbyciu to proszę o kontakt.

Pozdrawiam,
Maciek
moge sie przyłaczyć do prośby :) nigdzie nie ma piast jeedyną jaką znalazłem to ADF Wroclaw :(

A w Krakowie u Tomka pytaliście? Kilka tygodni temu dostałem tam jedną sztukę.

pytałem dzisiaj wieczorem nie ma moze po weekendzie coś będzie!

Dostałem cynk, że łożyska będą w kilku hurtowniach w połowie maja. Zobaczymy jakie będą ceny.
W ASO są oczywiście dostępne w zawrotnych cenach >800 zł. Wolę poczekać, może się okazać, że za taką kwotę będzie można wymienić niedługo oba...

Na dzień dzisiejszy w InterCars , ADAuto, Fota i kilku mniejszych hurtowniach nie są dostępne. Pablo też nie ma.
ASO 950 zł :)

Ostatnia edycja:
ASO w Zamościu proponowało mi łożysko po cenie 550 zł (SNR). Ale nie wziąłem, bo kumpel obiecał załatwić coś po lepszych zniżkach.

ASO w Zamościu proponowało mi łożysko po cenie 550 zł (SNR). Ale nie wziąłem, bo kumpel obiecał załatwić coś po lepszych zniżkach.

W lipcu/sierpniu to nie będzie problemu z załatwieniem w niższych cenach, ja spokojnie mogłem mieć rok temu piasty z ceną z trójką z przodu. Dzisiaj trzeba brać to co jest w tych cenach co dają. Takie czasy nastały dla posiadaczy 159 z uszkodzonym łożyskiem.

Niestety obawiam się, że termin majowy jest równie nierealny jak kwietniowy, o którym wspominano w styczniu.

Ostatnia edycja:
Panowie ja dzis dzwonilem do ASO Fiat Szczecin i pan podał mi cene piasta 960 a lożysko 1000 zł o teraz pytanie czy to tak wystepuje osobno bo wczesniej wszyscy podawali cene za orginał okolo 1000 ale rozumiem ze za komplet wiec jak to jest? druga sprawa jesli ktos woe gdzie maja piaste przód z lozyskiem do 159 nawet orginał to prosze dajcie znac:)

Piasta jest razem z łożyskiem, więc Pan z ASO chyba się pomylił. Cena w ASO 960zł

Tez niezła opcja tyle, że wg eper piasta ma numer 50706067 i to by się zgadzało na stronie UK, na Twojej jest inny numer który w eper się nie odnajduje ale może pasuje ? :)

Są dwa numery przednich piast do 159:
50702890 (to samo co 50706067)
50707555

I odpowiednie numery zamienników:
R160.31
R160.33

Czym się różnią? Nie wiem. Podobno da się zastosować zamiennie wykonując drobną przeróbkę (???). Ktoś potwierdzi?

Amortyzatory
Powrót