• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Piasta/łożysko koła Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku allsiolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mi też coś zaczęło "huczeć' w aucie :(. Ale nie wiem czy to łożysko czy raczej opony bo słyszeć to w całym aucie.

Szykuję się do wymiany piasty z przodu, czy ktoś wie jaki jest rozmiar śrub, którymi przykręcona jest piasta i czy to na pewno TORX???. Wolał bym kupić jedną porządną nasadkę zamiast taniego kompletu.

Kupiłem u italtechnika na allegro: http://allegro.pl/lozysko-kola-alfa-159-brera-spider-przod-piasta-i3127646201.html. Piasta firmy SNR.
Moim zdaniem najtaniej. W linku który Ci podałem jest sama piasta bez śrub. Pewnie ma też piasty z śrubami w komplecie ale o to trzeba już pytać.

Stoję przed zakupem piasty, pewnie zdecyduję się na SNR. Zastanawiam się dlaczego piasty oferowane są w dwóch wariantach - ze śrubami lub bez. Od czego jest to uzależnione/co wybrać ?

Na pewno cena. Jak masz pewność, że śruby, które odkręcisz będzie można zamontować ponownie to możesz kupić samo łożysko zaoszczędzisz z 30zł . Ja kupiłem komplet i nie żałuję jedna śruba (torx)trochę się ukręciła przy wymianie.

No, to jestem po wymianie przedniego łożyska. Sprawa banalnie prosta ale trzeba mieć odpowiednie narzędzia - nasadkę sześciokątną 36 (do odkręcenia nakrętki półosi) i nasadki torx E14 (śruby mocujące piastę) i E18 (śruby mocujące zacisk Brembo mały).

No, to jestem po wymianie przedniego łożyska. Sprawa banalnie prosta

No właśnie nie jest to banalnie prosta sprawa - zależy od konkretnego egzemplarza. Zdarza się, że to dziadostwo nie za bardzo chce zejsc z półosi i wtedy trzeba użyć trochę siły. W taki wypadku bez podnośnika warsztatowego się nie obejdzie.

mozecie mi powiedziec jakie sa objawy zuzytego łożyska ? bo w mojej belli gdy jezdze po rondach lub wchodze w zakret nawet przy małej predkości, to mi cos piszczy prawdopodobnie w tylnej osi. ale pewnosci nie mam. wewnatrz auta to jakos mocno nie przeszkadza, ale z zewenatrz słychac straszne piski. mozliwe zeby to była wina zuzytych tarcz (ale jeszcze nie jakos strasznie zjechanych) ?

Witam, czy ktoś mógłby w wielkim skrócie opisać etapy i użyte narzędzia, demontażu i montażu tylnego łożyska/piasty w Alfie 159.

Hejka,strasznie hałasują,wyją i huczą. na początku myślałem że to opony ale zmieniłem na zimowe i nadal głosno, więc co-łożyska. Dałem ok 270 za sztuke ( sciągałem z BB ),stówke za wymiane od koła i jest ok

Ja właśnie poszukuje łożyska do przodu, może ktoś wie gdzie można kupić. Obecnie obdzwoniłem chyba wszystko co możliwe i nigdzie nie ma i nie wiadomo kiedy będzie :(
A w ASO tną jak za zboże 1000 zł sama część :(

Hejka,strasznie hałasują,wyją i huczą. na początku myślałem że to opony ale zmieniłem na zimowe i nadal głosno, więc co-łożyska. Dałem ok 270 za sztuke ( sciągałem z BB ),stówke za wymiane od koła i jest ok

Witam czy ma ktoś do sprzedania jeszcze taką piastę na przód ?

Amortyzatory
Powrót