• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Piasta/łożysko koła Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku allsiolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W maju to już wszyscy będą mieć, a za 880 to w aso można kupić oryg.

pajak998 - będziemy mieć na początku kwietnia SNR, cena coś koło 400zł/szt (były 2 tygodnie temu 2 szt ale poszły w 10min)

Wczoraj miałem kontakt z przedstawicielem dystrybucji SNR do naszego pięknego kraju , dostawę przewiduje na Maj, pozdrawiam.

Witam, miałem ostatnio w ręku nową piastę firmy FAG, lecz w środku wybite SNR. Zastanowiło mnie jednak bardziej że piasty nie można "kulnąć" wyczuwalny jest opór, trzeba użyć trochę siły aby ją obrócić. (nie da się kulnąć jednym palcem). Co koledzy o tym sądzicie. O bitym napisie SNR i oporze toczenia.

@Up
Opór toczenia musi być(jest nawet w małych łożyskach, które przenoszą małe siły),a łożysko w piaście przenosi ogromne siły i jakby nie miało żadnego oporu toczenia gdy jest nowe to po kilometrach przejechanych na tym łożysku miałbyś ogromne luzy w porównaniu do łożyska z odpowiednim oporem toczenia po przejechaniu takiej samej ilości kilometrów.

Taka drobna ciekawostka – huczało mi łożysko, dużo mocniej przy skręcie w prawo. Przy skręcie w lewo było prawie niesłyszalne. Byłem pewien, że do wymiany miałem łożysko lewe (czyli te, które dostawało obciążenie przy skręcie w prawo). Okazało się jednak, że do wymiany była prawa przednia piasta. Dziwne.

U mnie huczało z prawej z przodu - jak mi się wydawało. Do wymiany łożysko tylne, prawe... Dźwięk się tak dziwnie przenosił...

kurde dostałem odpowiedz że nie mają tego na stanie ;/ chyba ciężko bedzie teraz dostać gdzieś te łożyska SNR... nigdzie ich nie ma

W tej chwili w Polsce nie ma nigdzie zamienników, w żadnej hurtowni, żadnym sklepie. Wszystko wyprzedane. Pozostaje poczekać ok. 1-2 miesiące na dostawy części lub kupić oryginał za około 850 zł.

W tej chwili w Polsce nie ma nigdzie zamienników, w żadnej hurtowni, żadnym sklepie. Wszystko wyprzedane. Pozostaje poczekać ok. 1-2 miesiące na dostawy części lub kupić oryginał za około 850 zł.

U mnie jeszcze leży 5 sztuk na półce ;) Do 2 Optimali doszły 3 FAG-i. Jak ktoś chce to zapraszam...

U mnie jeszcze leży 5 sztuk na półce ;) Do 2 Optimali doszły 3 FAG-i. Jak ktoś chce to zapraszam...

Heh, myślałem, że kupiłem u Ciebie ostatnią dostępną w Polsce piastę, a tu wychodzi na to, że masz dostęp do jakiegoś lepszego źródła niż polska dystrybucja. W każdym razie dzięki jeszcze raz za poratowanie piastą – w końcu mam ciszę i spokój w samochodzie.

Witam!
Kolego Tomek_KRK czy masz jeszcze te łożyska z piastą do przodu do Alfa Romeo 159??? NA GWAŁT POTRZEBUJĘ!! A ceny oryginałów to jakaś masakra. Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź. Jeśli masz to chętnie odkupię

Heh, myślałem, że kupiłem u Ciebie ostatnią dostępną w Polsce piastę, a tu wychodzi na to, że masz dostęp do jakiegoś lepszego źródła niż polska dystrybucja. W każdym razie dzięki jeszcze raz za poratowanie piastą – w końcu mam ciszę i spokój w samochodzie.

No tak przez moment się zapowiadało, ale jeszcze gdzieś wykopali dla mnie parę sztuk ;)

a ja zakupiłem FAG-a na tył i wszystko ok. 385pln zapłaciłem. Po wyciągnięciu z FAGoskiego kartonika na piaście można było znaleźć napis SNR :P skąd on tam nie wnikam

Koledzy, w szczególności Tomku, czy macie może jeszcze piastę na przód, czy trzeba czekać do maja?

Czy ktoś z szanownych kolegów forumowiczów ma dojście do piasty przód?

Amortyzatory
Powrót