[159] Opony Letnie

Prawda :D mam akurat teraz 225/45/17 :D w porównaniu z 225/50/17 na których smiagałem w tamtym sezonie to auto wygląda na nich smiesznie :D musze chyba ją troche obniżyć :) bo masakra jakaś :) a 50 bardzo ladnie wypełniały wnęke a te 45 to jakbym z roweru załozył :D

aha a jeżdżę obecnie na tych 45 to pirelli p zero rosso (jak sie rozgrzeją to auto idzie jak przyklejone :D w innym wypadku sa masakrycznie sliskie)

50 miałem matador hectorra 2 które obecnie jeżdżą w a3 na 17 :cool: mimo że to matador i ceną nie przekonują to naprawde były to świetne opony :D 30 kkm w sezonie i malo co zjechane :D tylko jedną niestety po spotkaniu z kostką brukową przerwała się niemal na całej długości :)

Ostatnia edycja:
55 nie tak łatwo przyciąć na dziurach.
Rozmowa o profilu w oderwaniu od szerokości gumy to ślepa uliczka. Czasem 45 może być wyższy niż 55. Ale zgoda w przypadku 205/55/R16 i 225/45/R17 ta pierwsza ma profil wyższy o 11,5 mm. Czyli wbrew pozorom całkiem sporo.
"Służbowe"- moja ulubiona marka, niezależnie od dostawcy auta ;)

Marka była dyskretna, a z v 6 3.6 i 4x4 i 6.5 do setki "dawala radę". Widok zdziwionych właścicieli niemieckich marek "premium" - bezcenny. Tylko 60l zbiornik paliwa i ten niski profil w połączeniu z Dunlopem to była porażka. Ale mimo tego auto wymiata i za sensowne pieniądze można trafić dobry egzemplarz, używany oczywiście bo 200k PLN za to auto to przesada.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Aktualnie mam Dunlop Sport Maxx TT 215/50r17 i jestem z nich bardzo zadowolony, ale prawdopodobnie czeka mnie zakup nowego kompletu. Prawie zdecydowałem się na Dunlop Blue Response 225/50, bo chce szersze, ale w oko wpadły mi Pirelli P Zero Nero GT. Ktoś ma takie lub używał i może się na ten temat wypowiedzieć?
Powiedzmy, że mam zaufanie do Dunlopa, ale różnica w cenie na korzyść Pirelli jest kusząca, tylko nie chciałbym wpaść na minę ;)

Ostatnia edycja:
Aktualnie mam Dunlop Sport Maxx TT 215/50r17 i jestem z nich bardzo zadowolony, ale prawdopodobnie czeka mnie zakup nowego kompletu. Prawie zdecydowałem się na Dunlop Blue Response 225/50, bo chce szersze, ale w oko wpadły mi Pirelli P Zero Nero GT. Ktoś ma takie lub używał i może się na ten temat wypowiedzieć?
Powiedzmy, że mam zaufanie do Dunlopa, ale różnica w cenie na korzyść Pirelli jest kusząca, tylko nie chciałbym wpaść na minę ;)

Zero Nero gina w oczach. Trzymaja super ale cos za cos. Miekka mieszanka szybko sie sciera...

Wiedziałem, że gdzieś jest zonk ukryty ;) Dzięki za opinię.

Ja jestem po pierwszych 2000 km na Nokianach Zline i z czystym sumieniem polecam tą oponę. Świetne prowadzenie na autostradzie przy prędkościach 160+ i drogach krajowych. Jedyny minus to to, że właśnie powyżej tych 160 trochę je słychać. Ładnie trzymają auto na zakrętach, dobrze się kleja. Bardzo dobrze na deszczu.
Jak dla mnie, użytkownika bardzo dobrych Nokian ZG2, z czystym sercem polecam ZLine. Rozmiar 225/50/17. Magil, Wychodzą taniej niż Pirelli ;-)

Założone mam Michelin PRIMACY HP 215/55R16 93 H (nowe 2013) na przód a na tyle Goodyear Efficientgrip 215/55R16 93W (nowe ale z 2010r)
I zauważyłem że Micheliny z przodu że się grzeją dużo szybciej niż te z tyłu. Byłem na geometrii. Wszytko w porządku. Czy to wina że jest niższy indeks czy po prostu że z przodu? Jak uważacie powinienem założyć je na tył? W sumie nie szukałem jaka jest temperatura pracy opon(a gdzie można takie rzeczy znaleść?) ale tak pytam co uważacie.

barand - przednie hamulce pracują bardziej niż tył (np. klocki zużywają się bardziej z przodu) w związku z tym tarcze grzeją się bardziej z przodu, dodatkowo ciepło z komory silnika, koła skrętne i napędowe więc większę naprężenia itd itd. Obstawiam, że jak przełożysz to nadal przód się będzie bardziej grzał.
(btw. naprawdę mierzysz temp. opon po jeździe... wow.. :cool: )

Ostatnia edycja:
(btw. naprawdę mierzysz temp. opon po jeździe... wow.. :cool: )

No akurat się zdarzyło że po partackiej robocie (feuvert - szczecin) przy wymianie opon tak mi założyli z przodu ciężarki na feldze obcierały o hamulec przy gwizdaniu. I tak po poprawce sprawdzałem czy wszytko w porządku i przy okazji zauważyłem że własnie dosyć spora różnica w temperaturze opon przód - tył.
Ale faktycznie może być tak jak mówisz.

Dzięki za odpowiedź. Ale i tak zrobię przemiankę(dla pewności) :D

Panowie, kłopot jest taki, że z przyczyn wiadomych musiałem kupić letnie opony do seryjnych 16tek. Kupiłem Toyo CF2 215/55/16 i jest po prostu masakra. Przejechałem na nich około 650km i dalej miewam uślizgi, kiedy dodam mocniej gazu np wyjeżdżając z zakrętu, auto niepewnie się prowadzi, nie trzyma dobrze na zakrętach. Do tego dochodzą jakieś odgłosy trących gum przy dohamowywaniu w prawym przodzie. Niczego takiego nie było na zimówkach 205/55/16. Patrzyłem w nadkole, nic nie ociera. Standardowe ciśnienie 2.3 zwiększyłem do 2.5 i też zero zmian. O co może chodzić?

Zastanawiam się nad kupnem felg 18" i mam pytanie jakie opony do nich dobrać? Czy powinny być to 235/45 czy 235/40? Obecnie jeżdżę na 225/50/17

Zastanawiam się nad kupnem felg 18" i mam pytanie jakie opony do nich dobrać? Czy powinny być to 235/45 czy 235/40? Obecnie jeżdżę na 225/50/17

235/45/18 lub 225/40/18. Pierwsze to rozmiar deklarowany przez producenta do 18' drugi to dobra alternatywa na polskie drogi i do utrzymania dynamiki naszych Alf. Przy szerokości 235 będzie walka na koleinach, przy 225 jest o wiele lepiej.

235/45/18 lub 225/40/18. Pierwsze to rozmiar deklarowany przez producenta do 18' drugi to dobra alternatywa na polskie drogi i do utrzymania dynamiki naszych Alf. Przy szerokości 235 będzie walka na koleinach, przy 225 jest o wiele lepiej.

Tylko ze opona w tym drugim rozmiarze bedzie sporo nizsza niz dedykowana a to na polskich drogach slabo sie sprawdzi...

Jestem po zmianie z 215/55/16 na 235/45/18 i wreszcie czuje się spokojnie, praktycznie nie ma szans o coś zahaczyć.

Panowie.. a jakie powinno być katalogowo ciśnienie w AR 159 SW dla 225/50/17?

gar_krk, dzięki. Czyli jest dobrze dmuchnięte :)

Amortyzatory
Powrót