[159] Opony Letnie

No offence,lubię czytać te opinie co jak klei,trzyma,itd itp,ciekawy jestem jaki jest punkt odniesienia))

Trafne spostrzeżenie ;)
Zakładam, że każdy odnosi to do opon, na jakich miał okazję jeździć, czyli opinia jest mocno subiektywna - jeden jeździł wcześniej na używkach, a drugi na oponach premium...

Dobrze by było pisać, do czego porównujemy :)

Ostatnia edycja:
Witam
Czy ktoś jeździł/jeździ na 225/50R18?
Obecnie mam 235/40/R18 ale muszę wymienić. Na obecnych bardzo twardo, do tego duża przestrzeń między oponą i nadkolem + myszkowanie w koleinach. Wymiana na dedykowane 235/45 lub może na 225/50.
Różnica wysokości 225/50 w porównaniu z dedykowaną 235/45 to +13,6mm.
Różnica wysokości 235/40 w porównaniu z dedykowaną 235/45 to -23,5mm.
Nie wiem jak to będzie wyglądać na feldze R18 8J - na pewno na plus komfort, latanie w koleinach + mniejsze obciążenie układu kierowniczego z g..nolitu w naszych 159.
Dzięki z góry za podpowiedzi

Witam,

Mam maly problem z oponami do mojej alfy, na lato mam 19" felgi i nie wiem opony o jakim profilu do nich zalozyc. Z tego co sie dowiedzialem powinny byc 235/40/r19. Czy ktos jednak probowal zalozyc 235/35/r19 ? Wie ktos jak to wizualnie sie prezentuje? Domyslalem sie ze kmofort tragiczny na naszych drogach, ale mam obawy ze profil 40 bedzie mi haczyl o nadkola z 5 osobami na pokladzie i zaladowanym bagaznikiem...

Ma ktos jakies doswiadczenia?

Rybakmj ma 225 40 19 i takie tez poleca,

Rybakmj ma 225 40 19 i takie tez poleca,

Dokładnie tak.Przesiadłem się na 225, bo denerwowało mnie zachowanie w koleinach.Teraz jest bardzo ok.Do tego lepszy zryw w dolnych obrotach,mniejsze opory na kierownicy ogólnie auto wydaje się lżejsze. Ze swojej strony polecam,aczkolwiek jest i minus: 225 są 8mm niższe niż 235, no i cenowo są droższe ,bo to raczej już egzotyczny rozmiar.

Chyba najlepszym wyborem będzie 235/45 18. Sam mam takie i komfort i wygląd w nadkolu oki choć już podchodzą po "balony". Najlepiej podpatrz jakąś insignię których jest pełno dookoła i na 90% będzie miała właśnie taki rozmiar. 235/50 za duży balon i z tego co mi wiadomo mały wybór. Zresztą 235/45 18 to też tylko alfy 159 i insignie miały więc wybór i cena bez rewelacji.

Jakby ktoś chciał to mam letnie barun bravyris 2 215 55 16. z 13 roku za śmieszne pieniądze .jak nowe.opini na ich temat nieznan wiec niebede zachwalał,.:)

No i zalozyelm 235/40/19 wrazenia? w porownaniu do 235/45/18 to kierownica stawia wiekszy opor, samochod stał sie troche ociezaly na niskich obortach, ale tylko troche - tragedii nie ma. Spalanie pewnie tez pojdzie troche w gore ale to musze gdzies w trasie sprawdzic. Generalnie jest to wybor miedzy "wyglad badz komfort jazdy"...auto wyglada bajerancko ale cos za cos.

Też mam dobre zdanie o Dayton. Mam ciągle zimowki, które "kończę" w moim drugim samochodzie. Komplet kupiony w 2007 i jeszcze dużo bieżnika.

Tapnięte z Xiaomi Red Rice

a ja mam do kupienia w miare okazyjnie nowe Bridgestone Potenza S001 235/40R19 i nie za duzo opini na ich temat moge znalezc ;/

uzywal ktos ? brac, czy lepiej doplacic i kupic ContiSport 3, ktore mi sie wlasnie kończą ?

Miałem jakieś Brigestone wcześniej 235/35/19, mam teraz conti3 i imho te są lepsze.
Generalnie w testach conti wypadają znacznie lepiej niż te na B ;)

a ja mam do kupienia w miare okazyjnie nowe Bridgestone Potenza S001 235/40R19 i nie za duzo opini na ich temat moge znalezc ;/

uzywal ktos ? brac, czy lepiej doplacic i kupic ContiSport 3, ktore mi sie wlasnie kończą ?

Akurat w 9 użytkuję od niedawna w rozmiarze 235/45R18. Słychać je ale przy tym rozmiarze to nie dziwne dla mnie:) jak na razie trzymają dobrze na suchym i na deszczu. Kiedyś miałem 15" i były mocno zużyte w 146 ale nadal spisywały się dobrze.

dzieki za odpowiedz
faktycznie Conti ma lepsze oceny, oraz jezdzi mi sie na nich super - ale nie mam porownania do innych z racji ze tylko Conti uzywam

bardziej juz w tej klasie opon jak wlasnie
Conti 3 (5)
Brid Potenza
P Zero
parametry beda zblizone, ...ale, co mnie i pewnie innych moze interesowac to:
jak jest ze zużyciem tych opon ? na ktorych sie 'dluzej' pojezdzi ? any idea ?

Potenza dość szybko się zużywa, ale coś za coś, w GTA wytrzymała 26tys km,teraz mam Potenze Adrenalin i na suchym świetna, niestety na mokrym juz nie poszalejesz:-D

wysłane z Xperia Tablet Z

Ostatnia edycja:
Jakiś czas temu kupiłem opony Nankang (Taiwan) 235/40/R19 i obiecałem wrażenia z jazdy.
Zrobiłem już na nich ponad 5000 km, zużycie praktycznie niewidoczne, trzymanie na suchym bdb, na mokrym gorzej ale ciągle dobre. Co do hałasu to pojawia się w zakresie 100-110 km/h tak jak przy zimowkach które mam (Michelin). Ogólnie nie żałuję zakupu.

Pozdr

Amortyzatory
Powrót