[159] Opony Letnie

skwituję, oszczędzać trzeba z głową. Z pewnością można oszczędzić na robociźnie robiąc samemu, mając jakieś pojęcie o technice i zasięgając rad mądrzejszych, można oszczędzić na rzeczach, które są tanie, ale sporo osób je sprawdziło w praktyce jak np wycieraczki z tesco, ale nie należy kupować rzeczy których nikt rozsądny nie testował i nie ocenił, że się nadają, np "ketchup" z biedronki pomimo tej samej nazwy nie przypomina w niczym ketchupu firmowego, więc go nie kupuję, obawiam się, że podobnie będzie z większością opon chińskich, choć może im coś przez przypadek wyjść i to będzie okazja, ale wierzcie mi, szybko się o tym dowiemy ;) Na razie im nie wychodzi, chińską oponę można założyć z powodzeniem do taczki i z dużym prawdopodobieństwem będzie działać.

skwituję, oszczędzać trzeba z głową. Z pewnością można oszczędzić na robociźnie robiąc samemu, mając jakieś pojęcie o technice i zasięgając rad mądrzejszych, można oszczędzić na rzeczach, które są tanie, ale sporo osób je sprawdziło w praktyce jak np wycieraczki z tesco, ale nie należy kupować rzeczy których nikt rozsądny nie testował i nie ocenił, że się nadają, np "ketchup" z biedronki pomimo tej samej nazwy nie przypomina w niczym ketchupu firmowego, więc go nie kupuję, obawiam się, że podobnie będzie z większością opon chińskich, choć może im coś przez przypadek wyjść i to będzie okazja, ale wierzcie mi, szybko się o tym dowiemy ;) Na razie im nie wychodzi, chińską oponę można założyć z powodzeniem do taczki i z dużym prawdopodobieństwem będzie działać.

Gdyby wszyscy mieli takie podejscie byloby duzo bezpieczniej. Ale niestety, w Polsce samochod to nadal oznaka statusu spolecznego i ludzie kupuja auta na ktorych eksploatacje ich nie stac. I potem okazuje sie ze na opony trzeba wydac 4000 i jest dramat.

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Hankook Ventus Prime2 K115 215/55 R16 93 V ktoś jedzi na takich???

Gdyby wszyscy mieli takie podejscie byloby duzo bezpieczniej. Ale niestety, w Polsce samochod to nadal oznaka statusu spolecznego i ludzie kupuja auta na ktorych eksploatacje ich nie stac. I potem okazuje sie ze na opony trzeba wydac 4000 i jest dramat.

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Pamietaj ,ze nawet najlepsza opona nie zastapi zdrowego rozsadku,i mozna przejechac wiecej km na chinczykach niz na super super oponach bez zadnej kolizji itp.Warunek to myslec:)
Z ciekawosci na jakich śmigasz?Sa najlepsze?

Pamietaj ,ze nawet najlepsza opona nie zastapi zdrowego rozsadku,i mozna przejechac wiecej km na chinczykach niz na super super oponach bez zadnej kolizji itp.Warunek to myslec:)
Tu masz 100% racji. Tylko nie zawsze sytuacja na drodze zależy od Ciebie. A sprawny samochód może zwiększyć. Dobre opony, klocki i tarcze mogą zwiększyć Twoje szanse.

Z ciekawosci na jakich śmigasz?Sa najlepsze?

Chyba nie można powiedzieć że jakieś opony są najlepsze. Rozumiem że to miała być taka ironia. Ale ja w ciągu ostatnich 2 tygodni miałem już tyle sytuacji na drodze w których otarłem się o śmierć (dosłowiw) i to nie z mojej winy że moja wyrozumiałość się skończyła. Do tego stopnia że montuję rejestrator jazdy i niech inni myślą co chcą.

A tak btw. na lato mam Nokiany zLine.

Panowie,
kupiłem 2x Michelin PRIMACY HP 215/55R16 93 H oraz 2x Goodyear Efficientgrip 215/55R1693W, które lepiej na tył a które na przód??

kupiłem 2x Michelin PRIMACY HP 215/55R16 93 H oraz 2x Goodyear Efficientgrip 215/55R1693W, które lepiej na tył a które na przód??
... Zależy w którą strone chcesz szybciej jeżdzić, bo jesli do tyłu to załóż z wyższym indeksem predkosci na tyl.

Poziom pytań mnie zaczyna przerażać na tym forum :eek:
A jakie ma znaczenie co założysz na przód jeśli nowe, zakładam ze kupiles używki skoro tylko po 2 wiec załóż bardziej zuzyte na tył.

Nigdy nie miałem do czynienia z jakimikolwiek oponami Goodyear, ale jeśli o Michelin-y chodzi to radził bym je założyć na przód. Miałem 2 lata temu komplet i o ile przód był w porządku to tył bardzo szybko bo już po kilku tysiącach kilometrów dość mocno się wyząbkował. Chyba że jeździsz ciągle w pełni dociążony i po badzo krętych trasach to problem Cię raczej nie dopadnie:)

Potwierdzam opinie o F1 jako nowe OK ale przy 50% zużyciu robią się okropnie głośne oraz ząbkują.Goodyear tak ale tylko asymetryczna.Jeśli chodzi o zimówki to robią chyba obecnie jedne z najlepszych opon.

... Zależy w którą strone chcesz szybciej jeżdzić, bo jesli do tyłu to załóż z wyższym indeksem predkosci na tyl.
Nie pisz tyle bo oczy bolą.Widać że polskiego nie uczyli. Nawet na forum na komputerze gdzie podkreśla błędy znajdzie się taki co ma gdzieś ortografie

... Poziom pytań mnie zaczyna przerażać na tym forum :eek:
Twoje pytanie odnośnie "bujania auta na Nokianach" jest na takim samym poziomie co moje. Pytam o opinię użytkowników a nie g*****e komentarze twojego typu

A jakie ma znaczenie co założysz na przód jeśli nowe, zakładam ze kupiles używki skoro tylko po 2 wiec załóż bardziej zuzyte na tył.

Opony są nowe. Po 2 bo z wyprzedaży dużo taniej. Ma znaczenie ponieważ według opinii oraz jakbyś poszukał to jak widzisz różnią się parametrami(indeksami, ścieralnością, głośnością oraz etykietami CC i FC) dlatego chciałbym optymalnie założyć aby było jak najciszej, oszczędniej, bezpieczniej i żeby się nie wy ząbkowały bo najczęściej jeżdżę bez obciążenia. Moim pierwszym optymalnym ustawieniem jest Michelin na przód ponieważ wychodzi lepiej w testach

Moim pierwszym optymalnym ustawieniem jest Michelin na przód ponieważ wychodzi lepiej w testach

Myślę, że najlepszym doradcą będzie własny test. Pojeździj tydzień w jednej konfiguracji po czym zamień kółka przód-tył i kolejny tydzień. Prowadzenie prawdę Ci powie :)

Opony są nowe. Po 2 bo z wyprzedaży dużo taniej. Ma znaczenie ponieważ według opinii oraz jakbyś poszukał to jak widzisz różnią się parametrami(indeksami, ścieralnością, głośnością oraz etykietami CC i FC) dlatego chciałbym optymalnie założyć aby było jak najciszej, oszczędniej, bezpieczniej i żeby się nie wy ząbkowały bo najczęściej jeżdżę bez obciążenia. Moim pierwszym optymalnym ustawieniem jest Michelin na przód ponieważ wychodzi lepiej w testach

Polecam ten artykuł, jeśli jeszcze nie czytałeś:
http://www2.oponeo.pl/artykul/lepsze-opony-z-przodu-czy-z-tylu-testy-michelin-adac-i-oamtc

Artykuł o tyle dobry, że przynajmniej niejednoznacznie napisali, że lepsze do tyłu. Od jakiegoś czasu panuje bowiem dziwna wg mnie opinia, że lepsze opony dajemy na tył. Że niby poprawia to stabilność auta. Pytanie tylko po kiego grzyba mi stabilność auta w momencie, kiedy przód mi nie hamuje, bo bieżnik jest za słaby (aquaplanning/śnieg)? Uciekający tył można skontrować, z przodem który stracił przyczepność nie da się nic w zasadzie zrobić.

Mam nieodparte wrażenie, że chodzi o to by dojechać te gorsze opony na przodzie (szybciej się zużyją) i kupić nowe. Bo jak damy lepsze na przód to po jakimś czasie bieżnik się wyrówna i komplet jeszcze nieco pojeździ, klient opon nie kupi i nie będzie zbytu... :D

barand ...bez komentarza .....
wit_maj
fajny artykuł :)

Ostatnia edycja:
od kilku lat zakładam lepsze do tyłu, gdyż mam bogatą historię wypadkową- jeździłem szybko oplem zafirą, która wiadomo jest śmieciem na kołach i nadaje się do wożenia jajek na targ. Zawsze niebezpieczne sytuacje spowodowane były brakiem przyczepności tylnych kół, zarzucanie na zakręcie, piruet, generalnie tył lubił wyprzedzić przód, od tamtego czasu jeżdżę lepszymi autami, lepsze opony daję na tył i odpukać żadnego piruetu nie zrobiłem. Łatwiej zapanować nad utratą sterowności przodu, niż tyłu.

Wiesz baksiu ze twoje przemyślenia/obserwacje nie maja wartości? Jaki wniosek jest z twojego postu? Żaden.
Ja z doświadczenia twierdze lepsze na przód. Ale nigdy nie jeździłem zafira - sadzac po jej wyglądzie to pewnie właściwości jezdne pozostawiają do życzenia.

Wiesz baksiu ze twoje przemyślenia/obserwacje nie maja wartości? Jaki wniosek jest z twojego postu? Żaden.
Ja z doświadczenia twierdze lepsze na przód. Ale nigdy nie jeździłem zafira - sadzac po jej wyglądzie to pewnie właściwości jezdne pozostawiają do życzenia.

czy mam w domu przeprowadzać jakieś eksperymenty laboratoryjne, czy opierać się na własnym doświadczeniu?? O czym na tym forum mamy rozmawiać? Głupie pytanie-głupia odpowiedź itp...Skoro masz inne spostrzeżenia- pisz o nich, a nie dazawuuj opinii innych, Passat na pewno jest kosmicznym pojazdem w porównaniu do zafiry, weź mnie nie rań :P

Ostatnia edycja:
Kiedyś w Jeździe Polskiej Kuba Bielak robił testy na suchej i mokrej nawierzchni i znacznie lepiej auto wypadało z lepszymi oponami na tyle. Było znacznie stabilniejsze, ale może TV kłamie.

Oczywiście, że auto będzie stabilniejsze z lepszymi oponami z tyłu, to wynika z logiki. Pytanie tylko, co mi da ta stabilność w realu?
Załóżmy 3 sytuacje, we wszystkich jedziesz za szybko:
- ostre hamowanie na prostej:
przy lepszych oponach z przodu droga hamowania jest krótsza, jeżeli tył jest niestabilny kontrujesz go delikatnie, ale hamujesz na krótszym odcinku
przy lepszych oponach z tyłu auto jest stabilne, nie trzeba kontrować, ale hamuje na dłuższym odcinku
- za szybkie wejście w zakręt/łuk:
przy lepszych oponach z przodu przód jedzie zadanym torem, a tył ucieka na zewnątrz, jest szansa go skontrować i wyjść z tego
przy lepszych oponach na tyle przód wyjeżdża z zakrętu na wprost, jeżeli prędkość nie była sporo za duża można puścić gaz, odkręcić nieco kierownicę i złapać przyczepność, ale jeżeli była większa to powodzenia w próbie wyjścia z takiej sytuacji
- hamowanie w łuku/zakręcie:
przy lepszych oponach z przodu i lekkim hamowaniu jest OK, stabilnie, przy ostrym auto hamuje, tył ucieka, patrz wyżej
przy lepszych oponach z tyłu i lekkim hamowaniu jest OK, stabilnie, przy ostrym hamowaniu auto hamuje, przód ucieka, patrz wyżej

Jak dla mnie wybieram opcję "lepsze na przód" ;)

Amortyzatory
Powrót