• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Ja jeżdżę zimą na 205/60 i po letnich 215/55 ten 1 cm wyżej bardzo - naprawdę bardzo - poprawił sytuację: nie boję się wjeżdżać na krawężnik (choć oczywiście staram się tego unikać, ale czasem się nie da). 205/55 to najniższy możliwy profil - kompletnie nie polecam.
Dla mnie nie ma różnicy w wyglądzie 215/55 a 205/60 - natomiast różnica w wysokości jest zdecydowanie - na korzyść tych drugich. Jedyne co mi psuje humor (i sprawia, że na lato wybiorę jednak 215/55 a nie 205/60) to fakt, że nie są to opony homologowane i w razie czego, podobno, można mieć kłopot z ubezpieczycielem.

Więc lepsze będą 215/55, czy 205/55 ?
Albo jakie Wy proponujecie założyć ?

Lepsze do czego? Jeśli chcesz podnieść auto to 215/60 czy nawet 205/60 są wyższe niż 215/55. I z tego powodu jest to lepsze. Ale podobnej wielkości są 225/50/17, które na fabrycznych szprychowych felgach wyglądają duuuużo lepiej niż 205/60/16. Decyzje musisz sam podjąć. Ja na zimę założyłem 205/60/16 ignorując gorszy wygląd, zimą ważniejsze dla mnie było podniesienie auta oraz optymalna cena za bardzo dobre opony (215/60/16 uznałem za zbyt bardzo odbiegający rozmiar od oryginalnych – są dużo wyższe niż homologowane). Na lato wybrałem oryginalny rozmiar 225/50/17, który też podwyższa auto wobec 205/55/16 i 215/55/16.

Dobra, kupię 215/55. Dzięki za informację :)

Dobra, kupię 215/55. Dzięki za informację

Jesli chcesz zostać przy 16 , to proponuję kupić 215/60. Mam takie u siebie zimóki.Jest o wiele wyżej niż przy 215/55 ( moje poprzednie opony zimowe).W tej chwili niczym nie haczę,a mam obnizone zawieszenie.Jeżeli nie zalezy ci na wyglądzie,a bardziej na praktyczności ,to kupuj 215/60.Komfort również jest sporo większy.

Faktycznie chyba pomylił się o 100zł/szt.
Jednemu się poszczęści a drugi ma pecha :P

tzn kupiłem tylko 2szt, a 2 wcześniej o 100zł drożej, żeby nie było tak kolorowo :)

Oj tam okazja,w zeszlym sezonie kupilem takie nowki za 1000 zl komplet:)

BARUM BRAVURIS 3 HM - jakies opinie?

Tylko takie, że to nowa opona, więc nie spodziewaj się niewiadomo jakich opinii. Sądząc po poprzednikach, będzie to kolejna dobra, budżetowa opona.

barumy zimowe mnie zawiodły jakościowo, od tego czasu nie kupuję, w testach też zawsze w 2-giej połówce stawki, albo pod koniec, moim zdaniem lepiej kupić coś tańszego dalekowschodniego, niejednokrotnie lepszego.

Panowie śmigał ktoś z Was na oponach Hankook ventus s1 evo2 rozmiar 225/50/17. Prośba o opinie.

ja mam Bravuris 2 i jak dla mnie sa OK.Hankoki podobno robia furore u Helmutow .Rozmawialem z kolega co handluje oponami.

Pewnie mało kogo to obejdzie, ale napiszę (trochę w nawiązaniu do mojego wcześniejszego posta). Jako człowiek bojaźliwy miałem pewne dylematy z założeniem niehomologowanych opon w cel podniesienia auta - w związku z ewentualnymi problemami z ubezpieczycielem. Postanowiłem więc napisać do Benefii, w której jestem ubezpieczony, maila takiej treści:

Szanowni Państwo,
Mam następujące

pytanie: czy mogę w swoim aucie, bez ograniczenia odpowiedzialności Towarzystwa, założyć na felgi o rozmiarze 16 opony o rozmiarze 16, tyle, że w profilu który nie posiada homologacji producenta samochodu? Chodzi konkretnie o podniesienie bardzo niskiego samochodu, jakim jest AR 159, poprzez założenie nieco grubszych opon - zamiast 205/55/16 - 205/60/16.

Jest to rozwiązanie stosowane powszechnie przez użytkowników ALf, które chroni samochód przed uszkodzeniami podwozia.

Na co otrzymałem odpowiedź:

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na poniższą korespondencje uprzejmie informujemy, iż może Pan założyć opony o poniższych parametrach bez ograniczenia odpowiedzialności w Towarzystwie Ubezpieczeniowym BENEFIA TU S.A.

Zatem: bez obaw kupuję na lato opony 205/60/16

Co prawda nie w Alfie ale jeździłem na tych oponach przez dwa sezony. Opona kosa. Klei się nieprawdopodobnie do asfaltu. Trzeba tylko uważać na, powiedzmy, warunki przejściowe, tzn. zaczyna padać mżawka, nie ma dużo wody na drodze tylko trochę mokra jezdnia. Wtedy może zaskoczyć pogorszeniem przyczepności. Jednak, gdy się rozpada, to pokazuje pazur. Odprowadza hektolitry wody. Druga jej wada to znika w oczach. Niestety ale trakcja robi swoje:-) Szczerze polecam.

Amortyzatory
Powrót