[159] Opony Letnie

Co do tych etykiet to przez palce bym patrzył na nie. Jeździłem na huczących i wyjących semislickach które miały na etykiecie mniej decybeli niż cichutkie Nokiany z-line. Więc nie wiem w jakich warunkach te parametry na etykiety dostają producenci.

Etykieta wskazuje poziom hałasu na wysokości 1,2m nad ziemią i w odległości 7,5 m od samochodu jadącego z wyłączonym silnikiem. Wiadomo, że różne pasma dźwięków mają różną przenikalność przez przeszkody i w różnych autach te dźwięki mogą być inaczej słyszalne.

Te etykiety nie podają wielu ważnych parametrów jak hamowanie na suchym, prowadzenie, czy podatność na aquaplaning, więc trzeba się posiłkować dodatkowymi testami. Jednak parametr hamowania na mokrym daje dużo do myślenia i odzwierciedla częstą sytuację drogową, gdy ktoś przed nami gwałtownie hamuje. Badaniu poddaje się hamowanie na mokrym z prędkości 80km/h do 20km/h. Różnica między klasą A a F to 18m drogi hamowania! Między jedną klasą to 3-4m. Ja jakoś specjalnie nie szaleję po drogach za to już kilka razy musiałem hamować ostro na mokrym i raz się nie udało (na szczęście skończyło się na drobnych zadrapaniach), więc to dla mnie dość istotny parametr

Ostatnia edycja:
Panowie, jeździ ktoś na oponach SPORTIVA PERFORMANCE ? Moje Continental Sportcontact 3 mimo wysokiego bieżnika mają pęknięcie przez całą długość opony więc strach jeździć. Co do tych opon które chce kupić to jest to marka Continentala i produkowane są w Francji, a cena bardzo przystępna. Chyba, że ktoś ma 1 szt continental sportcontact 3 215/45/17 6mm ?

Panowie, jeździ ktoś na oponach SPORTIVA PERFORMANCE ? Moje Continental Sportcontact 3 mimo wysokiego bieżnika mają pęknięcie przez całą długość opony więc strach jeździć. Co do tych opon które chce kupić to jest to marka Continentala i produkowane są w Francji, a cena bardzo przystępna. Chyba, że ktoś ma 1 szt continental sportcontact 3 215/45/17 6mm ?

Też własnie się nimi zainteresowałem, szukałem opinii ale nic konkretnego. Za plus przemawia że Continental je "kontroluje"

To który z nas testuje ;D?

Caly czas sie zastanawiam. Docelowo to sa opony do mito. 70zl /szt wiecej sa calkiem fajne falkeny. Najchetniej bym kupil pirelli pzero gt jak mam w 159, ale przy 205/45/17 to prawie 2000zl.

- - - Updated - - -

To który z nas testuje ;D?

Caly czas sie zastanawiam. Docelowo to sa opony do mito. 70zl /szt wiecej sa calkiem fajne falkeny. Najchetniej bym kupil pirelli pzero gt jak mam w 159, ale przy 205/45/17 to prawie 2000zl.

Witam, mam szybkie pytanie, które opony wybrać - Vredestein Ultrac Vorti czy Goodyear Eagle F1 Asymmetric

Patrząc po wynikach testów zdecydowanie Goodyeary. Ostatnio sam je kupilem, ale czekam na dostawę.

- - - Updated - - -

Ja potrzebuję 215/45 r17, jak się nikt nie wypowie na temat Sportivy to biorę Fuldę za 325zł szt

Kupiłem Fuldy Sport Control. Założyłem je 2 tygodnie temu i przejechałem zaledwie 2 tysiące. Na pewno jedne z najcichszych opon na rynku. Żadnych sytuacji awaryjnych na nich nie miałem ale też jeździłem raczej spokojnie.

Panowie opony 19 cali,continental?kumho?falken? jezdze spokojnie:)

bo: relacja jakość cena bardzo dobra! Roczne ubezpieczenie od uszkodzeń! bardzo dobre właściwości jezdne na mokrym i minimalne zużycie! produkcja made in Japan
pisze to użytkownik: 2 kompletów ZE914 przez ok 40 i 25 tkm, FK453 przez 10 tkm

Kupiłem Fuldy Sport Control. Założyłem je 2 tygodnie temu i przejechałem zaledwie 2 tysiące. Na pewno jedne z najcichszych opon na rynku. Żadnych sytuacji awaryjnych na nich nie miałem ale też jeździłem raczej spokojnie.

z tego co wiem to Yokohamy z serii BluEarth są też bardzo ciche (mniejsze opory toczenia to i przy okazji mniejszy generowany hałas). :)

bo: relacja jakość cena bardzo dobra! Roczne ubezpieczenie od uszkodzeń! bardzo dobre właściwości jezdne na mokrym i minimalne zużycie! produkcja made in Japan
pisze to użytkownik: 2 kompletów ZE914 przez ok 40 i 25 tkm, FK453 przez 10 tkm

dziekuje

nowy model falkena jeśli dobrze pamiętam fk510 super wypadł w testach ale nie wiem czy będzie dostępna w Twoim rozmiarze na 19 - polecam poszukać bo to nowość i nie wszędzie może być dostępna

Słuchajcie mam dylemat posiadam felgi 18 , i opony 235/45. Producent zaleca do tego rozmiaru nośność 98 W . Doskwiera mi jednak trochę szerokość opony na polskich koleinach. I kiedyś na 225 było zdecydowanie lepiej pod tym względem. W rozmiarze 225/45/18 indeks nośności wynosi 95 . Jak taka różnica w tym parametrze może wpłynąć na nasze bezpieczeństwo i trwałość opon ? I drugie pytanie: Stosując węższy rozmiar opon od zalecanych przez producenta można mieć kłopoty odnośnie świadczenia z AC ?

Amortyzatory
Powrót