[159] Opony Letnie

Jeździł ktoś na Falkenach FK 452 ? Kupiłem wczoraj komplet 245/35/19 w okazyjnej cenie i jestem ciekaw jak ta jodełka się będzie sprawować . Czy nie będą mega głośne. Opinie czytam na oponeo BDB ale mnie interesuje opinia kogoś kto miał to na wielowahaczu w Alfie .

Jeździł ktoś na Falkenach FK 452 ? Kupiłem wczoraj komplet 245/35/19 w okazyjnej cenie i jestem ciekaw jak ta jodełka się będzie sprawować . Czy nie będą mega głośne. Opinie czytam na oponeo BDB ale mnie interesuje opinia kogoś kto miał to na wielowahaczu w Alfie .

Nazar miałem takie na Tomaszkach - nie było się do czego przyczepić a opony miały już 5 lat

Nazar miałem takie na Tomaszkach - nie było się do czego przyczepić a opony miały już 5 lat
Dzięki bo właśnie kupiłem z 2011 roku z 6,5 mm bieżnikiem . Gość kupił A6 quattro na takich gumach i się wystraszył profilu . Jak zobaczyłem ile kosztuje nowa sztuka to spadłem z krzesła . Dzięki Maciek za opinie :D

po przeczytaniu wielu testów zacząłem zastanawiać się nad oponami ze średniej półki cenowej i wtedy znalazłem opony ATLAS Sport Green - z racji tego że jest to opona z Chin i że kosztowała jedynie 250zł za r17 byłe sceptycznie nastawiony ale stwierdziłem, że najwyżej je zdejmę i kupię coś lepszego. Kupiłem 2 i wrzuciłem na przednią oś i ku mojemu zdziwieniu po przejechaniu ok 2tyś km nie mam się do czego przyczepić. Zarówno na mokrym jak i suchym jeździ dobrze, nie ucieka w zakrętach nawet przy ostrym slalomie i jest cicha. Nie wiem jak będzie się szybko zużywać ale jeśli wytrwa 3 sezony to po co przepłacać :)

Ja dwa tygodnie temu kupiłem nowe felgi do mojej czarnulki i założyłem jej nowe buty: Kormoran GAMMA B2 w rozmiarze: 17/225/50.
Efekt więcej niż zadowalający. Opony nie szumią, z jazdą po mokrym asfalcie radzą sobie lepiej niż dobrze. Wczoraj miałem okazję przetestować je przy hamowaniu awaryjnym z 110 km/h do 0 km/h (miałem łanię przed maską). Wyhamowałem:)
Za komplet opon z przesyłką zapłaciłem 854 zł brutto. Uważam, że są to dobrze wydane pieniądze za opony wyprodukowane w Europie, a nie chciałem kupować opon "Made in China".
Polecam.

A ja kupiłem Nexeny N8000 XL 93W 225/40/R19 w cenie 360 zł sztuka za nówki z oponeo w lutym i był to absolutny strzał w dziesiątkę. Przejechałem już 6 tys km i nie ma oznak zużycia bieżnika. Świetnie się prowadzą zarówno na suchym jak i mokrym. Nie rzuca w koleinach jak poprzednie pirelli w tym samym rozmiarze. Następne też takie kupię lub spróbuję nFery.

Ja jeszcze raz wtrącę swoje 3 gr na temat hankook evo2. Prowadzenie na suchym jak i na mokrym re-we-la-cja!! Bardzo ciężko zmusić je do utraty przyczepności. Mokry start spod świateł i hamowanie według mnie contisportcontact 3 się chowa. Trochę zbyt twarde. I głośne na mokrym POWYŻEJ prędkości dopuszczalnej na PL autostradzie.

Ja do mojej 9-tki założyłem nowe Yokohama Advan Sport V103 225/45/18. Opona na mokry i w ciasnych zakrętach daje duże poczucie bezpieczeństwa. Twarda ścianka nie pozwala jej na przechylanie podczas energicznych manewrów i w szybkich łukach. Niestety jest ona trochę głośniejsza od konkurencji ale w dobrze wytłumionej 159 nie jest to problemem. Gdyby ktoś potrzebował to jestem jeszcze w stanie podać namiary na takie komplety w cenie 1450-1500 zł.
Produkcja 2012/13 ale w przypadku takiej gumy z 5 letnią gwarancją nie jest to żaden minus.

Ostatnia edycja:
No to i ja sie pochwale.smigam na 225 40 19 falken azenis fk453 i pierwsze co to o kur..ale glosne.Ale po zjechaniu cycków jest cisza??????

- - - Updated - - -

No to i ja sie pochwale.smigam na 225 40 19 falken azenis fk453 i pierwsze co to o kur..ale glosne.Ale po zjechaniu cycków jest cisza

przed kupnem ATLAS myślałem o Kormoranach i Nexenach - z Waszych opinii wynika, że to też nie byłby zły wybór. Zdecydowałem się na Atlas bo dobrze wypadały w testach Auto Świata i niemieckiego AutoBild

przed kupnem ATLAS myślałem o Kormoranach i Nexenach - z Waszych opinii wynika, że to też nie byłby zły wybór. Zdecydowałem się na Atlas bo dobrze wypadały w testach Auto Świata i niemieckiego AutoBild

Toś się Pan oparł o konkretne źródła... Jedno kijowe a drugie do kitu:)

Toś się Pan oparł o konkretne źródła... Jedno kijowe a drugie do kitu:)

jestem ciekaw na jakiej podstawie twierdzisz, że testy w podanych przeze mnie gazetach są do kitu, a Twoje filmiki obiektywne?
przejechałem na tych oponkach ponad tysiąc km zarówno na suchym jak i w deszczu i nie widzę by zachowywały się gorzej od Conti które miałem poprzednio. Jedyna niewiadoma to szybkość zużycia ale o tym będę mógł się wypowiedzieć po min 1 sezonie. Jeżdżę normalnie, nie rajdowo, i te oponki dają radę w aucie z 200KM pod maską.

jestem ciekaw na jakiej podstawie twierdzisz, że testy w podanych przeze mnie gazetach są do kitu, a Twoje filmiki obiektywne?
przejechałem na tych oponkach ponad tysiąc km zarówno na suchym jak i w deszczu i nie widzę by zachowywały się gorzej od Conti które miałem poprzednio.

Ty tak na poważnie...? Zobacz sobie jakie koneksje ma koncern wydawniczy od tych świerszczyków z przemysłem motoryzacyjnym i wtedy może dasz sobie spokój z cytowaniem auto-shit'u.
Zrób na nich 15000-20000 w różnych warunkach i wtedy będziesz mógł coś tam o nich powiedzieć. Ale porównania do nowych Conti i tak bym nie ryzykował:)

Ja do mojej 9-tki założyłem nowe Yokohama Advan Sport V103 225/45/18. Opona na mokry i w ciasnych zakrętach daje duże poczucie bezpieczeństwa. Twarda ścianka nie pozwala jej na przechylanie podczas energicznych manewrów i w szybkich łukach. Niestety jest ona trochę głośniejsza od konkurencji ale w dobrze wytłumionej 159 nie jest to problemem. Gdyby ktoś potrzebował to jestem jeszcze w stanie podać namiary na takie komplety w cenie 1450-1500 zł.
Produkcja 2012/13 ale w przypadku takiej gumy z 5 letnią gwarancją nie jest to żaden minus.

Z tym poczuciem bezpieczeństwa to Ty nie przesadzaj ;) one nawet nie spełniają indeksu nośności dla tego rozmiaru, a 225 na alfowskiej feldze 18 robi juz chyba minimalny naciąg. Chyba że się mylę.

Z tym poczuciem bezpieczeństwa to Ty nie przesadzaj ;) one nawet nie spełniają indeksu nośności dla tego rozmiaru, a 225 na alfowskiej feldze 18 robi juz chyba minimalny naciąg. Chyba że się mylę.

Dowcip dnia... Skąd Ty takie "rewelacje" bierzesz:) V103 to nie indeks prędkości i nośności tylko część nazwy... Ich indeks to 95Y czyli 690 kg na oponę i do 300km/h.
Co do naciągu też się mylisz. Po pierwsze oryginalna 18, którą miałem ma szerokość tą samą co obecnie a tendencja jest taka, że "fabryczne" felgi często mają 0,5 cala mniejszą szerokość niż średnia dla felg danej średnicy. U mnie jest jeszcze dość duży margines i opona wystaje poza felgę około 8-10 mm.

No na 8 calach i oponie 215 zaczyna się mikronaciąg .

Amortyzatory
Powrót