[159] Opony Letnie

Opinie o oponach bieżnikowanych są różne...

Doskonale o tym wiem. Zazwyczaj są negatywne.
Miałem pełną świadomość tego co kupuję.
Najbardziej się bałem wad związanych z oponami bieżnikowanymi, czyli problemów z wyważeniem i ściąganiem auta lub głośną pracą.
Nic z tych rzeczy nie występuje.
Kolejna rzecz jaka może się zdarzyć to rozwarstwienie bieżnika, znaczy odpadnięcie tej warstwy dodanej. To jest do zweryfikowania dopiero po czasie.

O ile mi wiadomo, to cała rzesza upalaczy na torach jeździ na oponach bieżnikowanych Markgum. Sam takie mam do Punto - semislick.

O firmie Profil wyczytałem raczej dobre opinie. Ja to zweryfikuję z przebiegiem.

Tutaj jest np test zimówek http://www.auto-swiat.pl/1-potrzebne-jak-ciepla-czapka-test-opon-zimowych-w-rozmiarze-19565-r-15-th#
Testu letnich tych moich konkretnych znaleźć nie mogę, jedynie opinie na forach.

Kolego, co znaczy, że Ty miałeś problem.
Rozmiar, o którym piszesz jest jednym z dedykowanych do 159.
Moje zdanie jest takie, że decydując się na zakup samochodu jakiejś tam klasy musimy być przygotowani na wydatki z tym związane.

a wiec do 18'' zalozyc 235/50 nie za duze ??
W 159 TI są wedle producenta 235/40/19 ale pamiętajmy że TI jest troszkę obniżona... Na standardowych sprężynach jestem przekonany że 235/50/18 się spokojnie zmieszczą... choć ja bym założył 225/50/18 bo im szersze tym bardziej w kość dostaje wspomaganie a te jak wiadomo łącznie z maglownicą nie jest najwyższych lotów w 159 choć między 225 a 235 jest niewielka różnica...

Na zdjęciu moja na 225/45/18. Zobacz ile miejsca jeszcze jest w nadkole spokojnie 235/50/18 by weszła...

Załączniki

• 27032012436.jpg
    27032012436.jpg
    316.4 KB · Wyświetleń: 266
Ostatnia edycja:
Kolego, co znaczy, że Ty miałeś problem.
Rozmiar, o którym piszesz jest jednym z dedykowanych do 159.

Odpiszę raz, mając nadzieję że to podpucha: Są tańsze rozmiary opon które producent mógł zastosować.

Jako przykład znowu podam moje Punto. Oryginalnie jest w nim rozmiar 185/55/15. Drogi
Ja jeżdżę na 195/50/15. Tani
W tym modelu Punto robi tak prawie każdy. Chyba tylko raz widziałem Punto HGT na oryginalnym rozmiarze opon.

Inny przykład to moje poprzednie Seicento Abarth. Rozmiar oryginalny to 175/50/14. Tylko dwóch producentów na początku. Ostał się tylko jeden Pirelii z modelem P6000. Cena około 400PLN za gumę do Seicento i to gumę beznadziejną. Za sztukę!
W tej sytuacji ludzie na 14" jeżdżą na 185/50, albo tak jak ja na 195/45. Dużo taniej i dużo większy wybór.

Moje zdanie jest takie, że decydując się na zakup samochodu jakiejś tam klasy musimy być przygotowani na wydatki z tym związane.

A moje zdanie jest takie, że producent mógł zastosować fabrycznie tańszy wariant, np 225/45/17. Wybór większy i ceny niższe.
W ogóle do mnie nie przemawia to, że jakaś klasa auta ma powodować wymyślone wydatki. Auto ma jeździć i nie być głównym punktem w budżecie rodziny. Alfa jest dodatkowo ładna i jest to bonus od producenta.

To nie jest prom kosmiczny, a ja jeżdżę bardzo spokojnie. Do szalenia mam Punto na tor.

Odpiszę raz, mając nadzieję że to podpucha: Są tańsze rozmiary opon które producent mógł zastosować.

Jako przykład znowu podam moje Punto. Oryginalnie jest w nim rozmiar 185/55/15. Drogi
Ja jeżdżę na 195/50/15. Tani
W tym modelu Punto robi tak prawie każdy. Chyba tylko raz widziałem Punto HGT na oryginalnym rozmiarze opon.

Inny przykład to moje poprzednie Seicento Abarth. Rozmiar oryginalny to 175/50/14. Tylko dwóch producentów na początku. Ostał się tylko jeden Pirelii z modelem P6000. Cena około 400PLN za gumę do Seicento i to gumę beznadziejną. Za sztukę!
W tej sytuacji ludzie na 14" jeżdżą na 185/50, albo tak jak ja na 195/45. Dużo taniej i dużo większy wybór.

A moje zdanie jest takie, że producent mógł zastosować fabrycznie tańszy wariant, np 225/45/17. Wybór większy i ceny niższe.
W ogóle do mnie nie przemawia to, że jakaś klasa auta ma powodować wymyślone wydatki. Auto ma jeździć i nie być głównym punktem w budżecie rodziny. Alfa jest dodatkowo ładna i jest to bonus od producenta.

To nie jest prom kosmiczny, a ja jeżdżę bardzo spokojnie. Do szalenia mam Punto na tor.
I tu masz rację, Włosi są mistrzami "sprzedaży wiązanej" tzn. jak Sam napisałeś, obecnie wymiar dedykowany robi tylko Pirelli.
Panowie, a jaka to różnica w parametrach opon? Żadna prawie, a te prawie to nie robi wielkiej różnicy jak w reklamie, wiemy jakiego piwa.
Byłem swojego czasu na szkoleniu finansowanym przez UE i była mowa o klastrach tzn. Alfa robi auta a inni jej sprzedają opony i itp.(tak w skrócie) i makaroni mają to opracowane do perfekcji, co nie zmienia faktu, że mają najlepszą(e):
-samochody
-kobiety
-kawę
-jedzenie
Pozdrawiam
Radek

A tak jakieś sugestie do mojego rozmiaru 215/55/16 (jezeli jest taka mozliwosc to chetnie zaloze 225/55/16)? cena się podniosła 550zł za sztuke mogę dać . Więc jakieś propozycje dobrych opon znanych i dobrych producentów ? Bieżnikowane w gre nie wchodzą , bo ja lubię przycisnąć i muszę mieć dobrą gumę .

chrisdelarosa fajne masz te chinczyki ale z tymi owiewkami to juz troszke przesadziles.Zawsze kojarzylo mi sie to ze starymi dziadkami:)

chrisdelarosa fajne masz te chinczyki ale z tymi owiewkami to juz troszke przesadziles.Zawsze kojarzylo mi sie to ze starymi dziadkami:)
lubię świeżę powietrze więc lubię również uchylić okno... mam zresztą przyciemnione szybki i te owiewki w miarę dobrze rekompensują przejście z tylnych szyb na przednie... poza tym wyglądają dobrze... akurat pod tym kątem tak się w oczy rzucają... zresztą nie jest to dla wyglądu a ma spełniać jakąś funkcję...

Ostatnia edycja:
Ja miałem większy problem, bo do mojej Alfy wchodzą 225/50/17
I jest to drogi rozmiar.

Zaryzykowałem i kupiłem Profil ProSport 3.
Znalazłem kilka recenzji opon tej marki i nie były złe.
Są to opony bieżnikowane. Bałem się głównie tego że mogą być nierówne.
Okazało się że koła wyważyły się bardzo ładnie. Nie ściąga w żadną stronę. Nie ma nadmiernego hałasu.
Nie zauważyłem problemu z trakcją, skręcaniem czy hamowaniem. Jednak tutaj muszę dodać że ja jeżdżę bardzo spokojnie. Zazwyczaj jestem najwolniejszy na drodze.
Po przesiadce z zimówek, które były 225/45/17 (Pirelli), da się zauważyć że auto stało się twardsze. Wnioskuję że boki opon są twarde.

Przejechałem raptem kilkanaście kilometrów na tych oponach (z i do pracy). Jak się coś będzie dziać dziwnego, to będę raportował.

Cena 240PLN za sztukę już z przesyłką. To 2x taniej niż jakiekolwiek markowe gumy. Taniej nawet niż Chińczyki.

O ile mi wiadomo te opony robią w Polsce, na bazie Michelinów.
Zawsze mozna zastosowac jeszcze taka opcje...
www.youtube.com/watch?v=0f1u7_0U0l0:rolleyes:

ja dzisiaj zmieniłem na letnie i Pan w zakładzie stw. że 2 opony tylne nadają się na 3 miesiące:) zastanawiam się nad Pirelli Cinturato albo Goodyear?sam nie wiem które bedą naprawdę ok

A tak jakieś sugestie do mojego rozmiaru 215/55/16 (jezeli jest taka mozliwosc to chetnie zaloze 225/55/16)? cena się podniosła 550zł za sztuke mogę dać . Więc jakieś propozycje dobrych opon znanych i dobrych producentów ? Bieżnikowane w gre nie wchodzą , bo ja lubię przycisnąć i muszę mieć dobrą gumę .
mam do sprzedania komplet letnich nowych Michelinów HP 215/60R16. Jeżdżę na takim rozmiarze na zimówkach i auto sprawuje się super, ale na lato zakładam 17-ki. Cena 1600 zł...
JUZ SPRZEDANE....

Ostatnia edycja:
Z tych brałbym Barumy.
W Autoświecie ostatnio był test opon 225/45/R17 więc można estymować wyniki na nasz profil 50. Wygrały Goodyeary F1, zaraz za nimi Nokiany ZG2. Barumy Bravuris 2 były 7 jako 'Polecana', Kumho KU39 ostatnie - 'warunkowo polecana'.

Amortyzatory
Powrót