[159] Opony Letnie

A jak sie ma sprawa z wyzszym indeksem, np. 205/55R16 94W? Roznica 20kg w gore to nie duzo, a chyba lepiej w gore niz dol;]

Mam pytanie czy miał ktoś do czynienia z oponami Pirelli PZero Nero GT to jest podobno udoskonalona Pirelli PZero Nero.
Zastanawiam się nad zakupem opon i nie wiem do końca który model wybrać.

Dzisiaj zmieniłem opony na letnie Kumho KU31 225/50 R17. Zrobiłem ze 100km szalejąc na rondach i zakrętach. Pierwsze wrażenia z jazdy rewelacyjne. Auto trzyma się gleby jak przyklejone. Czekam na deszcz żeby zobaczyć jak się lata na mokrym.

Witam przejeździłem cztery sezony na oponach Goodyear eagle F1 225/50/17 osobiście uważam że jest to najlepsza opona trzymająca się drogi w każdych warunkach, choć przyznam jak większość użytkowników, że opona ściera się nierównomiernie. Godne są też polecenia Bridgestone Potenza RE050A. Czas na wymianę opon i nadal zostaje przy F1!

chendo

Bridgeston'e są droższe. Ja podałem tutaj cenę za oponę + przełożenie + wyważenie. Dylemat jest pomiędzy Nokianami a Vredestein'ami. Cena jaką podano mi w serwisie jest podobna (Vredesteiny są trochę droższe, ale niewiele). Pytanie, która z tych dwóch opon jest lepsza.

Bridgeston'e, Dunlopy powiadasz ? Jakie modele konkretnie ? Bridgestone Potenza ? Dunlop SP Sport ?

No jeśli masz namiary w/w modele w cenie ~2.200 za komplet, to poproszę, jak na ceneo nie widzę tych opon taniej niż 605 zł/szt., a do tego doliczając przełożenie na felgi +wyważenie, to robi się niemała dopłata :)

CodeMaker,

Wielkie dzięki za opinie - jest tym cenniejsza, że użytkujesz Nokiany. Sam miałem Nokiany w poprzednim samochodzie i byłem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

Kilka dni temu założyłem Bridgestone Potenza RE002 i jak dla mnie rewelacja. Super na suchym, bardzo dobrze na mokrym.

"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com

Przymierzam się do kupna opon letnich do autka o rozmiarze 225/50/R17. Czy ktoś z Was posiada/posiadał Goodyear Efficient Grip Performance? Jak odczucia z jazdy?
Czy odczuwalne jest mniejsze spalanie podczas eksploatacji?

ccie.no2 w zeszłym tygodniu w tym samym rozmiarze kupiłem Dunlop Sport Maxx RT - najlepsze opony na jakich jeździłem. P7 Cinturato , ContiSport 5 , Michelin Energy - te wszystkie opony bije na łep. POLECAM!!!

Przymierzam się do kupna opon letnich do autka o rozmiarze 225/50/R17. Czy ktoś z Was posiada/posiadał Goodyear Efficient Grip Performance? Jak odczucia z jazdy?
Czy odczuwalne jest mniejsze spalanie podczas eksploatacji?

W zeszłym sezonie jeździłem na Goodyear Efficientgrip, Performance jest to nowość i dopiero teraz będzie można coś o niej powiedzieć. Jestem właśnie w trakcie zakupu tej nowości. Jeżeli chodzi o starszy model to faktycznie są mniejsze opory toczenia i faktycznie ładniej "pali". Tylko nie wiedziałem, że to jest zaleta opony. :) A po wakacjach i wypadzie na dalekie południe będzie można coś więcej powiedzieć. Aaaaaaaa.... jeździ się jak po szynach, nie jest może to za dobre gdyż można przesadzić. Ale opony są godne polecenia i są to jedyne które kupię w ciemno.

Witam czy ktoś z was miał może do czynienia lub słyszał opinie o oponach Rockstone F105 ?

Jestem po pierwszej 40km przejazdzce na Continental ContiPremiumContact 5 205/55 R16 91V, wrazenia po zmianie z zimowek Goodyear UG8 jak najbardziej pozytywne, cieszej, jakos tak "lezej" sie jedzie, nawet przy *80 km/h :) wracajac z pracy zobacze jak wyglada spalanie.

Kupiłem nowe Toyo Proxes T1 Sport 225/50/17 98Y XL.

W swoich alfach miałem zawsze pirelli p7 lato /sotto zero zima, jednak teraz kiedy szukałem letnich opon to pirelli były tylko runflaty ( fuj :)).
Zaryzykowałem i kupiłem kpl "japończyków" i jestem pod wrażeniem - bardzo dobre trzymanie drogi, stosunkowo ciche i b. dobre trzymanie na mokrej nawierzchni.
Polecam
P.S.
Kpl wyniósł mnie 2050 z wysyłką.

Ostatnia edycja:
Po dzisiejszej burzy nad Warszawą mogę coś powiedzieć na temat zLine-ów Nokiana na mokrym. W moim odczuci są świetne. Auto prowadzi się świetnie. Nie odczułem aquaplaningu. Przy prędkościach rzędu 80-90/h auto prowadziło się stabilnie, nie tylko na prostej ale i w zakrętach. Jestem mega zadowolony.

mam dylemat
czy z tylu moga byc opony o profilu 50 a z przodu o 45
reszta parametrow bez zmian tj 17 szer 225?
boje sie ze systemy bezpiecznstwa vdc itp moga wariowac

A słyszał ktoś o oponach Pace PC10? :D Widziałem ostatnio takie cudo na parkingu na 159, szukałem ale nic nie mogłem o nich znaleźć. Co to w ogóle za marka? :)

Pace to firma córka poważanego koncernu Wanli. Jest skoncentrowana na odpowiadaniu klientom potrzebującym opon bardziej budżetowych i niekoniecznie zwracajacych uwagę na przyczepność do asfaltu. Pace to opona korzystająca z doskonałych technologii koncernu Wanli w przystepnejszej cenie.

A teraz poważnie - Pace ze względu na gowniany wynik dowolnego testu jaki jesteś w stanie wymyślić nie dostał zezwolenia na obrót na terenie EU. Dla wielu znaczy to ze jest to dobra opona bo jest tania. Pamiętaj tylko nie wyjeżdżać na ulice na nich, poza tym jest świetna.

"Pamiętaj tylko nie wyjeżdżać na ulice na nich, poza tym jest świetna." hahaha :D Przynajmniej dowiedziałem się co to za cudo :D

Amortyzatory
Powrót