FilipoInzhagi
Użytkownik
Pytanie było wprawdzie do Panów, ale spróbuję coś podpowiedzieć. Można w przybliżeniu policzyć wielkość koła, wzór jest np tutaj: http://www.opony.com.pl/artykul/wszystko-o-rozmiarach-opon/?id=907
Dziękuje koleżanko
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
Pytanie było wprawdzie do Panów, ale spróbuję coś podpowiedzieć. Można w przybliżeniu policzyć wielkość koła, wzór jest np tutaj: http://www.opony.com.pl/artykul/wszystko-o-rozmiarach-opon/?id=907
Przymierzam się do letnich opon na felgi 16 cali.
Mianowicie jeżdżę teraz na 205/55/16 i niby jest ok, ale nie obraziłbym się gdyby auto stało wyżej.
W instrukcji znalazłem, że na 16 cali można założyć opone 215/55/16, będzie to 6mm wyżej, ale zawsze cos.
Doznałem szoku, jak sprawdziłem różnice cenową między 205 a 215.
Na oponki mam około 1000zł i tej cenie jedyne co przykuło moją uwagę z rozmiaru 215/55/16 to Dayton Touring 2 - 243zł sztuka.
Myk polega na tym, że w tej cenie kupie dużo lepsze markowe opony w rozmiarze 205/55/16 np Pirelli P1 albo Dunlopy SP Sport Bluresponse.
Co byście wybrali? Topową opone w rozmiarze 205/55/16 czy jednak 215/55/16 czegoś o niższym prestiżu?
Markowe 215/55/16 kosztują po 500 zł za sztuke, jakaś masakra.
Ktoś jeździł na tych daytonach touring 2?
Ja właśnie mam rozmiarówkę 215 55 16 i na 99 % kupię teraz opony na lato hankook ventus prime k3 135 cena nie jest zła tylko nie miałem zbytnio doświadczeń z ta oponą ktoś coś ?
ewentualnie Fulda ECOCONTROL HP?
tylko na 205/55r16 przycieranie spodem auta przy zmianie pasa na drodze z koleinami niech cie nie zdziwi. mialem takie opony na poczatku przygody ze 159 i odradzam na naszych drogach.Ja mimo wszystko wole kupic continentale, pirelli, bridgestony czy dunlopy 205/55/16 w cenie ponizej 300 zl sztula niz placic ponad 300 za hankooki 215/55/16.
Oprócz podniesienia o te 6 mm, to lepiej wygląda, bo koło lepiej wypełnia nadkole. A tak jest wielka szpara, szczególnie z tyłu.Panowie, ale ja wyraznie napisalem ze juz jezdze na 205/55/16 mianowicie na Nokianach WRA4 przejezdzilem cala zime i jestem zadowolony. Trzymanie na mokrym i na suchym znakomite, oczywiscie przytarlem pare razy ale na pewno nie na prostej drodze, tylko przy podjazdach na chodniki, krawezniki itp. Chcialem miec tylko alternatywe w postaci 215/55 ale ceny sa wg mnie zbyt wysokie. Jezeli dla kogos podniesienie zawieszenia o 6mm bo tyle wynosi roznica miedzy 205 a 215 jest warte 100 - 150 zl na sztuce opony to smialo mozna kupować, dla mnie jednak nie warte![]()
Jakie opony w sensie rozmiaru polecacie na 18 cali? W książce serwisowej jest napisane 235/45/18. Dość szeroka mi się wydaje. Co polecacie, żeby nie obcierało i ładnie wyglądało.![]()
Jakie opony w sensie rozmiaru polecacie na 18 cali? W książce serwisowej jest napisane 235/45/18. Dość szeroka mi się wydaje. Co polecacie, żeby nie obcierało i ładnie wyglądało.![]()
Prawie bezpośredni zamiennik to 215/50 R18, koło będzie wyższe o 3,5 mm.
Czy jeździ ktoś na 205/55 R17 lub 225/55 R17? Przymierzam się do Michelin Crossclimate+ i pierwsze mają bardzo dobrą cenę w porównaniu do 225/50 R17, a drugie trochę (średnica większa o 22 mm) podniosą auto, co akurat czasami wyjdzie na plus.