• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Ogrzewanie tylnej szyby

>Skąd wiesz że naładowałeś na maxa, widziałeś ibs bliski 100%?
Tego nie sprawdzilem.. mam plan pojezdzic do konca tygodnia i zobacze co bedzie i jak sie poziom bedzie utrzymywac. A jest jakas opcja zresetowania po naladowaniu aku?
>A jak napięcie ładowania w czasie jazdy się zachowuje, jakie poziomy zmian gaz/hamowanie?
to jest sie zachowuje niestandardowo.. dzien po naladowaniu aku widac bylo okolo 13,7v podczas jazdy i 14,1 przy hamowaniu silnikiem. Dzien pozniej napiecie sie caly czas utrzymuje w okolicach 13,8-13,9 niezaleznie czy sie rozpedzam czy hamuje..

algorytm ładowania jest tak dziwny, że np jak puści się dmuchawę na 7 lub 8 bieg to ładowanie zamiast 14.5V jest ok 13.8V... takich kwiatków może być więcej. do tego zaraz po starcie auta też przez jakiś czas nie leci na max. poza tym trzeba to odnieść zawsze do bieżącego SoC raportowanego przez IBS

algorytm ładowania jest tak dziwny, że np jak puści się dmuchawę na 7 lub 8 bieg to ładowanie zamiast 14.5V jest ok 13.8V... takich kwiatków może być więcej. do tego zaraz po starcie auta też przez jakiś czas nie leci na max. poza tym trzeba to odnieść zawsze do bieżącego SoC raportowanego przez IBS
epsonix, co masz na myśli bieżące SoC? Nie ma takiego parametru ani w MES ani w MyGulia ani w AlfaOBD. Jest tylko parametr IBS w %, który zmienia sie bardzo wolno - czy wlasnie IBS masz na mysli?

o tym mówię parametrze, SoC to angielski skrót a to że można coś nazwać na 100 sposobów jaka różnica. jak ma się zmieniać jak nie wolno - aku nie ładuje się w parę minut tylko w wiele godzin

Tak dla potomnych. Akumulator wymieniłem niecałe 2 lata temu. Był to początek mojej nierównej walki z Multiair ale były też symptomy w postaci niedziałającego ogrzewania szyby i lusterek. Po wymianie akumulatora - w sumie było ok. Raz na jakiś czas podłączałem auto pod ładowarkę przez złącza pod maską - zazwyczaj wystarczało do "dobicia" do ok. 80%. Wystarczy -wszystko pięknie działało.
Ostatnio jednak zauważyłem, że podczas tego doładowania ładuje się coraz krócej. No i wczoraj... znów pojawiły się problemy z ogrzewaniem szyby i lusterek. Po dwóch latach. Ja rozumiem, że w garażu podczas ładowania zimno, akumulator wymieniony na jakiejś nieznanej marki ale polecanej przez warsztat, który znam od dekad ale to już przechodzi wszelkie pojęcie. Czuję się jakbym miał Malucha z prądnicą...

Amortyzatory
Powrót