• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Ogrzewanie tylnej szyby

pisałem wiele razy, problemów jest kilka:
1.inteligentne ładowanie, czyli mało albo w ogóle nie ładuje powyżej 75% naładowania
2.poniżej 50% nie działa ogrzewanie tylnej szyby, lusterek i dysz spryskiwaczy
3.poniżej 35% nie działa ogrzewanie kiery i foteli

S&S działa do >= 65%

masz naładowany aku, zaraz S&S albo krótkie odcinki doprowadza że będziesz poniżej 65% lub w okolicach, potem trochę postoju, pare krótkich przejażdżek i <50% się zdaża. do tego aku traci pojemność bo wiecznie tak sobie naładowany, przez co tym bardziej łatwo spadać poniżej 50%

rady są proste. aku naładować, S&S wyłączony żeby po paru przejażdżkach nie roztrwonić tego naładowania. to cudów nie zrobi, ale już coś. Na to będzie rada - w końcu wróciłem do rozwoju STUFF4CAR, będzie device pod IBS który zmieni strategię ładowania - dzięki czemu na trasie w końcu będzie moża podładować, a i w codziennym jeżdżeniu >75% naładowania tez będzie dawał normalne ładowanie. przy sprawnym aku i jazdach przynajmniej nie tylko wokół komina to powinno wyeliminowac przypadki braku grzania tylnej szyby i przedłużyć życie aku. projekt 3 lata był na półce, ale cóz, tak to w życiu bywa - teraz wracam do tematu tego i kilku innych. Info będzie na moim facebooku więc zapraszam do śledzenia.

Na to będzie rada - w końcu wróciłem do rozwoju STUFF4CAR, będzie device pod IBS który zmieni strategię ładowania.
Czy rozwiązanie ma przyjąć formę jakiegoś szeregowego modułu który będzie modyfikował odpowiedź do BCM (czy gdzie to tam idzie)? Tak z ciekawości, ta komunikacja z IBS to któryś LIN-bus?

Jest sens pisania o tym tu dla mnie? Odpowiem w skrócie -będzie robił co trzeba żeby było jak być powinno :)

Spoko, praca wre, mechanika wstepnie zaprojektowana na 3 urzadzenia, plytka pcb z grubsza fitment pod 3 urzadzenia tez, procek tez juz prawie klepniety. W przyszlym tyg schemat rysuje.

pisałem wiele razy, problemów jest kilka:
1.inteligentne ładowanie, czyli mało albo w ogóle nie ładuje powyżej 75% naładowania
2.poniżej 50% nie działa ogrzewanie tylnej szyby, lusterek i dysz spryskiwaczy
3.poniżej 35% nie działa ogrzewanie kiery i foteli

S&S działa do >= 65%

masz naładowany aku, zaraz S&S albo krótkie odcinki doprowadza że będziesz poniżej 65% lub w okolicach, potem trochę postoju, pare krótkich przejażdżek i <50% się zdaża. do tego aku traci pojemność bo wiecznie tak sobie naładowany, przez co tym bardziej łatwo spadać poniżej 50%

rady są proste. aku naładować, S&S wyłączony żeby po paru przejażdżkach nie roztrwonić tego naładowania. to cudów nie zrobi, ale już coś. Na to będzie rada - w końcu wróciłem do rozwoju STUFF4CAR, będzie device pod IBS który zmieni strategię ładowania - dzięki czemu na trasie w końcu będzie moża podładować, a i w codziennym jeżdżeniu >75% naładowania tez będzie dawał normalne ładowanie. przy sprawnym aku i jazdach przynajmniej nie tylko wokół komina to powinno wyeliminowac przypadki braku grzania tylnej szyby i przedłużyć życie aku. projekt 3 lata był na półce, ale cóz, tak to w życiu bywa - teraz wracam do tematu tego i kilku innych. Info będzie na moim facebooku więc zapraszam do śledzenia.

To jest najśmieszniejsze, a zarazem najsmutniejsze w tym wszystkim. Trzeba kombinować, żeby mieć w pełni działające auto :) W żadnym innym aucie nie miałem takiego problemu, a każdy robi/robił podobne trasy. To jest trochę jak początkowo z DPF. W instrukcji do Insignii było, że jak się wypala to nie gasić, trzymać chyba >2k obroty przez 10min, czy coś takiego - i teraz wyobraź sobie, że akurat dojechałeś do domu, a tu wypalanie... Tutaj podobnie powinni napisać: Po krótkiej trasie, trzymać odpalony samochód jeszcze 10min, żeby aku się podładował, bo wyłączenie auta wcześniej grozi blackoutem:)

Podejzewam ze chodzilo o uzyskanie kilku gram CO2, mniej czastek i NOxów w tescie homologacyjnym. Dostarczyli auto z naladowanym aku na max to i w tescie nie ladowal aku poza hamowaniem. W skali produkcji calego koncernu to miliony w kieszeni.
Cos jak ze S&S w przy przypadku 95% uzytkownikow wiecej straty niz zysku

plytka pcb z grubsza fitment pod 3 urzadzenia tez, procek tez juz prawie klepniety. W przyszlym tyg schemat rysuje.
No a jakbyś tego chciał produkować w sensownych seriach to mogę Ci ogarnąć montaż smd (w razie jakbyś nie miał gdzie czy szukał kogoś) - tylko tak z ograniczeniem do 100tys elementów na zmianę bo więcej mi maszyny nie wyrobią :⁠-⁠).

epsonix - Trzymam kciuki zaciśnięte za ten projekt. U mnie te problemy nie występują /choć tylna szyba poprostu słabo grzeje/ - ładuję aku co 3 mce regularnie.

Nie monitorowane zbyt często, ale utrzymuje się raczej 80 % dopiero jak coś tam się pobawię to po 20 minutach spadło na 70.
Po odebraniu z salonu nie działał SS przez 300 km, ale nod razu został wyłączony SS na stałe i problem nigdy się już nie powtórzył i nie było problemów przez 1.5 r.

Kibicuję żeby powstało coś co pozwoli naładować więcej.

Wysłane ze Stelvio

No a jakbyś tego chciał produkować w sensownych seriach to mogę Ci ogarnąć montaż smd (w razie jakbyś nie miał gdzie czy szukał kogoś) - tylko tak z ograniczeniem do 100tys elementów na zmianę bo więcej mi maszyny nie wyrobią :⁠-⁠).

aaa, OK, wiesz, myslałem że kolejny co wypytuje o szczegóły i zawraca tyłek:) takich już bylo wielu i tylko traci się czas, tym bardziej że już pare razy w róznych miejscach pisałem.
sensownych serii przy giulii+stelvio nie będzie nigdy. produkcje jakie robie to po 300-500 płytek raz na kwartal/pół roku, po bodajże 40 komponentów na płytkę. nie inaczej będzie z nowymi trzema produktami.
jak już to porobię, jeszcze coś tam mam, ale kto wie, może jako platformę do poznania wad/potrzeb trzeba będzie kupić jakieś BMW i pojeździć rok w tym czasie zrobić dla szerszego grona jakiś produkt? Oczywiście Giulii nie sprzedam, po prostu dołączy na jakiś czas do Spiderka (którym akurat dzisiaj w końcu po wielu tygodniach się kulnąłem go trochę rozruszać)

Spoko, rozumiem:⁠-⁠)
Znalazłem dziś wątek na giuliaforum gdzie sporo o tym pisałeś i też kilka dokumentacji scalaków do ibs. Porąbane to ideologicznie. Teoretycznie wystarczyłoby zafałszować napięcie referencyjne (w tym wypadku zasilania modułu) żeby ibs sobie myślał że aku ma niskie i wymusił na bcm wyższe ładowanie. Ale pewnie już tego próbowałeś. Translowanie linbusa online trochę kłopotliwe czasowo. Najprościej chyba samemu udawać całkowicie ibs-a i odpowiadać jak on tylko zafałszowanymi odpowiednio danymi, może ew mierzyć tylko realną temperaturę aku dla jakiegoś tam bezpieczeństwa...
No nic, jakby co to daj znać. Serie montujemy różne dla klientów, i takie w tysiące i też prototypowe. Same montaże ale też i realizacje kompleksowe (laminat, elementy, montaż). Zawsze chętnie oczywiście.

Edit
Dzieki za propozycje montazu.obecnie znajomy mi robi ale jakby co to bede pamietal i sie zglosze.

Przy okazj zapytam Cie o zdanie bo ogranicza mnie dostepnosc prockow. Moge od reki miec teraz ufqpn48 - beznozkowiec z pitchem 0.5mm, choc planowalem lqfp32 nozkowy 0.8mm. co myslisz o tym pierszym jesli chodzi o niezawodbosc lutowania dla srodowiska automotive czyli wibracje i temperatury. Ja stawiam na 100% robustness zero reklamacji bo to tylko klopot i troche tej obufowy sie obawiam. Slusznie czy nie? Na lqfpmusialbym czekac 20tyg zeby miec w dobrej cenie a nie przeplacone x2

Ostatnia edycja:
Edit
Nie bardzo rozumiem jednej rzeczy. Jak w locie zmienisz info w linbus i prześlesz inną wartość napięcia w ramach soc, to też bcm tak samo się zachowa i powylacza "zbędne" odbiorniki, nie? To co to za różnica poza tym że można to zawarunkowac od temperatury? Swoją drogą to monitorowanie temperatury to też jakieś piepszenie wogole (nie mówię że Ty piepszysz tylko ci co wymyślili ten ibs wogole), 100 lat zwykle alternatory nic nie monitorowały ładując na full i jakoś akumulatory wytrzymały po 10 lat, ani nic nie wybuchało.
Nie chcę Cię wciągać w elaboraty pisaniny. Gdybyś w razie co potrzebował beta-testera czy coś to daj znać na priv, zawsze lubię takie zabawy.

Ostatnia edycja:
Ok, dzieki za opinie i uwagi, jakby co odezwe sie na privbo publicznie nie chce gadać o szczegolach.post swoj wyedytowalem

Jasne, ok.
Ja też edit bo to w sumie nie forum ani wątek elektroniczny. Co miałeś usłyszeć to uslyszales.

Ostatnia edycja:
W serwisie nic więcej już poradzić nie mogą/nie umieją. Zostaje dzwonić lub pisać z poziomu klienta do FCA Turyn.

1. Może inny serwis?
2. Może - o ile Ci się chce - podłącz się z MES żeby odczytać te AKU i zobaczyć ile ma tam % tego SoC i czy chociaż zabawa zachowuje się zgodnie z logiką opisaną przez Epsonix'a. Pytanie czy masz <50% i to jest zgodne z tą chorą logiką, czy >50% i grzania brak co mogłoby oznaczać jakąś inną usterkę.
3. Może podłącz na stałe jakiś voltomierz w zapalniczkę i obserwuj sobie ładowanie. Bo że ono jest głupie to wiadomo ale może jeszcze dodatkowo ponad tą głupotę ma jakieś uszkodzenie - i masz AKU rozładowany bardziej nawet niż powinien być "normalnie" (normalnie tylko wg Alfy oczywiście).

Wszysykie tak maja, o ile wiem i obecne.wynik grania na sztuczne testy emisji, aku niedoladowany, potem traci pojemnosc, potem troche krotkich przejazdzek i mroz no i mamy problem. Doladowuj a docelowo bedzie fix ode mnie przed jesienia.

Wszysykie tak maja, o ile wiem i obecne.wynik grania na sztuczne testy emisji, aku niedoladowany, potem traci pojemnosc, potem troche krotkich przejazdzek i mroz no i mamy problem. Doladowuj a docelowo bedzie fix ode mnie przed jesienia.

Cześć.
Fix gotowy? Jeśli tak to proszę o info.

Amortyzatory
Powrót