[159] Odpalanie w mrozie

Super ekstra że każdemu odpala bez problemu ale czy możecie nie spamować tym?? Kolega wstawił filmik i nikt nie napisał czym może to być spowodowane.

Pozwole sobie go wstawić jeszcze raz https://www.youtube.com/watch?v=cIrRABRzJXI

Aku nowy, świece sprawne, rozrusznik zregenerowany, zalane paliwo arktyczne i nic dalej kupa. Jedynie co to po tym paliwie arktycznym szybciej odpali tzn za 2/3 razem.

Pewnie na rozwiazanie trafisz przypadkiem, dosc nietypowy problem. Byl rok temu temat, ktory dotyczyl 2.4 jtdm i tam sie okazalo, ze sa rozne rodzaje dlugosci swiec zarowych. Te krotkie sprawialy problem w odpalaniu. Ja bym szukal narazie w okolicy swiec bo brzmi to tak jakby nie rozgrzaly.

Ostatnia edycja:
Pewnie na rozwiazanie trafisz przypadkiem, dosc nietypowy problem. Byl rok temu temat, ktory dotyczyl 2.4 jtdm i tam sie okazalo, ze sa rozne rodzaje dlugosci swiec zarowych. Te krotkie sprawialy problem w odpalaniu. Ja bym szukal narazie w okolicy swiec bo brzmi to tak jakby nie rozgrzaly.

Potwierdzam. W warsztacie wymienili mi świecie na Beru GN059 po czym auto znacznie gorzej odpalało, okazało się, że powinny być świece Beru GN069, które są 5mm dłuższe i mają prawie 2x większe natężenie prądu.

Potwierdzam. W warsztacie wymienili mi świecie na Beru GN059 po czym auto znacznie gorzej odpalało, okazało się, że powinny być świece Beru GN069, które są 5mm dłuższe i mają prawie 2x większe natężenie prądu.
Mógłbyś mi podać długość Twoich świec? Rok temu wymieniałem właśnie na beru ale nie pamiętam jaki model

GN069
Długość całkowita [mm] 156,5
Głębokosć zabudowy [mm] 35
Natężenie prądu [A] 20
GN059
Długość całkowita [mm]151,5
Głębokość zabudowy [mm]30
Natężenie prądu [A]13

U mnie trochę inaczej z odpalaniem niż na filmie, ale też ciężko.

Temp. -18 i kręcił, kręcił, kręcił ale zaskoczyć nie chciał. Aku jakby non stop ładował.
Na pych nic nie chciał zaksoczyć, w końcu PLAK pomógł. Zalałem przed chwilą diesel arktyczny zobaczymy co będzie jutro.
Wydaję mi się, że u mnie była kwestia paliwa ok 13l Verva Orlen.

Super ekstra że każdemu odpala bez problemu ale czy możecie nie spamować tym?? Kolega wstawił filmik i nikt nie napisał czym może to być spowodowane.

Pozwole sobie go wstawić jeszcze raz https://www.youtube.com/watch?v=cIrRABRzJXI
Jakie spamowanie. Dzielimy się uwagami jak to u nas wygląda przy obecnych temperaturach.
Nikt Ci na podstawie filmiku nie odpowie co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Za dużo zmiennych.
Winna może być ogólna kondycja już wyeksploatowanego silnika, albo poszczególne jego elementy. Np wtryskiwacze, EGR, świece żarowe itd.

No to przeczytaj tytuł tego tematu.
,, Odpalanie w mrozie'' ( pisownia oryginalna).
Zgadzam się lecz ten dział służy do ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW, a nie chwalenia się i pisania innych pierdół nie związanych z tematem. Od tego masz hyde park i tam też Cie zapraszam.

Zgadzam się lecz ten dział służy do ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW, a nie chwalenia się i pisania innych pierdół nie związanych z tematem. Od tego masz hyde park i tam też Cie zapraszam.
Temat jak każdy inny służy do tego, żeby podzielić się uwagami jak to wygląda w naszych autach. I na tej podstawie porównując różne reakcje naszych silników na obecne warunki można dojść do wniosku czy to co mamy u siebie to stan normalny czy odbiegający od normy.
Co do zaproszenia dziękuję, ale nie Ty jesteś gospodarzem tego tematu. Trochę tak nieładnie wypraszać kogoś nie będąc u siebie.

Ostatnia edycja:
Mojej siostrze kupilismy 2 dni temu nowe aku, ale mrozy byly prawie -19 u mnie w okolocy i rano pomimo podwojnego grzania jej alfa nie chciala zapalic wiec pojechala moja ktora zalaplila od strzala. Podczas jej zapalania auto tak jak by lapalo zaplon na 1 cylinder, strasznie terkotalo ale nie chcialo odpalic. tak ze 3 razy i dopiero gdy zdecydowalem przytrzymac go na rozruszniku to chycil. Co to moze byc? Nie ma komunikatow o swiecach.

Zapewne ropa Ci zgęstniała gdzies przy filtrze paliwa, lub przy wtryskiwaczach, tak jak mi wczoraj, będac 360km od domu. Dobrze ze, byłem u rodzinki co mają miejsce parkingowe podziemne. Przedłużacz, suszarka na filtr paliwa i rozdzielacz spryskiwaczy, kilka godzin stania w dodatniej temp i w koncu załapał.

Cześć, z moją 159 mam też problem przy odpaleniu na mrozach niby pali praaawie od strzała ale błąd ABS wyskakuje + trze coś jakby guma o metal przez kilka sekund po rozruchu potem już nie ma takiego problemu, przy odpaleniu na ciepłym silniku problem nie występuje. Miał ktoś podobnie?

Cześć, z moją 159 mam też problem przy odpaleniu na mrozach niby pali praaawie od strzała ale błąd ABS wyskakuje + trze coś jakby guma o metal przez kilka sekund po rozruchu potem już nie ma takiego problemu, przy odpaleniu na ciepłym silniku problem nie występuje. Miał ktoś podobnie?

Błąd ABSu lubi wyskakiwać jak aku niedomaga podczas odpalania w mroźne dni.

GN069
Długość całkowita [mm] 156,5
Głębokosć zabudowy [mm] 35
Natężenie prądu [A] 20
GN059
Długość całkowita [mm]151,5
Głębokość zabudowy [mm]30
Natężenie prądu [A]13
Poważnie? [emoji46] właśnie kupiłem gn059 na stronce podane są właśnie te 150 km 1.9 16v jtdm. Czy ktoś mógłby to potwierdzić że powinny być gn069

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

U mnie już jest diagnoza. Jeden wtrysk leje na zimnym silniku i stąd rozruch jak w czołgu.

zamontowałem ogrzewanie silnika DEFA. dzisiaj było -15*C i odpalił bez problemu. Żadnych komunikatów o ciśnieniu oleju. Po pracy odpalę bez podgrzewania - zobaczę różnicę i dam znać. Olej wymieniam przeważnie przed zimą - może ma to też znaczenie.

Poważnie? [emoji46] właśnie kupiłem gn059 na stronce podane są właśnie te 150 km 1.9 16v jtdm. Czy ktoś mógłby to potwierdzić że powinny być gn069

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Spokojnie to chyba dotyczylo silnika 2.4 z tego co pamietam. Co do 1.9 chyba nikt nie pisal o roznicach.

Ostatnia edycja:
No i mnie dzis bella zawiodła ;( -14 kręciła ale nie zapaliła i wywaliła błąd świec żarowych. Zastanawiam sie tylko czy to faktycznie świece czy wina akumulatora bo nie jest zbyt mocny. Od tego raczej zacznę.

Amortyzatory
Powrót